Нашата история започва от сега. Но всяко сега си има предистория. И състоянието на всяко сега е пряко следствие от всичко направено и не направено от преди въпросното сега. И понеже в Live To Lift работим със здравето на хората, ще ви разкажа една история за здраве и предрасъдъци.

Представете си един средностатистически човек. Ходи на работа, хапва – къде редовно, къде – не. Наваксва с кафе и вафли. Вечер ходи да пийне с приятели, за да „разпусне”, седи до късно на компютъра или гледа сериали. Ляга си след полунощ и сутрин задължително вари кафе, иначе не може да „отлепи”. Пие вода от дъжд на вятър и нерядко набляга на подсладените газирани напитки.

Спортът се ограничава до мачле с приятели, но по-скоро рядко и предимно заради бирата след това. Доста по-често се „спортува” с Шампионската лига по телевизията, а представата му за здравословно хранене е да ядеш предимно зеленчуци и кълнове.

Като цяло – стандартна ситуация. Въпросът е следният – всичко, което правим и НЕ правим с и за телата си води последствия, които рано или късно се материализират. Да, гените ни предопределят към какви дегенеративни състояния сме предразположени, но нашите действия и БЕЗдействия определят кои от тях ще се проявят.

За какво точно говоря?

Даден човек инвестира 10+ години, за да се декондиционира тотално, да изтощи задстомашната си жлеза, да повиши стабилно кръвните липиди (холестерол, триглицериди, …) и разбира се – да натрупа достойно за уважение количество килограми. Ок, човекът е имал други приоритети, имал е трудности – разбирам, в реда на нещата е, на всеки може да се случи.

Какъв е проблемът тогава?

Проблем … е тежка дума. Нека го наречем казус и нека разгледаме следния казус с въпросния човек от описанието по-горе:

„Идвам при вас, защото съм чувал, че сте много добри. Искам да ме направите какъвто бях на 25 – здрав, слаб и атлетичен”

Съвсем спокойно може да смените изказването в женски род. Случаят не е много по-различен. И при двата пола отговорът е сходен – отговарям в мъжки род:

„Чудесно разбирам Вашето желание, господине. Имайте предвид, че ние може да сме специалисти, но не сме магьосници – не „правим” хората. Не сме пластични хирурзи и не ги „преобразяваме”.

Ще анализираме вашия случай, ще ви дадем препоръки, НО вие ще трябва да ги спазвате.

Ще Ви помагаме да се мотивирате, но Ви ще трябва да запазите мотивацията и да я превърнете в действия.

Ще следвате нашите заръки, но ще трябва да и съзнателно да наблюдавате какво се случва и да ни давате обратна връзка, за да можем да преценим, дали подходът, който сме избрали е подходящ.

Не, няма да се случи да направим движение с магическата пръчка и да ВИ преобразим – ще бъде нужно време, усилия и постоянство от ваша страна.

Няма да се случи да за два-три месеца – ако сте инвестирали над 10 години, за да постигнете състоянието, което сте постигнали, за първите няколко месеца може да се почувствате по-добре, но не очаквайте чудеса.

Усилията, които Ви предстои да положите, ще се наложи да компенсирате години, през които не сте полагали усилия – Дайте си време!

Това не е курс „Правя каквото ми кажат, постигам резултати и след това правя каквото си искам”! Ако искате дългосрочни резултати – пригответе се за дългосрочни промени!

Ние ще бъдем до Вас с нашата експертиза, нашето внимание и нашата мотивация.

От вас искаме да работите здраво, да сте постоянни и да наблюдавате осъзнато какво се случва.

Ако очаквате да ви оправим – не няма да ви оправим, не сме такива хора. Смятаме, че начинът е да работим заедно, всеки от нас от своята страна и да вървим рамо до рамо по пътя.

Боли ви гърба? Или кръста? Или врата? Или рамото? Дали не са коленете? Да не би да имате раздаваното с широка ръка от лекарите „плексит”? Или още по-общото „тендовагинит”? И отведнъж ли ви се получи? В малко случаи – да, в много случаи – не. И дори когато е било „да”, въпросните хора пак са го подготвяли дълго време с определени действия и бездействия. И какво правите? Като ви заболи – в началото търпите. Като стане нетърпимо отивате на специалисти и искате „да ви оправи”. Колко благозвучно звучи.

А като си го преведем с честни думи, звучи по следния начин:

„Г-н специалист, аз не се грижих добре за своето тяло – правих много неща, които не му влияеха добре и почти не правих неща, които му влияят добре. Сега искам ти да ме оправиш, а аз само ще стоя и ще чакам чудото да се случи. А, и пари ще ти дам де … щом се налага”

Е, ама само с пари чудо не очаквайте. Специалистът и парите не могат да компенсират вашите дългосрочни действия и бездействия. Ще трябва да се потрудите. Ще се наложи да следвате препоръки – прилежно и всеки ден. Ще се наложи да правите „смешни упражнения”, от които много хора са възкликнали „не мога да повярвам, че от това спря да ме боли”, а на вас ще ви изглеждат супер малоумно и безсмислено. Разбира се, че ще ви изглеждат така, понеже ако ви изглеждаха по друг начин, то вероятно вие изобщо нямаше да имате проблема, за който са ви предписани.

Да, ще ви се наложи да направите и определени промени в начина си на живот, в тренировките, си цялостното си отношение към тялото. Ще се наложи да се потрудите. Да свършите неща. Да използвате воля, където е нужно да си наложите нов навик. Ако искате да спре да ви боли, разбира се.

Tanstaafl!

Няма безплатен обяд. Болката, лошата физическа форма са цената, която сме платили за кариера, оцеляване и обикновен старомоден мързел. За да спре да ни боли, за да възстановим тялото и здравето си, също ще се наложи да платим цена. И тази цена не се измерва само в пари. Измерва се във време, което ще инвестираме в себе си, усилия, които ще вложим и работа, която ще свършим. Както и енергията, която ще инвестираме, за да сме колкото се може повече време съзнателни и да наблюдаваме осъзнато как реагира тялото ни и каква обратна връзка ни дава.

Готови ли сте да извървите този път? Защото ние сме готови да го извървим заедно с тези от вас, които имат нужда от know how и подкрепа! Но ако не сте – по-добре да не си губим взаимно времето, понеже нито имаме намерение да ви „теглим”, а още по-малко да ви „оправим”..

Успех на всички, стъпили на пътя!

Коментар на Цветан Василев: “Очаквайте и чудеса, но ще се наложи да поработите здраво и съзнателно, за да се случат!”

 Прочетете още:

Проект: Постигнете максимални резултати за 30 дни! [ReLoaded]

Проект: 30 дни до БЕЗ болка

Лазар Радков
Следвай ме
Искате ли да ви оправим?

Коментари