Заглавието звучи малко скандално. За сметка на това ще се опитам статията да звучи малко по-меко и след малко ще разберем до колко съм се справил.

В практиката ми много често се случва да чуя следното заявление:

“От _____________ се чувствам супер! Това е най-добрият режим! Няма нужда да променям нищо!

В празното поле попълнете името на произволен хранителен режим, който:

 • почива върху поне малко смислени принципи
 • набляга на естествена храна
 • стига толкова

Какво се случва?

Хранят се хората като хора – т.е. както им падне, когато им падне и с каквото им падне. Съответно начинът, по който се чувстват, здравето им и нивата им на енергия съответстват напълно на начина, по който се хранят. Те обаче нямат идея, че е възможно да се чувстват далеч по-оптимално, защото НЯМАТ БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ! Запомнете тези думи – ще са ви нужни, за да разберете концепция, която повече хора не осъзнават.

Един хубав ден обаче, някак, незнайно как – решават да “минат на хранителен режим”. Учените все още спорят по въпроса как точно се случва това. Едни твърдят, че е важно да има вътрешен порив. Други обаче бързо отхвърлят тази теза с аргумента: “Много сте смотани! Не е така”, и твърдят, че далеч по-важно е да ти каже приятел или поне да го гледаш по някое телевизионно предаване от рода на Гала, Мала или поне Марта Вачкова.

Както и да е – точната причина не е толкова важна. По-важни са следствията – избран е режим и нещо започва да се случва.

Какъв режим е избрал героят от нашия разказ?

Има множество малоумни режими и много хора просто не могат да се въздържат да посегнат към тях. Няма да задълбочаваме какви са вероятните причини за това само ще кажем, че в повечето случаи въпросните режими:

 • обещават бързи резултати
 • обещават лесни резултати

“Яжте колкото си искате и отслабвайте”, “Яжте сладко и отслабвайте”, “Яжте ми … и отслабвайте”. В повечето случаи думички като “качествено”, “добро за тялото”, “дългосрочно” се изпускат, защото … ами доста по-слаби са в продажбите от “бързо” и “лесно”, както и – нека не лъжем хората чааааак толкова все пак. Хей, една лъжа по-малко си е една лъжа по-малко! Това е нещо като червена точка направо!

Хубавото е, че освен малоумни режими, има и доста смислени. Забележете подборът на думи – не “перфектни”, не “чудесни”, не дори “добри”. “Смислени” е достатъчно, за да има качествена промяна.

Защо?

Защото човек, преминал на смислен режим на хранене, е доста по-вероятно да:

 • яде по-малко джънк
 • консумира повече свежи зеленчуци
 • приема повече протеин с храната
 • приема повече качествени мазнини
 • яде по-малко захар и тесто
 • пие повече вода
 • приготвя по-голяма част от храната си сам
 • приема въглехидратите си от богати на хранителни вещества храни
 • се храни редовно и да не остава гладен
 • се храни планирано

в сравнение с човек, който се храни както му дойде, когато му дойде и с каквото му дойде. Някои режими включват повече, други – по-малко от изброените точки.

Сега вземете произволен човек от улицата и го убедете, че е важно да промени САМО ЕДНА от изброените по-горе точки в настоящия си начин на хранене. След две седмици го питайте как се чувства.

О, Боже! Човекът е доста вероятно да ви каже, че като че ли се чувства по-добре. Каква изненада!

А сега си представете, че същият този човек започне “хранителен режим”, който променя не една, а ЧЕТИРИ от изброените по-горе аспекти в храненето.

О, Боже! Този човек ще ходи наляво-надясно и ще тръби:

“Човеееееек, имам най-якия хранителен режим на света!”

Не е нужно да взимате думите ми за чиста монета. При всички случаи имате поне подобен познат. Проучете как се е хранил, преди да премине на въпросния “магически режим” и как се храни в момента. Вярвам, че започвате да разбирате накъде бия.

Нека разгледаме:

Какво всъщност е … добро?

Много често ще чуем твърдения от рода на:

“Това ми се отразява добре!”

“Чувствам се добре от този начин на хранене!”

“Тази диета ми влияе супер!”

И обикновено следва: “Защо не пробваш?!”. В по-добрия случай де. В по-лошия следва: “Това е най-добрият начин на хранене за всички хора на света по всяко време и който не го следва е тъпак!”

Откъде знам ли? Ами по едно време и аз бях част от манифестацията на “най-яките режими” и тръбях с цяло гърло. В момента си позволявам от време на време да наблюдавам манифестацията отстрани и още по-рядко да пиша статии за нея. Като сега например.

И точно сега имам една много лоша новина за всички манифестиращи, които следват “най-добрия хранителен режим за всички хора по света” – четете внимателно:

За човешкия ум понятието “добро” означава единствено и само “по-добро от всичко, познато ми до момента”!

Представете си, че до момента сте се изхранвали почти основно от кофите отпадъци, когато един хубав слънчев ден един състрадателен магазинер ви предоставя половин хляб, маргарин и няколко кренвирша. Ебати якото! До момента не сте яли нещо по-вкусно и се чувствате отлично.

Представете си обаче друг човек, който се храни без хляб, защото му става тежко и му се приспива, когато яде хляб, храни се предимно с чисти меса, които приготвя сам, а от мазнините приема предимно масло и зехтин. Ако нахраним този човек с хляб с маргарин и кренвирши е твърде възможно чилякът да не се почувства особено добре.

Да, приятели мои, които се храните по “най-добрия възможен начин” – ако до вчера сте се хранили от казаните, каквото и да промените днес, при всички случаи ще ви се отрази по-добре.

Добре де, чувствам се добре, защо да променям нещо?

Да, разбира се, не съм очаквал всички да го разберат от първия път, така че ще ви разкажа една история. Преди време работих с момиче с напреднала форма на анорексия нервоза. С много работа, Рейки и успоредна работа с психолог успяхме да стигнем от 44кг до 55кг за 9 седмици. Тогава момичето ми сподели:

“Боже! Преди [на 44кг] като смятах, че се чувствам добре в сравнение с това, което сега [на 55кг] наричам добре, ами … предишното ми добре сега определям като чувствам се като парцал!”

А в момента момичето се чувства в пъти по-добре от онова, което в момента на разговора ми сподели като “добре”. Искрено я адмирирам за това!

И отново към моите приятели с най-добрия режим:

Скъпи приятели, 

искрено се радвам за вас и ви приветствам за това, че сте подобрили начина си на хранене. Със съжаление и с някоя друга сълза на очи обаче искам да ви споделя, че режимът ви в момента доста вероятно не е най-добрият на света. А и доста вероятно далеч не е оптимален за вас. И докато не се освободите от идеята за “най-добрия”, едва ли ще можете да подобрите режима си и да го адаптирате още по-добре за специфичните ви нужди.

Успех!

Въпроси:

Смятате ли, че се храните по най-добрия за вас хранителен режим?

Смятате ли, че има какво да подобрите?

Имате ли познати, които се хранят по най-добрия хранителен режим?

Споделете своите мисли и наблюдения с нас като коментар под поста на тази статия на страницата ни във Фейсбук.

Благодаря!

Прочете още:

Пет прости съвета какво да правим, когато сме под стрес!

Лазар Радков
Следвай ме
Bullshit I Hear: “Чувствам се добре от ……….. ! Това е най-добрият хранителен режим!”

Коментари

Tagged on: