За Владо ви бяхме разказвали още преди две години и половина. Преди това той беше решил да спре цигарите и да направи нещо за здравето си и за физическата си форма. За половин година героят от нашата история, освен че спря цигарите, промени из основи хранителните си навици, свали много мазнини, качи известно количество мускули, започна да се набира и то повече от веднъж, както и да дърпа над 100кг тяга от земята. Всички тези промени доведоха и оказаха значително влияние на цялостното му здраве, както и на няколко размера дрехи. Цялата история за началото на здравно-спортната кариера на Владо може да прочетете тук: Владо: От сколиоза и цигари до изправена стойка и добра спортна форма

Днес ще ви разкажа какво се случи след това. Много хора си представят прогреса като един едва ли не линеен процес. В действителност обаче дългосрочният прогрес по-скоро прилича на нещо такова:

Има две стъпки напред, след това стъпка назад, стремглав прогрес, след това пропадане и връщане почти откъдето сме започнали. Защо? Защото има прекалено много фактори, които влияят приоритетите ни, а от това какви са ни приоритетите зависи къде инвестираме най-много време, енергия и средства. И, о, изненада, това не винаги са тренировките и храненето. Повечето от нас не са професионални атлети и в един или друг момент повече енергия съвсем спокойно може да отива за семейство, работа, учение или .. възстановяване от контузия.

И да се върнем на историята на Владо. Юни 2011-та година, след като беше тренирал над шест месеца с нас, Владо изяви желание да продължи сам. Свърза се с мен и помоли да му изготвим програма. Нашата идея винаги е била да тренираме хората така, че да ги подготвим един ден, когато преценят, да продължат с по-малко наблюдение (в малка група) или напълно сами. Направих програма на Владо на база на тренировките, които беше правил до момента и решихме да направим снимки, за да следим с времето как прогресира.

До тук добре. Месец по-късно Владо вече го болеше кръста и се наложи да прекрати тренировки. Защо? Дали не беше преценил правилно работната тежест? Дали беше сложил повече отколкото тялото му може да понесе безаварийно? Дали не е бил концентриран докато е вдигал или като кой да му гледах техниката, не е внимавал и полека-лека е започнал да вдига все по-криво и по-криво? Каква точна е била причината едва ли ще узнаем. Аз лично залагам на комбинация от изброените, но и това няма значение. Единственото, което имаше значение е, че Владо го болеше кръста и не можеше да тренира.

Оттам започнахме една рехабилитации и едно възстановяване. Полека възстановихме тренировки и в рамките на следващите две години нещата протекоха като в живота – Владо тренира, Владо не тренира, Владо си сменя работата, Владо сменя тренировките в зала с плуване, Владо спира плуването, понеже от плуването го боли кръста и пак се връща в залата и т.н и т.н.

Въпреки че минаваше през най-различни периоди, някои от които не особено приятни, Владо бавно и стабилно продължаваше да прогресира и това се вижда с просто око:

Тук веднага чувам гласове на хора: “Това е много малък прогрес за две години”

Разбира се, че е малък прогрес. Владо е спрял цигарите веднъж и е останал така. За сравнение повечето хора спират цигарите стотици пъти – определено правят повече от него. Владо е променил хранителните си навици и къде по-стриктно, къде по-свободно се продължава да се придържа към новите си навици. Повечето хора правят диета след диета – отново са по-напред. За първите седем месеца тренировки Владо пропусна само две (2!) занимания. И тук повечето хора го превъзхождат тотално.

И понеже повечето хора превъзхождат Владо толкова отчетливо, затова героят от нашата история има в пъти по-добър прогрес от над 95% (да не кажа 99%) от трениращите, тръгнали от мястото, от което е тръгнал той.

Да, организираме предизвикателство Предизвикателство и хората постигат невероятни резултати

И въпреки това, ако не се поучат от опита на Владо, от тези максимални резултати ще има малка полза дългосрочно.

За мен лично Владо е едно голямо вдъхновение!

Надявам се бъде такова и за други хора, които искат да променят живота си качествено и дългосрочно.

Успех!

Запиши се за Предизвикателството!

Лазар Радков
Следвай ме
Владо – стабилен дългосрочен прогрес въпреки трудностите

Коментари