магнезийВсеки от нас е подложен на стрес под една или друга форма. Според Пол Чек видовете стрес мога да бъдат различни – физически, химически, психически или ментален, хранителен и термален. Самата дума “стрес” е от латински произход и означава стимул. Т.е. под стрес можем да разбираме множеството от стимули, които получаваме под различна форма както от околната среда, така и от нашето тяло, и от нашия ум. Според някои при днешния начин на живот човек има до 30 пъти повече стрес дневно, отколкото са имали родителите му преди 30 години. магнезий

Три неща, които научих от обученията при Чарлз Поликуин:

 • можем доста по-лесно и по-леко да понесем големи сътресения, когато имаме високи нива на магнезий в тялото си
 • когато имаме недостиг на магнезий в тъканите си и малък стресор може да ни извади от равновесие
 • стресът изчерпва нивата на магнезия в организма

По отношение на последното Поликуин каза буквално: “Когато се намираме под постоянен и силен стрес буквално пикаем магнезий.”

Като цяло препоръката е магнезият да се приема предимно след 18:00 или директно след тренировка, защото отпуска нервната и мускулната система. По време на периоди с повишено напрежение – особено психическо – може би е добра идея да си ходим с блистер магнезий в джоба. Аз поне съм го правил и да ви кажа честно – има огромна разлика в качеството на решенията, които съм взимал в зависимост от това, дали съм бил по-напрегнат или по-отпуснат, когато съм ги взимал. И магнезият има пряка връзка с последното.

В кои храни го има?

Според различни таблици най-много магнезий има в зеленолистните зеленчуци, ядките, бобовите, пълнозърнестите храни, рибата, бананите и тъмния шоколад. Това, разбира се, е много относително, понеже:

 1. различните таблици дават различни стойности – това до голяма степен може да се дължи на точка 2:
 2. в дадена храна има толкова магнезий, колкото е имало в почвата, в която е отгледана. В САЩ в голяма част от почвите магнезият е почти напълно изчерпан още 60-те години на миналия век, а между 1940 и 1991 са регистрирани 75% спад в нивата на магнезий в зеленчуците. (1) Да, не навсякъде е като в Щатите – просто давам пример за тенденция.
 3. Голяма част от магнезия в зърнените, бобовите и ядките е в неусвоима форма

По последната точка има какво да направим – нарича се накисване и за него повече може да научите от тази статия: Хранителни Традиции и Рецепти – Фъстъчено масло и накисване

Ами кръвни изследвания?

Добър тест за оптимални нива на магнезий в тялото ни са измерванията на еритроцитния магнезий (магнезия в червените кръвни телца). За съжаление този тест за момента не се предлага от лабораториите в България (за сметка на това, ако живеете в  UK, там със сигурност го има – казва се RBC Magnesium). Тук в момента мерим единствено серумен магнезий. Проблемът с измерването на серумния магнезий е, че ако се окаже под нормата, то ние това ще си го знаем още преди измерването. Как? Симптомите са повече от ясни – нервност, панически атаки, неспособност за справяне с малки стресори, крампи, понякога – запек, склонност към правене на “буря в чаша вода” (т.е. голяма драма от нещо малко). А по-лошото е, че можем да имаме тези симптоми, които определено имат връзка с нивата на магнезий и се повлияват добре при суплементация с минерала, а серумният ни магнезий да е в норма.

Какъв магнезий?

Аз лично препоръчвам две форма на магнезий:

 • магнезиев оротат
 • магнезиев аспартат тетрахидрат

Оротата го има по аптеките под названието “Магнерот”. Като действие е супер, но голям минус при него е, че в таблетката има лактоза и пшеничено нишесте (глутен няма) и ако имаме непоносимост към някое от двете (около 10% от европеидната раса имат лактозна непоносимост) тази опция не е добра за нас.

Аспартата го има пак там в препарат на име “Паматон”, който е комбинация от магнезий и калий. “Магнерич” също не е лоша форма на магнезий, но в Live To Lift имаме най-добри отзиви от “Магнерот”

Бележка: За съжаление не получавам пари от никоя от марките, които съм препоръчал. Всичко, което ви споделям е на база обратна връзка от хората, които тренират с нас

Какви количества?

Препоръчителната дневна доза е 400-500мг на ден. Това обаче по-скоро е минимална, ефективна, нетоксична доза. Опитът ми показва, че за днешния забързан и стресиращ начин на живот тази доза далеч не е достатъчна. Ако предозираме, тялото изхвърля излишния магнезий посредством диария. Да, на повечето хора няма да им хареса. Какво може да направим? За да намерим своята оптимална доза, можем да увеличаваме постепенно дневния прием докато не започнат “да ни се размекват екскрементите” (това все още не е диария). Дойде ли този момента, намалете дозата малко и ще знаете своят горен лимит за момента. Имайте предвид, че в различните периоди и различните ситуации оптималната доза може да е различна.

Имам колеги и трениращи, които приемат по 2000-2500мг на ден, но НЕ препоръчвам на никого да започне с подобна доза.

Финални препоръки

 1. включете в менюто си повече храни богати на магнезий (след съответната подготовка като киснене и покълване, при нужда)
 2. ако сте подложени на силен стрес – започнете да суплементирате
 3. при нужда – увеличете дозата според препоръките в статията
 4. при нужда – носете си блистер магнезий в джоба
 5. междувременно практикувайте Рейки, медитация, ритмично дишане и други практики, които ви успокояват и балансират
 6. предприемете мерки за промени в начина си на живот и редуциране нивата на стрес

И последен съвет – храносмилателните ензими могат да помогнат при т.1

Тествайте! Наблюдавайте се! И използвайте главата и тялото си по предназначение!

Успех!

Източници:

(1) A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991’ by David Thomas. Nutrition and Health 2003; 17: 85-115.

Лазар Радков
Следвай ме
Високи нива на стрес? Магнезий!

Коментари

Tagged on: