За повечето хора отговорът на този въпрос е ясен: „Твърдо НЕ!“. От друга страна на повечето хора почти всичко им е ясно. Толкова им е ясно, че е нужно единствено да хвърлим един поглед към резултатите от последните парламентарни избори и много неща ще ни се изяснят. За разлика от повечето хора, на мен почти нищо не ми е ясно. Моята Рейки мастърка казваше: „Колко по-малко знаеш, толкова по-ясни са ти нещата“. А да знаеш, не значи да си чел или чул, а да си преживял и опитал.

По-надолу ще ви разкажа за един случай, който опроверга повечето неща, които бях установил във практиката и … от друга страна разшири гледната ми точка. Първо, една от най-популярните препоръки за сваляне на мазнини е да се ограничи консумацията на сладко. Втората популярна препоръка е да ограничим въглехидратите като цяло. Друга много ефективен съвет е да си лягаме към 22:30 и да спим едно 8 часа. Последната препоръка има директен ефект върху секрецията на лептина, инсулина и кортизола и оттам оказва влияние върху свалянето на мазнини.

В началото на Ноември 2012-та за измерване на мазнини при мен дойде момиче, с което бях работил и преди – състезател в няколко бойни спорта. Измерих я, консултирах я, дадох ѝ насоки и я изпратих по живо, по здраво. Минаха Коледа и Нова година, мина голямото ядене и пиене, минаха още два месеца и .. момичето се появи за повторно измерване и консултация. Междувременно, бях запознат с храненето ѝ от последното мерене до онзи момент, както и с храненето по празниците и … тя всъщност беше дошла, за да измерим колко е регресирала.

Момичето ми сподели, че освен всичко редовно спи по 4-6 часа на нощ и беше убедено, че е качило мазнини. Представете си каква беше изненадата и на двама ни, когато излязоха следните резултати:

Както ясно се вижда от таблицата – всичките гънки са надолу, мазнините са с почти 3% надолу, гънката на задното бедро е 50% надолу, а активното тегло е дори леко нагоре. И на всичкото отгоре това е, може би, най-ниския процент мазнини, които съм измервал на жена. Как става да набиваш редовно сладко, да спиш минимално и да сваляш мазнини? За да си отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме по-задълбочена програмата и действието на въпросния спортист. Първо – физическата активност.

Тренировките

Повечето хора тренират най-често 2-3 пъти седмично, по-рядко 4-5. В случая става въпрос за човек, който прави между 10 и 20 (!!!) тренировки от понеделник до петък! И не говорим за йога или Фелденкрайс, а за джудо, боксови и силово-кондиционни тренировки. Най-често старт на деня с тренировка по бокс от 8:30 до 10:00, две джудо тренировки през деня или една джудо и една за сила или кондиция. Освен това, имайте предвид, че това е човек, който ако не е много счупен или смазан (т.е. ако е в що-годе кондиция) винаги се раздава до край.

Храната

Тук научих, че вследствие от първата ни консултация, момичето е заменила повечето джънк фууд с домашно приготвени десерти от различни комбинации между тахан, масло, какао и мед. Домашни и въпреки това – в стабилни количества! Откъде знам ли – ами беше си сметнала калоража на липсващата от хладилника храна за няколко дни и числата показваха около 4-5 000 ккал на ден.

Добавките

Тук положението е по-скоро хаотично и импулсивно. За периода най-редовно са приемани магнезий, рибено масло и витамин Д. Има едно допито шише L-carnitine от преди и от време на време – протеин. Няма бърнъри, няма буустери и други хипер мега добавки, на които хората разчитат да компенсират липсата на адекватно хранене или достатъчно хъс и напън в тренировките.

Сънят

Тук имаме средно около 4-6 часа нощен сън и това, което явно донякъде компенсира – 1-2 часа сън на обяд всеки ден. Макар че, ако аз тренирах толкова много, щях да удрям възглавницата с глава всеки следобед дори с нормално количество нощен сън.

Психика

Тук, поне за дадения период, говорим за момиче, което се радва на нещата, които прави и което успяваше да издържи на огромно напрежение, под което на моменти беше поставена (представете си позицията между чука и наковалнята). Момиче, което се храни с удоволствие и се разбира чудесно с повечето хора около себе си. Пиша ги тези неща, понеже опитът ми показва, че психологическия профил на даден човек може до голяма степен да ни подскаже, дали въпросният човек ще има успех в дадено начинание или не.

Измервания

Като видях резултатите за ѝ задното бедро (50% надолу!) и като си поговорих с нея, установих, че е последвала поне част от препоръките, които ѝ дадох на първата консултация.

Изводите

Преди да направим каквито и да било изводи, трябва да си дадем сметка, че те няма как да са генерални, понеже от частното няма как да вадим изводи за общото. Въпреки това, ако едно нещо работи на едно място, то вероятно ще работи и на някое друго. За да разберем кога и къде, са ни нужни повече документирани случаи. Нека видим какво можем да извадим от този:

Извод #1

Редовно се се намират хора, които да питат:

„Е, не мога ли просто да си тренирам и да свалям, без да си променям режима на хранене? В смисъл – не искам да се ограничавам, искам да си ям сладко, пържени картофи, Макдоналдс?“

Отговор: „Да, може! Започни с минимум 10 здрави тренировки седмично и ако няма ефект – увеличавай!“

Извод #2

Заменянето на вафлите и шоколадите с домашно приготвени десерти има потенциал да подпомогне свалянето на излишните килограми. Ако не можете да контролирате количествата обаче – вижте Извод #1.

Извод #3

Редовният следобеден сън има потенциал да замести донякъде загубеният нощен сън.

И за финал

ще завършим с един малък подарък за всички момичета и жени, които припадат по циферблата на кантара и смятат, че трябва да тежат ръста си в сантиметри минус 120. Ето един корем на 68кг на ръст 171:

(снимката е направена около два месеца месеца след второто измерване )

Прочетете още:

Вито: Прогресът след 30-дневното продължава! (-6,5% и -9кг до момента!)

Проект: Постигни максималните резултати за 30 дни! 

Яж ШОКОЛАД и отслабвай!

Лазар Радков
Следвай ме
Може ли да ям сладко, да спя 4-5 часа и да сваля мазнини?

Коментари