След Най-добрите резултати за 2013-та е време и аз да си направя една равносметка за изминалата година.

2013-та година бе много интересна година за физическото и психо-емоционалното ми развитие. Направих повече нови неща с тялото си, отколкото която и да било година преди това. Може да има връзка с това, че станах на 30 и на тази възраст казват започвал нов период в живота на човек … а може и да няма. Нека разгледаме какво се случи:

2013-та започна с борба!

Беше по някое време февруари, когато предложих на колегите да ходим няколко пъти през седмицата да се посборваме и те взеха, че се навиха. Вили, която бие хората на джудо и прави много набирания, ни осигури помещение и се почнахме. Като потренирахме седмица-две, реших, че пак ми се състезава. Нищо че пет (5) години не бях барвал.

Свързах се с Боби и Влади от Twisted Jiu Jitsu и започнах при тях. Потренирах три седмици и се пуснах на отвореното състезание в Дупница. За това състезание за сефте свалях килограми (на всички останали, на които бях ходил, бях качвал, защото ми беше доста по-приятно да ям отколкото да не ям 🙂 ). Като за 4 седмици тренировки останах относително доволен:

Съдията даде срещата на моя опонент при резултат 2:2 и едно предимство за опонента ми. По-интересното е, че съдията даде две точки за опонента ми за ситуация, за която по-която по-късно НЕ даде оценка за състезателя на Twisted – Иво Димитров.

Когато след това с Иво отидохме при съдията да го питаме защо за идентична ситуация дава точки, когато е против нас, а не дава, когато е за нас, съдията призна:

“Аааа, объркал съм – в тази ситуация не се дават точки”

Което само по себе си променя резултата. Само дето тук контестации не можеха да се подават. Здраве да е 🙂

След това говорих с хора добре запознати с правилата и точкуването според които не трябвало да има предимство за опонента, трябвало да има една предимство за мен и да – не би трябвало да бъдат дадени точки за опонента ми там, където бяха дадени. Здраве да е 🙂

След това разбрах, че Twisted по принцип ги режат на състезания, понеже … понеже някакви вътрешни неща в българския BJJ. След това Иван Стаматов като гледа клипчето и вика:

“Аааа, този, с който се бори, ги-то му е с емблема на клуба на съдията”

Здраве да е 🙂 викам му аз. Междувременно – Ванка, благодаря за ги-то! Добро е!

Иначе – грешката си беше напълно моя – едно време от подобна позиция взимах маунт 9 от 10, но като не практикуваш някои неща се забравят. Като за 5 години без тренировки и само 4 седмици подготовка обаче останах доволен от себе си.

Понеже безименният пръст на дясната ми ръка е малко счупен от джудо (от преди 5 години) и ми се налагаше да играя за захват предимно с лява ръка … след 4 седмици безименият пръст и на лявата ръка започна да губи движение и започна да се сгъва само частично. Та, реших поне този пръст да си го запазя и поспрях с бразилското джу джицу.

Въпреки това препоръчвам Twisted Jiu Jitsu на всеки, който иска да се занимава с Бразилско Джуджицу, граплинг независимо, дали иска да се състезава или да просто да се бори за кеф.

Стойки и баланси

След спрях да ходя на BJJ имах нужда от нещо друго, което да ме развива и предизвиква. Моят колега Данчо от край време се занимава с подобни маймунджулъци – даже по едно време учеше хората как да правят такива готини неща.

Даже сега като се замисля – ако се събере 10-тина души група, отново можем да започнем да разцъкваме разни акробатики.

Та, вдъхновен от Данчо и от моя приятел Стоян Димитров започнах да практикувам различни баланси.

Започнахме да добавяме баланси в програмите на някои от трениращите и последните доста се кефеха. Което ми напомня, че по едно време Данчо имаше доста трениращи, които идваха на персонални тренировки при него основно, за да правят баланси. Ако имате подобно желание – разгледайте “Свържете се с нас” секцията.

Плуване

Лятото получих два съвета за плуването и … в рамките на няколко часа техниката ми се подобри повече, отколкото за последните 15 години (в които между другото се бях учил сам и не бях полагал особени усилия). Добрата новина е, че вече плуването ми прилича много повече на плуване и много по-малко на тренировка с тежести или борба.

Разбира се, удовлетворен от факта, че придвижването във вода вече ми носи удоволствие (а не само напомпани до пръсване мускули от борбата с водата) започнах да ходя редовно на басейн. А това пък доведе до това, че редовно се разхождах само по бански и шапка за плуване из половината “Спартак”. Разбира се, скоропостижно бях заснет от доброжелатели:

а хората не спираха да ми правят комплименти за шапката.

Мартин Мавров ми прати това клипче:

И ми препоръча тази книга: Total Immersion: The Revolutionary Way To Swim Better, Faster, and Easier

Така и не можах да стигна до нея, понеже междувременно ме застигна много работа.

Яката fatLOSS ваканция

В края на юли и началото на август се качихме за 7 дни в Родопите, с. Стойките, с още 15 души. Там се случиха няколко готини неща:

  • направихме 21 спортни занимания за 7 дни (средно по 3 на ден)
  • ядохме здраво по 4 пъти на ден
  • спахме (поне аз) по още веднъж, понякога два пъти през деня (Ники май поне веднъж успя да дремне три пъти)
  • аз лично свалих скромния 1% мазнини

Защо “скромния” ли? Защото други хора изкъртиха рибарника и избиха рибата. Владо свали 2,5%, а две дами успях да лишат себе си от сериозна визуално забележима част от дупетата, коремчетата и паласките си.

Толкова добре се заредихме, че като се прибрахме в София имах толкова енергия, че ми се тренираше всеки ден поне по веднъж. И ако не успеех да тренирам, имах един излишък от енергия, който се чудех какво да правя.

Следващите дати за ваканции са:

от 02.05 до 09.05 – “fatLOSS ваканция”

от 27.07 до 02.08 – ”fatLOSS ваканция”

от 21.09 до 27.09 – “Палео ваканция” на палатки в Гърция

За записване и повече информация пишете на hello@livetolift.com

Танци през есента

Това вече беше нещо напълно ново и неочаквано за мен. Явно обаче ми беше дошло времето, понеже още след първото занимание по кизомба много се зарибих.

“КиЗумба? На Зумба ли ходиш?”

Кизомба е танц, възникнал на базата на на африканските танци, с прибавени елементи на танго и разни други. Контактът е много близък, дамата е със затворени очи и се води по движенията на кавалера, като търси позицията на слънчевия му сплит и движенията на бедрата. Кавалерът от своя страна дава допълнителни сигнали с дясната ръка.

Това е една спонтанна импровизация, която направихме с Мими:

Ако сте очаквали нещо зашеметяващо – сори, бате, като за по-малко от 3 месеца практика – толкова. Междувременно участвах в първия в БГ Кизомба-Флашмоб. Изненадахме инструктора си по кизомба за рождения му ден с една предварително подготвена хореография в мола на “Стамболийски”.

Покрай тази хореография се сближихме с още петима образи, с които оттогава станахме доста близки и се забавляваме супер много, когато сме заедно.

А ако се случи да се засечем случайно някъде по улиците и имаме малко време на разположение – шоуто започва:

4кг качих декември малко аз!

Есента се спуках от работа и ако не беше кизомбата да ме балансира, сигурно щеше да ми гръмне главата. Затова декември реших да направя нещо за тялото си да си подаря повече мускули за Коледа.

Написах си програма и се почнах. Тренировките бяха ок, храната – горе-долу, сънят – далеч от това, което желаех, но въпреки това след 4 седмици осъмнах 4кг по-тежък, а приръста на мазнини беше минимален.

Спретнах си едно колажче с главата на Леонид вместо с моята, понеже първо му завиждах за брадата и второ точно по Коледа нямах желание за излишно внимание върху себе си и имах още по-малко желание да давам обяснения какво точно съм правил.

Малко, но от сърце 🙂 Ако някой ден реша да стана модел или да се готвя за състезание по нещо и си освободя ресурс от време – ще има повече.

В заключение

Не че искам да давам акъл на някого, но:

  • развивайте тялото и ума си
  • развивайте уменията си
  • срещайте се с хора и се стремете към дълбока, истинска комуникация
  • забавлявайте се – преди, след и по време на

Ако последното го няма, другите май започват да губят леко смисъл с времето … така че:

Do it!

Успех!

Лазар Радков
Следвай ме
Какво правих през 2013-та?

Коментари