Приемаме, че сте убедени в ползите от това човек да работи с треньор поне за известен период от време. Ако все още не сте, разгледайте следните материали:

Какво представлява персоналното трениране?

Персонални тренировки

Нужно ли е хората да имат треньор?

И все пак:

Какви ползи мога да имам от работата с треньор?

 • Ще си подобря техниката на изпълнение на упражненията.
 • Ще науча нови упражнения.
 • Ще се науча как да тренирам, без да се счупя и без нещо да ме заболи.
 • Ще се науча как да разтягам и как да ползва различни пособия за самомасаж.
 • Ще се науча как да тренирам, за да постигна целите си.

Това е, разбира се, ако искаме да учим. И въпреки, че смятам, че образованието и обучението лежи в основата на всеки успех, не всеки иска да учи чак толкова. Ако случаят е подобен, треньорът дава следното:

 • Работя с човек, който има идея как да постигна целите си.
 • Имам до себе си човек, който следи дали изпълнявам упражненията добре и внимава да не се счупя.
 • Работя с човек, който ми дава зор, когато ме мързи и гледам да се скатая.
 • Имам до себе си човек, който ме спира, когато се опитвам и искам да правя неща, които вижда, че ще ми наредят.
 • Работя с човек, който следи прогреса ми и адаптира подходите, които използваме съответно.
 • Имам до себе си човек, който ме мотивира.
 • Работя с човек, който ми е символ за подражание.

Добре! А колко време е подходящо да работя с треньор?

 Ако искате да оптимизирате техниката на упражненията, които правите в момента:

 между една и четири тренировки.

Направете една консултация с треньор, за който сте получили добри отзиви и на когото се доверявате. Ако имате нужда само от малки корекции – тази консултация ще бъде достатъчна. Ако ли не – на нея треньорът ще може да ви каже колко тренировки още са нужни, за да свършите работа.

Имайте предвид, че може да се окаже, че не сте толкова добри, колкото сте си мислили. Задължително изисквайте треньора да аргументира нещата, които ви казва и препоръчва. Ако някой просто иска да вярвате в това, което прави, и не ви предоставя аргументи – по-добре отидете на църква – там поне имат по-стабилни традиции в тази работа.

Имали сме хора, които са идвали за да им пооправим техниката и се оказвало, че трябва да почнем от самото начало – т.е. имаме пред себе си повече работа от три-четири тренировки. Тук въпросът е кой може да преглътне новината, че реалността е различна от това, което сме си мислили.

На някои това не им харесва особено и продължават по своя път. Други успяват да го приемат и … прогресират! Научават нови неща, подобряват движението си, подобряват техниката си.

Добре! А ако искам повече от това? Ако искам да се уча?

Ако искате да се научите да тренирате:

 поне един месец с треньор

Има хора, които схващат основните положения за една-две седмици и след още две-три седмици практика започват да тренират доста по-ефективно И безопасно в сравнение само с месец по-рано.

Има хора, за които обаче месец не е достатъчно. Каквото и да проповядват социалистите – поне по отношение на качество на движение, координация и схватливост хората са много различни. Всеки започва от различно място и всеки се развива с различна скорост. Някои треньори предпочитат да работят само с определен тип хора. В Live To Lift работим с удоволствие с всички хора, които искат да учат, да се развиват и да правят нещата по-качествено.

И в този ред на мисли – адаптираме подхода си според човека. Преди време синтезирахме целия си опит по темата и създадохме:

 Learn To Lift – Научи се да тренираш!

Специално за всички, които искат да се научат да тренират и да постигат резултати с тялото, здравето и психиката си. Курсът е базиран върху основна теория, много практика и задачи за домашна работа.

Добре! А ако искам да тренирам с треньор, за да постигна конкретна физическа цел?

Ако искате да постигнете конкретна физическа цел – например: да свалите мазнини, да станете по-издръжливи, да станете по-силни, да се ‘стегнете’, да качите малко мускули и т.н.

 поне три месеца!

Три месеца е минимумът, за да получите забележими резултати. И имайте предвид, че ако сте инвестирали 5-10+ години да постигнете забележително декондиционирано състояние, три месеца може да са достатъчни едва да изградим основите, върху което да градим резултати след това.

От друга страна – ако имате поне някакъв опит и сте в някаква кондиция, дори само за един месец интензивни тренировки може да постигнете забележителни резултати като:

[Резултати от 30-дневното предизвикателство] – 3,6% мазнини надолу за месец!!!

Яни: Повече мускули и по-малки бедра за 30 дни

 

А пък за 3-4 месеца може директно да сцепите:

Вито: От корем до плочки за четири месеца!

Тина: Впечатляващи резултати с повече храна и по-малко тренировки

Специално за тази цел създадохме нашето “30-дневно предизвикателство”, чиято задача е да ни даде ускорение при постигането на резултати. Имайте предвид, че това предизвикателство е за хора, които са поне в някаква форма.

Ако сте много декондиционирани – ще градим основите, докато ги изградим. Защо? Защото не съм човек, който ще претупа подпорите и като вдигнем втори етаж, къщата да падне. Не благодаря!

Ако искате бързи резултати, а не можете да клекнете нормално и се припотявате докато се качите до третия етаж – преди резултатите имаме друга работа – здраве. Т.е. или ще работим както ние преценим, или ще си стиснем ръцете и по живо, по здраво!

Тренировките с треньор са инвестиция!

Инвестиция във вас самите. А от опита ми до момента това са били едни от най-хубавите и най-успешните инвестиции, които съм наблюдавал как някои хора правят.

Успех!

Прочетете още:

Пет прости съвета какво да правим, когато сме под стрес!

“Подарих си 4кг за Коледа!”

[Предизвикателство]: По-яки ли сте от Вили?

Лазар Радков
Следвай ме
Колко време да тренирам с треньор?

Коментари