Погрижете се за себе си!

Лятото бях на семинар с един йога от Индия, който бил обучаван от дете, бил прекарал 12 години в мълчание и т.н. като цяло, оставяйки историята и мистиката на страна, Свами Джи (така се обръщахме към него) беше доста печен.

Доста неща ми направиха впечатление на семинара, но едно от най-силните беше следното – Свами Джи каза:

“Всички (или повечето?) проблеми на човек идват от неправилно хранене, неправилно движение, неправилно забавление и неправилна почивка”

Какво точно значи това?

Неправилно хранене:

Даваме ли на тялото достатъчно от веществата, от които има нужда? Даваме на ли на тялото повече отколкото може да понесе от веществата, които не му се отразяват добре? Вслушваме ли се в Гласа на тялото, когато става въпрос за храна?

Неправилно движение:

Движим ли се редовно? Тренираме ли мускулите да са по-силни? Изпотяваме ли се на тренировка? Разтягаме ли? Обръщаме ли внимание на техниката, с която изпълняваме упражненията или гледаме на направим планираната бройка? Съобразяваме ли се с наличието на болка или тренираме въпреки нея? Слушаме ли тялото си или следваме някой от популярните “No Pain – No Gain!” , “Do or Die!” и т.н.?

Неправилно забавление:

Правим ли неща за забавление различни от тренировките? Излизаме ли с приятели? Четем ли книги? Танци-манци? Смеем ли се често? От радост или болка? Или пък забавленията ни задължително трябва да включва поне 0,5л концентрат или 6-7 бири? Или пък не можем да кажем, че сме се забавлявали, ако не си тръгнем от дискотеката поне 1-2 пъти седмично в 6 сутринта?

Неправилна почивка:

Продължителността и качеството на почивката трябва да съответства на продължителността и тежестта на натоварването, на което сме подложени. Почиваме ли си съответно на тренировките си? Почиваме ли си съответно на общото си натоварване? Лягаме ли си преди 12? А преди 11:00? По колко часа спим? Дълбок ли е сънят ни? Събуждаме ли се отпочинали? Мъжете будим ли се с ерекция? (това е много важен тест) Случва ли ни се от време на време да спим следобед? Излизаме ли редовно от града в посока планината или просто в провинцията, за да разпуснем? Или пък нямаме натоварващо ежедневие, но въпреки това по цял ден предимно седим и лежим или спим и се излежаваме по 10 часа?

Какво се случва на практика?

На практика взимаме решения, базирани или на логиката (която по-често е непълна) или на процеси в подсъзнание, за които си нямаме ни най-малка представа и почти никога не се допитваме до тялото си. А накрая винаги то понася последствията. Ще ви разкажа един случай:

А: А защо не си приготвяш храната сам?

В: Оооо, не мога да готвя, нямам време?

А: Как така?

В: Ами ако взема да готвя отива много време, първо трябва да го приготвиш, после да го чакаш да стане готово.

А: Аз приготвям 1-2кг храна за 1 час, от които аз готвя 15мин, а останалите 45 ги поема фурната.

В: Абе да, ама аз за това време предпочитам да направя нещо друго.

А: Като направимер?

В: Ами да изгледам един филм, или да се видя с приятели.

Гледането на филм е супер, да се видим с приятели е чудесно. Обаче тялото ни също има нужда от внимание. То е като един био-автомобил, който ни вози по 24 часа в денонощието. За да функционира добре този автомобил има нужда от достатъчно и качествено гориво, качествено масло, редовна и добра поддръжка. Още един случай:

А: Ама защо да намаля сладкото? Сладкото ми харесва и се чувствам добре като го ям.

В: О, сладкото е за удоволствие, определено. Когато обаче ни се яде следно редовно и по много, това означава нещо.

А: Какво означава?

В: Може да означава, че не приемаме достатъчно храна. Може да означава, че приеме достатъчно качествена и богата храна. Може да означава, че сме прекалено стресирани. Може да означава, че не спим достатъчно или достатъчно качествено.

А: Е, добре де, но аз го обичам, вкусно ми е, чувствам се супер. Какво му е лошото да ям редовно колкото искам сладко?

Амиии … влияе негативно на имунната система, служи за храна на гъбичките в тялото, заедно с инсулина бъзикат женските полови хормони (разговорът беше с момиче), окисляват повърхностите на кръвоносните съдове и … внимание … водят до стареене на мозъка. Да, стареенето на мозъка е пряко свързано с нивата на инсулин, които поддържаме в кръвта си.

Какво човек прави с тялото си е изцяло негова / нейна работа. Имам само един човек, който може да се погрижи за нашето тяло и това сме ние. Често пренебрегваме тялото за сметка на ума (филмче, книжка, фейбуск, мързел – все забавления за ума). И тялото страда. А страда ли тялото – страда и ума.

Погрижете се за себе си!

Послание на Йордан Христов

cover_article_pismo_ne

 

Лазар Радков
Следвай ме
LTL послание за новата година: Лазар Радков

Коментари