В живота на всеки от нас в един или друг момент се случва да влезем в период, в който известно време се намираме под повишен стрес. Представям ви пет прости стъпки, които осезаемо ще подобрят физическото и най-вече психическото ви състояние, когато се намирате в подобен период:

 • Магнезий
 • Медитация / Релаксация
 • Планирани малки закуски
 • Оптимизиране на тренировките
 • Практикуване на благодарност

Нека ги разгледаме една по една.

Заредете се с магнезий!

Нивата на магнезий в нашия организъм влияят директно на това колко силна реакция може да предизвика в нас даден стресор. Колкото по-ниски нива на магнезий имаме в организма, толкова по-лесно е даден стимул да ни изкара извън релси.

От друга страна – процесите, които настъпват в организма при силен и/или продължителен стрес, изчерпват запасите ни на магнезий. Започвате ли да схващате на къде отива влака?

Вижте как ще ви дойдат 3х500мг след 18:00. Ако сте ок – може да увеличите. Ако започнат да ви омекват екскрементите – може да намалите.

За повече информация по темата прочетете: Съвет #13: Високи нива на стрес? Магнезий!

Медитирайте!

Мартин Лутър Кинг е бил известен с това, че прекарва поне един час дневно в молитва. Негови са думите:

“Днес имам толкова много работа, че ще се наложи да отделя още един час за молитва!”

За Мартин Лутър молитвата е била нещо, което изчиства главата му и го зарежда.

Подобни резултати можем да постигнем с целенасочена релаксация за 10 минути веднъж или два пъти дневно. Лично аз препоръчвам да се случва веднъж сутрин и веднъж вечер, но може и да е само веднъж дневно – вие си преценете кога ви идва най-добре. В обедната почивка също е ок.

За повече информация по темата и как да медитирате/релаксите прочетете: Съвет #16: Прост метод за медитация и отпускане

Планирайте малки закуски!

Когато сме напрегнати, влизаме в състояние на оцеляване и въпреки че животът ни не е заплашен, се опитваме да … оцелеем. В подобни моменти или забравяме да ядем и от това страда тялото ни и оттам – дългосрочно и психиката – или правим възможно най-лошите избори за храна и от това средносрочно и дългосрочно страда тялото ни, а оттам и психиката.

Забелязвате ли дяволския кръг, който се оформя и тук?

За да го преборите – дръжте винаги под ръка:

 • един-два вида пресен зеленчук
 • един-два вида сурови ядки
 • някаква форма на протеин (домашно сухо филе или суджук)

Към които лесно може да посегнете и които лесно можете да разпределите в две-три дози и да ги вземете с вас за през деня.

За повече информация как точно да го направите, прочетете: Съвет #17: Супер лесни идеи за бързи закуски

Оптимизирайте тренировките си!

Ако сме натоварени само в главата, но тялото ни има енергия – една хубава тренировка ще ни помогне да си изчистим главата, да разпуснем и да можем да видим нещата ясно.

Ако обаче поради огромното психическо напрежение и в тялото не е останала енергия, то тогава не е особено препоръчително да се пънем особено. В подобен случай е доста по-препоръчително само да се разтегнем, да се размачкаме с фоумролер и евентуално да направим малко ставна гимнастика. Това ще ни помогне да изчистим главата и няма да натоварваме допълнително и без това изтощеното тяло.

За да разберете какъв тип натоварване да изберете според моментното си състояние, прочетете: Съвет #14: “Чувствам се убит! Как да разберем да тренираме или не?”

Бъдете благодарни!

Когато сме стресирани, по-скоро сме склонни да се съсредоточаваме върху проблемите, а не върху решението. Склонни сме да се съсредоточаваме върху негативното и да забравяме за всичко позитивно, което ни обгръща.

Има един много лесен начин да обърнем този процес – Благодарността!

Ежедневно ни се случват хубави неща, които или приемаме за даденост, или пропускаме, когато сме напрегнати. Когато изчезнат обаче, усещаме болезнено липсата им.

Всеки от четящите тук има:

 • покрив над главата си
 • легло
 • достъп до чиста вода
 • чиста храна всеки ден
 • Интернет
 • приятели
 • ….
 • ….

И още много, много хубави неща, които просто не отчитаме.

Е, време е да го направим.

Вземете си една хубава тетрадка и я използвайте само за това. Всяка вечер преди лягане напишете три, само три неща, за които сте благодарни и си легнете да спите. Ако пък ви текне благодарността, пишете за всичко, което ви дойде на ум 🙂

За повече информация по темата прочетете: Съвет #6 – Бъдете благодарни за по-малко стрес и мазнини по корема

Заключение

Съветите са прости, но ще е нужно да вложите мисъл и усилие, за да ги реализирате. Времето, което ще се наложи да инвестирате сумарно не надвишава 30-35 мин – 10-20 мин медитация, 5 мин за Благодарност, 5 мин за планиране и порциониране на закуските,  под 5 мин прием на магнезий и планиране на тренировка общо.

За сметка на това енергията, която ще ви се възвърне надвишава поне десетократно енергията, която сте инвестирали.

На мен лично ми звучи като добра сделка! 🙂

Успех!

⇒ Контузен, с болежки или пръснат от работа и стрес?

⇒ Ела на нашия Rehab Weekend!

rehab_weekend

Лазар Радков
Следвай ме
Пет прости съвета какво да правим, когато сме под стрес!

Коментари