Има хора, които искат: “Искам да отслабна! Искам това! Искам онова!”

Има и хора, които осъзнават нуждите на телата си: “Тялото ми има нужда да е здраво! Ставите ми имат нужда да са здрави! Мускулите и органите ми имат нужда да работят оптимално”

Как постигаме здравето и оптималния режим на работа на тялото? Като му създадем подходящите условия и му дадем правилните стимули.

Преди да искаме, е нужно да дадем. Преди да искаме да постигнем каквото и да било с тялото си, е нужно да предоставим на последното необходимите условия – това ще рече преди всичко – здраве! Особено ако здравето ни е далеч от оптимално в дадения момент.

Една от основните причини да харесвам Цоньо, освен че е голям образ и много приятен човек, е, че той осъзнаваше нуждите на своето тяло и се обърна към нас, за да постигнем преди всичко останало – здраве! Втората причина да го харесвам е, че следваше стриктно нашите препоръки и не си правеше свободни съчинения – “Цоньо, правиш това и не правиш това!” И Цоньо правеше това и не правеше това. И нещата се получаваха.

Но нека оставя той ви разкаже своята история:

При Л2Л ме изпратиха мои приятели. Искаха да ми помогнат да спра да мрънкам и да се държа като полу-инвалид. От доста време имах наднормено тегло и внушителен лист с проблеми, които ми създаваха дискомфорт дори при тривиални ежедневни дейности :

  • 4-5 годишни болки в колената (болки при качване и слизане от стълби)
  • една неглижирана и влошена спортна травма в лявото рамо, причиняваща остри болки ( носенето на раница понякога става невъзможно)
  • много сериозни болки в кръста (до степен да не мога да спя по гръб)
  • хлабави глезенни връзки и на двата крака, вследствие лошо възстановени разтегнати сухожилия в детска възраст(представете си един едър човек как ходи и му се гънат глезените…)

Това беше комбинирано с ужасен хранителен режим, включващ предимно употреба на захарни изделия и въглехидратни храни.

По принцип страдам и от гастрит и язва, които парираха половинчатите ми опити за самоуки диети, защото ме принуждаваха да не стоя гладен, а обикновено за неподготвения най-достъпното е някакво пакетирано десертче. По-пикантните храни ми причиняваха болки в стомаха, които успокоявах с още по-често ядене на лесно достъпни боклуци.

Поради болките в коленете, после рамото, а после и кръста, бях спрял да спортувам изобщо, заедно с лошото хранене това естествено водеше само до покачване на теглото ми и завъртане на омагьосан кръг. Освен това работя седнал пред компютър по цял ден, с много малко движение.

Напълно осъзнавах, че имам нужда от професионална помощ за структурирана, радикална промяна в начина си на живот и хранене. И така се престраших да отида при Лазар октомври 2011.

След първоначалната проверка на структурен баланс, изводът беше “Имаме много работа…”.

Първо за храненето – говорихме си доста, как мога да преодолея вредните си хранителни навици. Лазар ми даде ценни съвети, както и хранителна програма, принципите на която се старая да спазвам и до днес. Почнах да тренирам при Л2Л два пъти седмично. През цялото време правехме упражнения, от които нищо не ме болеше, което само по себе си ме изумяваше непрестанно, защото вече се бях примирил, че едва ли не от мене вече нищо не става. Нито веднъж не съм имал мускулна треска, но и не ми е било леко – което говори за перфектно балансирано натоварване. Накратко – след първите тренировки почуствах значително подобрение.

  • След първия месец спряха да ме болят коленете…
  • През втория спря да ме боли и кръста, стига да си правя упражненията.
  • Рамото се запъна малко, но на четвъртия месец спря да ме боли и то.

Когато прецених, че съм достатъчно добре се престраших да се натоварвам повече – нещо, което не би ми и хрумнало само няколко месеца преди това. Започнах да тренирам и самостоятелно, прилагайки наученото, за да се пазя от травми и неправилно изпълнение на упражнения. Всички в един или друг етап сме ходили на фитнес в залата, някои познат ни е запознавал с базовите упражнения. С инструкторите от ЛТЛ си направих за себе си извода, че въпреки самочувствието ми, че навремето съм тренирал и “знам ги аз тия работи”, не знам нищо за техниката на изпълнение на почти всяко упражнение.

Доста е впечатляващо, когато разбереш, че дори нещо толкова просто като вдигането от лежанка има техника, която не всеки владее, защото не е очевидна. След общуването с професионални треньори човек започва да вижда, как всички самоуки трениращи правят поне едно упражнение с поне една грешка. Грешки, които и аз съм правил във фитнеса като тинейджър и не съм усещал, защото младото тяло компенсира за неправилното натоварване, но това неминуемо води до травми и здравословни проблеми в един по-късен момент. Апелът ми към всички трениращи е – намерете време да потренирате поне един път с професионален треньор. Това ще ви обогати много и потенциално ще ви спести много проблеми в бъдеще.

Сега мога да си позволя да тренирам всички мускули, без притеснения от болка. Това за мен е един невероятен резултат, който не съм вярвал че ще постигна, докато не отидох при Л2Л.

В момента оплакванията ми са изчезнали, тренирам самостоятелно 3 пъти седмично и се натоварвам стабилно.
Промяна в начина ми на хранене и хранителните навици не беше много лесна, започнах да се храня редовно по няколко пъти на ден. Не чувствам глад в нито един момент, а един чудесен резултат е, че вследствие правилното и редовно хранене язвата и гастрита не съм усещал от почти година, дори мога да си позволявам пикантни храни от време на време.

Като обобщение искам да кажа, че в Л2Л работят млади, мотивирани професионалисти, които прилагат наистина прогресивни и работещи практики, както в тренирането, така и в храненето. За мен лично направиха нещо много важно, освен че буквално ме вдигнаха на крака – помогнаха ми да повярвам в себе си и да видя, че мога. Няма невъзможни неща, треньорите от Л2Л ще ви го покажат. Доверете им се с постоянство и усърдие, повярвайте в тях и те ще помогнат на всеки да повярва в себе си и да постигне това, което иска.

Както вече писах по-горе – Цоньо следваше нашите препоръки и по отношение на нещата, които да прави и по отношение на тези, които да не прави.

Пожелавам си Цоньо да бъде пример за повече хора, които искат да се погрижат за здравето си и за това да чувстват добре и пълноценни в тялото си.

Успех!

Задайте въпросите си и коментирайте историята на Цоньо [тук]

Прочетете още:

Михаела: От операция след дискова херния до -19кг и без болки в кръста

Владо – стабилен дългосрочен прогрес въпреки трудностите

Вито: От корем до плочки за четири месеца!

 

Лазар Радков
Следвай ме
Цоньо: От болки в коляно, рамо, кръст, глезен и гастрит до здраве и по-малко килограми!

Коментари

Tagged on: