Фоумролерът има множество приложения – ще отпусне напрегнатия от дългото седене пред компютъра ни гръб, ще ни помогне да си огъвкавим глезените, дори може да облекчи напрежението в кръста, като размачкаме предните бедра и бедрените сгъвачи. Миналата седмица един от нашите младежи ми разказа интересна история от собствения си опит, която реших, че може да бъде полезна на някои от вас. Да влезе Пламен:

Приключението ми с коляното започна след едно ходене по планината – много остра болка от външната страна на коляното на всяка крачка. Реших, че просто съм го претоварил и наистина на другия ден почти не го усещах. Случката започна да се повтаря с различна сила и честота, все при изкачаване и слизане от планината. На няколко пъти ми се налагаше да подскачам на един крак по стълбите в хижата и реших, че е доста безотговорно от моя страна да ходя така в Планината и отидох на лекар. Лекарят беше доста известен – доцент, с голям професионален опит. Огледа ме,бутна тук, пипна там и ми каза „нищо ти няма, почини си и ще ти мине“. Тогава бях доволен – щом няма да пия и да се мажа с някакви гадости – всичко е супер. До следващото ходене на планина– Пирин.

Така се подредих, че не само не можех да стъпя, ами всяко движение в коляното ми причиняваше болка, а разходката беше много лека и кратка. Като се прибрах в София пак отидох при въпросния доцент – и пак същия отговор – „Нищо ти няма, почивай. Ако толкова искаш да ти кажа нещо – вземи си някаква наколенка, но по-отворена“. Влязох в един онлайн фитнес магазин,предлагащ освен добавки и различни ортези, наколенки и др. подобни. Разгледах различните наколенки (имаше описания – коя при какви случаи се ползва) и ми направи впечатление наколенка (по-скоро лента), която „разтрива“ тибиалното сухожилие. Даже и синдром си имаше– Iliotibial Band Syndrome.

Зачетох в Уикипедиа и се оказа, че отговаря на 100% на моята болежка. Наблюдавал се при вдигане на щанги(тяга/клек), тичане, планинарстване, качване по стълби и още много физически активности. Лечение – инжекции с кортикостероиди…. или физиотерапия– фоумролинг (бел. авт. – видео). Реших все пак да се допитам до лекаря за „диагнозата“. Говорих с доцента, той с много ентусиазиран глас ми каза „Ами да! Наистина може да е това“. Два дена след това Лазар пусна намалени фоумролери. Взех си и от тогава не съм усещал въпросното сухожилие. Клякам,правя тяга, ходя по планината, тичам – абе като от реклама съм – препоръчвам го на всички съседи. 🙂

Запомнете – кортикостероидите са пред-последното нещо, към което можем да се обърнем. След тях идва само операцията. Но за да стигнем до там, е нужно:

  1. Положението да е НАИСТИНА много сериозно
  2. Да сме изчерпали ВСИЧКИ познати НЕ-инвазивни методи

Първите неща, за които е добре да помислим, когато имаме казус от опорно-двигателно естество е (само)масажът и мануалната терапия при специалист. Нека припомним няколко случая от последната половина година:

Кристиян: “Това бяха най-добре похарчените пари в живота ми”

За стегнатите предни бедра

Разбира се, не всички случаи се разрешават с малко фоумролинг, но когато можем да се почувстваме по-добре по елегантен и не-инвазивен начин, защо да не го направим?

По-здрави!

Лазар Радков
Следвай ме
Фоумролер при болки в коляното

Коментари

Tagged on: