Тина е един от най-големите професионалисти, които познавам в сферата, в която работи. И един от най-големите работохолици. И е голям образ! Но стига със суперлативите – Тина се свърза с мен, защото беше решила да промени начина си на живот и по-точно начина, по който се отнасяше към тялото си.  За разлика от повечето момичета, които искат „да се стегнат“, „да свалят 2-3-5- .. кг“ или неопределеното „да отслабнат“, Тина искаше да постигне неща, които имат пряка връзка с начина, по който се чувстваме и със здравето ни.

„Искам да намаля цигарите и излизанията с цел пиене, искам да се науча да си лягам по-рано и като цяло искам да подобря начина, по който се чувствам в тялото си“ беше приблизително молбата ѝ. Четейки внимателно, повечето хора биха си представили момиче, което работи яко, подкрепя се предимно с кафе и цигари и основната ѝ физическа активност е по нощните клубове.

О, не! Даже напротив – преди да започнем съвместната си работа, Тина ходеше три пъти седмично по два час на спининг, от който между другото, беше много доволна. В същото време в храненето ѝ джънк фууда и сладкото почти отсъстваха, а богатите салати, мръвките тук-там и редовното хапване на суши заемаха сериозна част от хранителния ѝ режим. Дали имаше място за подобрение? О, да, разбира се! Но като цяло начинът ѝ на хранене, преди да започнем, беше  доста по-приличен отколкото храненето на повечето хора, които се обръщат към нас, а и доста по-приличен от храненето на повечето хора по принцип.

Друго нещо, което много ми допадна в Тина, беше фактът, че освен желанието ѝ да намали подкожните си мазнини, искаше да заякне в горната част на тялото, където смяташе, че е значително по-слаба от оптималното.  Това беше чудесно, понеже по този начин автоматично отпадаше нуждата да се боря с женската програма „Искам да отслабна, но не искам да стана огромна и да направя огромни ръце“, за който феномен съм чувал десетки пъти, но за добро или лошо все още не съм наблюдавал нито веднъж на практика.

Друго нещо, което ме зарадва, беше добрата двигателна култура, която Тина имаше, което означаваше, че ще можем да я понатоварим стабилно още от началото. Първия месец съставихме тренировъчна програма с акцент на fat loss и вторичен приоритет на запазване на наличната мускулна тъкан. Втория месец вдигнахме оборотите още, като акцентът остана върху свалянето на мазнини, а вторичният приоритет отиде върху изграждане на мускули в раменния пояс.

Откъм хранене приоритетите ни бяха няколко – първият беше да научим Тина да закусва редовно, вторият беше да добавим повече богати на протеин храни в менюто, а третият – да обособим специфичен тайминг на консумация на богатите на въглехидрати храни. Като теглим чертата, се получава следното:

 • Тина намали двойно времето, което прекарваше в залата седмично – от 6 часа спининг на 3 часа тренировки с тежести
 • Тина увеличи поне с 50% количеството и калорийната стойност на храната, която приемаше дневно

Резултатите ѝ два месеца по-късно могат да изненадат всички момичета, които си пресмятат всеки грам и всяка калория или съвсем откровено гладуват – 4кг надолу, от които близо 100% мазнини и следната визуална промяна:

Резултатите най-лесно можем да обясним по следния начин:

 • Когато се храним недостатъчно за продължителен период от време, тялото няма достатъчно ресурси да поддържа фабриките си (мускулите) и постепенно съкращава мощности – т.е. губим мускулна тъкан. Оттам метаболизмът постепенно пада и с количеството храна, с което преди сме поддържали тегло – с времето започваме полека-лека да качваме мазнини.
 • Аеробните тренировки изгарят повече калории от тренировките с тежести за единица време. От друга страна обаче  докато аеробните тренировки може да повдигнат метаболизма до 2-3 часа непосредствено след края на спортното занимание, при тренировките с тежести метаболизмът може да остане повишен до 48 часа след края на тренировката.
 • Освен това тренировките с тежести създават условия за изграждане на мускулна тъкан, което забързва скоростта на метаболизма на тялото ни  – т.е. количеството енергия, което изразходваме в покой се повишава. За целта обаче е нужно и да се храним достатъчно.
 • От друга страна редовното продължително кардио създава условия за загуба на мускулна тъкан и оттам забавяне на метаболизма. Особено ако не хапваме достатъчно.

Започват ли да се нареждат парчетата на пъзела?

За другите постижения споменах ли?

 • 5 хубави контролирани лицеви опори предвид факта, че започнахме от 0
 • 70кг мъртва тяга, без числото да е било целта и без да сме търсели максове или нещо подобно

Тези постижения не са кой знае какво – те са просто признак за едно здраво и добре функциониращо тяло.

Питате какво стана след втория месец ли? Както обикновено се случва с някой, който постигне стабилни резултати, без това да му е особен приоритет в живота – намира се нещо по-важно, което да измести фокуса. При Тина това беше кариерата. Започнаха едни едноседмични командировки из Европа и САЩ на всеки 3-4 седмици и какъвто и дългосрочен план да се опитвахме да направим –  бързо изхвърчаше през прозореца. Най-хубавото е, че дори в периоди на повишен стрес, не оптимална храна и трениране, успяхме да задържим до голяма степен постигнатото. И оттук последните изводи за днес:

 • Когато имаме оптимални условия – играем за максимални резултати!
 • Когато имаме субоптимални условия (т.е. по-скоро зле) – приоритетно се стараем не да добавяме още стрес и съвсем да обърнем наклонената каруца, а да запазим доколкото можем постигнатото до момента.

В заключение

Лятото е буквално зад ъгъла – ако сте решили да играете за стабилни резултати, дайте си хубава сметка:

 • Имате ли оптимални условия в момента, за да спазвате режим, да тренирате и да си почивате оптимално?
 • Тренирате ли оптимално?
 • Храните ли се оптимално?

Ако прецените, че имате добри условия и гоните резултати – играйте стабилно!

Ако прецените, че нямате оптимални условия – старайте се поне да задържите постигнатото до момента и да не връщате назад.

Ако не можете да прецените – консултирайте се с някого, който би трябвало да може да прецени.

Успех!

ЗАПОЧНЕТЕ ТРЕНИРОВКИ ИЛИ СИ ЗАПИШЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ:

 Пишете ни на hello@livetolift.com

 или директно ни се обадете на 0884 614 579

.

Прочети още:

Как да мислим НЕправилно!

Оставете пълните хора на мира!

Елена – качествена промяна в отношението към себе си

Лазар Радков
Следвай ме
Тина: Впечатляващи резултати с повече храна и по-малко тренировки

Коментари