Повечето хора не успяват да се хранят добре, защото не успяват да планират добре храната си. Планират добре задачите за работа, задачите за дома, за децата, за училище / университета, но за храната не успяват. Или не им остава мисловен ресурс, понеже имат още сто задачи на главата.

В подобен случай имаме няколко опции:

  • да използваме заетостта си като оправдание, съвсем да от§бем планирането на храната и да се оплакваме на всички как все не можем да отслабнем и все нямаме време
  • да развием капацитета на мозъка си и да можем да поемем и тази задача и това планиране (по-трудно на този етап)
  • да оставим някоя от хилядите задачи, които се опитваме да свършим в момента, за да освободим малко място за мисъл и за храната (малко по-лесно изпълнимо)
  • да поставим планирането на храната си приоритетно пред други задачи, които имаме, като например да имаме перфектно подредено бюро и стая – неща, които няма директна връзка със здравето ни (звучи като по-добра идея)

И докато вие преценявате коя опция да изберете, аз ще ви дам една супер проста идея как винаги да имате лесни опции за бърза закуска под ръка:

Три групи храни

1. сухо филе – филе “Елена”, beef jerky, домашен суджук и т.н.

2. пресни зеленчуци – нарязани моркови, чушки

3. сурови ядки – лешници, бадеми, орехи, макадамия, бразилски орех, шам фъстък

Винаги имахте поне два вида храна от всяка група у дома. Ако сте у дома и нямате нищо друго за хапване, храните по-горе ще ви спасят от чувството за глад, което може да влияе много пагубно на умствените способности и психическото състояние на някои хора.

Ако пък ви налага да излезете и няма изгледи къде и кога ще можете да хапнете добре, грабнете няколко шепи от изброените храни, затворете ги в малка кутийка, буркан с винт или просто пликче и … газ!

Колко голяма порция?

Аз лично препоръчвам следното:

  • 1-2 шепи от храните от група 1 (сухи филета, суджуци)
  • 1-2 шепи (общо) от храните от групи 2 и 3

Като за мъжете е по-скоро две шепи, а за жените – една шепа, но нека най-добре всеки сам прецени от какво количество се чувства заситен/а и енергичен/на, без да изпитва чувство за глад или претъпканост.

Няколко примера:

Вие сте мъничка женичка:

  • една шепа филе “Елена”
  • една шепа нарязани чушки

Вие сте едър мъжага:

  • две шепи нарязан домашен суджук
  • една шепа бадеми и една шепа моркови

Ами качеството?

Да, и аз не съм много доволен от качеството на някои сушени меса и затова съм написал “домашен суджук”. Ако можете да си взимате зеленчуците, ядките и месото от село или малък производител – най-добре.

И нека не забравяме, че това е просто една проста идея. Ако не успеем да планираме успешно, колкото и бързи и лесни идеи да имаме, ще ни бъдат от малка полза.

Успех!

 

Лазар Радков
Следвай ме
Съвет #17: Супер лесни идеи за бързи закуски

Коментари

Tagged on: