Роман е наш трениращ, който като дойде можеше да направи точно едно набиране. Беше ми споделил, че никога не е можел да прави повече. Това ми се стори странно, понеже като цяло беше в добра кондиция, имаше добра координация и в никакъв случай не му липсваше сила.

Периодично се натъквам на хора, които имат потенциала да направят нещо, но не могат да го направят, защото най-вероятно им липсва правилния подход.

С Роман започнахме да тренираме заедно три пъти седмично. Програмата му беше два дни за цяло тяло, които въртяхме. Редувахме упражнение за горна част с упражнение за долна в супер-серия, като за да вдигнем набиранията, правихме следното:

Ден 1

Набиране + бавно спускане -> 4 серии по 5 повторения

Тук идеята беше следната – Роман прави колкото набирания може в серия (в началото 1, а в последните серии 0 🙂 ) и на следващите повторения от серията се “качва” със скок до горна позиция и се спуска за 4-6 секунди. Например:

Серия 1 – 1 набиране и 4 спускания

Серия 2 – 1 набиране и 4 спускания

Серия 3 – 1 набиране и 4 спускания

Серия 4 – 0 набирания и 5 спускания

Съответно като започнете да правите повече набирания, сериите ще изглеждат така:

Серия 1 – 3 набирания и 2 спускания

Серия 2 – 2 набираияе и 3 спускания

Серия 3 – 2 набирания и 3 спускания

Серия 4 – 1 набиране и 4 спускания

Ден 2

Горен скрипец, среден хадхват -> 4х6-8 с темпо 3010

Т.е. 4 серии по 6-8 повторения с придърпване за 1 секунда и връщане в изходно положение за 3 секунди.

Резултатите:

След първата седмица Роман успя да направи 2 набирания първата серия. След втората седмица успя да направи 3 и на 10-тата тренировка или точно след края на третата седмица направи 4 набирания първата серия.

Далеч съм от мисълта, че с магическа пръчка съм помогнал на момъка да стане отчетливо по-силен само за три седмици. По-скоро с подходящ подход му помогнах да реализира потенциала, който имаше. Нещо подобно на младежа от историята За резултати е нужен Know How!

Та, ако искате да повишите броя набирания, които правите – използвайте бавни негативи на скрипеца и бавни спускания на набирането (дори да се наложи да се качвате горе със скок). Помага 🙂

Успех!

Прочети още:

Как да правим повече набирания? Използвайте TUT!

Как да правим повече набирания? Използвайте стихващи вълни!

За резултати е нужен Know How!

Лазар Радков
Следвай ме
Роман: От 1 до 4 набирания за три седмици (програма)

Коментари