Преди пет години хората много ни се чудеха като ни видеха да се търкаляме върху фоумролер или да се мачкаме с тенис топка. Днес доста повече хора знаят що за чудо е самомасажът и доста от тях дори успяват да извлекат ползи от него.

И въпреки това, както историята многократно е демонстрирала, когато хората възприемат нещо, което е добро и полезно, Господ (посредством своето протеже Дяволът) ще им прати нещо, което да балансира всичките хубавини. За да ме разберете по-добре, задължително прочетете:

Господ е измислил спорта, а дяволът – мързела?

Т.е.

Господ е измислил спорта, а Дяволът е измислил тренирането до смазване и припадък.

Господ е измислил спорта за здраве, тонус и физическо развитие, Дяволът е измислил тренирането с цел болка и “да се разбиеш”.

Господ е измислил фоумролера с цел по-добро възстановяване, разпускане на натегнатите мускули, подобрено кръво- и лимфообръщение, Дяволът е измислил фоумролинга с цел болка и да те боли.

Какво точно имам предвид?

Това, което имам предвид е следното:

“О, незарумни юроде, оти не можеш да се запреш да се опитваш да изстискаш болка от всичко?”

Започна се с ролери – ок.

Появиха се по-твърди ролери – ок само за някои хора, но като цяло пак ок.

Самомасаж с тенис топка – ок.

Появиха се препоръки за самомасаж с топка за лакрос – не толкова ок, но айде – ще си затворим очите …

Постепенно хората преминаха към топки за … билярд …

А онзи ден видях, че вече някои хора ползват и метални топки …

По дяволите!

Целта на ролера е да подобри начина, по който се чувстваме, а не да ни пребие допълнително! По този въпрос задължително хвърлете един поглед на статията написана с малко по-остър език:

По дяволите фоумролерът!

Искате да се масажирате? Правилото е следното:

“Колкото по-меко и отпуснато е дадено място, толкова по-силно и дълбоко може да натискате! Колкото по твърдо и стегнато е едно място – толкова по-леко и внимателно трябва да натискате!”

Какво правят повечето хора?

Грабват ролер или топки и – юруш на тръстиката – дай да се пребием! Задължително прочетете “По дяволите фоумролерът!” и обърнете внимание на историята за човек, който си целил крака с тухли и се чувствал уникално добре като пропуснел. В оригиналната версия вместо “крака” беше една дума, която започва с “п” и завършва на “енисът”, но какво да се прави – редактори 😀

Целта на ролера е да разпуснем натегнатото! НЕ да боли!

Защо?

Защото болката води до ново стягане, ето затова.

Пред няколко месеца един колега – популярен сред дамите млад файтър – ми разправя:

“Еди-кой-си ролер не ползвам, щото е много мек и не го усещам”

Ама това не е лоу кик, че да го усещаш, бе джанъм! Пък и с всичките шутове, които си поел, силно се съмнявам, че има нещо, което да усетиш по краката си, освен много силна болка.

Когато нещо е натегнато, когато нещо е болезнено – то вече е изяло много бой! – независимо, дали са били, клекове, тичане, комплекси или каквото и било. Ако нещо е болезнено стегнато – пипайте го много леко!

Целта ви е да го отпуснете. Ако му нахакате якия натиск с нещо твърдо – няма да стане!

  • болката води до стягане
  • не дозиран натиск върху нещо болезнено води до стягане
  • причиняване на болка върху натегнато място води до стягане

Фактът, че дадена част от вашето тяло е мега натегната и болезнена, означава, че не сте се грижили достатъчно за нея. Да ѝ набиете няколко тупаника изобщо не би било добра идея. Вместо това бъдете нежни, бъдете внимателни. Пипайте леко, водете се от усещанията си, оставете тялото да ви води и ще усетите как неприятното напрежение намалява.

Успех!

Прочетете още:

Без болка!

Лазар Радков
Следвай ме
Съвет #20: Колкото по-натегнато и болезнено е едно място – толкова по-леко пипайте!

Коментари