За да постигнем целите свързани със здравето и физическата си форма, са нужни постоянство, упоритост, но преди всичко и акъл.

Една от основните спирачки за повечето хора да постигнат своите цели е именно неспособността им да виждат причинно-следствените връзки. Хората си мислят, че работата ми е да пиша програми и режими, да броя повторения и да викам: „Давай! Давай! Давай!“ на трениращите. И докато в първите две предположения има частица истина, основната ми работа е да виждам кои действия и бездействия са довели човека до моментното му състояние, да виждам причините и съответно да давам път, който трениращият да извърви, за да стигне до различни, по-добри следствия.

В тази статия ще ви разкажа няколко истории за неправилно мислене – а именно – за неспособност да различим правилните причинно-следствени връзки и как това ни пречи да прогресираме.

Преди да започна, искам да ви запозная с един любим мой цитат от Тери Гудкайнд:

„Хората са склонни да повярват на нещо, ако много искат да бъде истина или ако се страхуват, че може да бъде истина“

Опитайте се да видите описания в цитираната мисъл принцип във всяка една от историите описани по-долу.

Лакътят и хрущялът от акула

Трениращ: Преди време като правих френско с щанга много ми пукаше лакътят и затова спрях да го правя. След това започнах да пия хрущял от акула и спря да ми пука.

Аз: Супер! Сега как е?

Т: Ами не ми пука лакътят.

А: А правиш ли френско?

Т: Ами, не.

А: А откъде разбра, че не ти пука лакътя.

Т: Ами виж: (и развърта лакът пред лицето ми) – не пука!

А: А като правиш френско?

Т: Не съм правил скоро.

А: Т.е. лакътят ти е пукал като си правил френско, спрял си да правиш френско и си започнал да пиеш хрущял от акула и лакътят ти е спрял да пука и ти смяташ, че е от хрущяла от акула, а не защото вече не правиш френско и не си пробвал да правиш френско, за да провериш, дали лакътят ти още пука или хрущялът от акула го е „излекувал“?

Анализ

Човекът толкова е искал да вярва, че хрущялът от акула му е помогнал, че не е посмял да провери, дали наистина е така.

Подходящ подход

Да тества как му е лакътя при френско – ако не пука, супер. Ако все пак пука, да прецени, дали да продължи да си дава парите за хрущял от акула или да инвестира в преглед при добър специалист.

Цинкът и отслабването

Идва на консултация при мен младеж, с който се виждаме от време на време да му оптимизираме тренировките. Изглежда ми отслабнал нещо и му го споменавам:

А: Нещо ми изглеждаш отслабнал, храниш ли се?

Т: Точно това исках да те питам – може ли да е от цинка?

А: Защо точно от цинка?

Т: Ами от два месеца пия цинк и взех да слабея. (Бележка: Младежът е по-скоро слабичък)

А: А случайно да си ял по-малко от обикновено?

Т: Ами да, имах доста работа последно време.

А: Значи доста по-вероятно е да си отслабнал от недохранване, а не от .. цинка. (пропуснах обясненията как цинкът оптимизира тестостероновата секреция и помага на някои хора дори да качат мускули)

Анализ

Младежът е искал да вярва, че има „магическа“ причина (цинк!) за слабеенето си, а не баналната и изтъркана – недохранване. Пък и разрешаването на единия проблем е лесен – спираш цинка. А при другата опция – трябва да пазаруваш, да мислиш хранене, да готвиш … мамата си трака! Отнема време, трябва да мислиш, отнема време …

Подходящ подход

Ако смятате, че слабеете заради определен суплемент – спрете го. Ако състоянието ви не се подобри, потърсете друга причина И преди да сте започнали да си фантазирате – проверете я на практика!

Шоколадът и кантарът

Две джудистки и един кантар. Едната се тюхка:

„Е, как е възможно? Ето гледай, тя (сочи другата) изяде 50г шоколад, качи се на кантара и беше качила 50г. Аз изядох 50г шоколад, след малко се качих на кантара и бях половин кило нагоре. Как става тази работа?“

В случая или става въпрос за сериозно нарушаване на законите на физиката, за което отговорните ще трябва да отговарят пред междугалактическия съвет, или има нещо, което някой пропуска. И в случая това нещо е половин литър вода, който въпросната джудистка е изпила след като е изяла шоколада, понеже е ожадняла от сладкото. Но пък от друга страна – водата не се яде. Нали само каквото се яде се лепи?

Анализ

Това се нарича правене на извод на база недостатъчно факти. С колкото по-малко факти (от всички налични) разполагаме, толкова по-вероятно е изводът ни да се различава от истината (действителността?). А едно от най-характерните неща за повечето хора е, че правят изводи за общото на база на частното … т.е. от един случай често се вадят генерални изводи, които в най-добрия случай са доста неточни.

Подходящ подход

В подобен случай единственият подход, който намирам за адекватен е някой, който е забелязал, че момичето е пропуснало отчитането на един много важен факт, да насочи вниманието ѝ към него. Друг подход би бил момичетата да повторят експеримента в контролирана среда и пред поне средно интелигентни наблюдатели.

Боуен терапия и болки във врата

Джудистка има хронични болки във врата от години. Една вечер отива да ѝ направят Боуен (мануална техника) на врата. Като следствие мускулите на врата ѝ се отпускат много, леката хронична болка почти напълно изчезва. Момичето се прибира вкъщи и по свои думи – спи много добре.

След седмица се виждаме и ми разказва:

Момиче: „Оооо, не искам повече Боуен, след като ми правиха след това няколко дни много ме боля вратът“

Аз: „А ти последва ли препоръките на терапевта?“

М: „Кои препоръки?”

А: „Поне 24 часа никакво натоварване“

М: „Амиии, не точно“

А: „Как така?“

М: „Сутринта си усещах врата много добре и отидох на бокс, след това бях на джудо, направихме много борби, след това направих една силова и вечерта си водих моята тренировка на която също имахме борби“

А: „Ахаа, т.е. не си последвала заръките на терапевта?“

М: „Ами да. Ама повече не иска да чуя за Боуен, знаеш ли още как ме боли врата?“

А: „А даваш ли си сметка, че след процедура мускулите са по-отпуснати от обикновено за определен период от време докато системата се пренаглася? Даваш ли си сметка, че не случайно се препоръчва да няма поне директно натоварване поне 24 часа. Защо? Вече знаеш защо от личен опит“

Анализ

Момичето е трябвало да спазва препоръките на терапевта. Точка.

 

Препоръки и подход

Ако наистина иска да разбере, дали Боуен ѝ се отразява добре или зле – да направи още една процедура, да спазва препоръките и тогава да си прави заключения. Да има предвид обаче, че понякога една процедура не е достатъчна, за да можем да си направим верни заключения.

(Бележка: Междувременно момичето последва съветите ми и в момента редовно се ползва от позитивите, които ѝ носи Боуен)

Финални препоръки в заключение:

1. Не бързайте! Спокойно! Дайте си време!

2. Огледайте ситуацията за парчета, които не сте видели до момента, които пропускате (почти сигурно има такива)

3. При нужда попитайте човек, който вижда, или специалист, дали не пропускате нещо.

4. Огледайте се за връзки между отделните парчета, които пропускате. Почти сигурно има такива.

5. При нужда попитайте човек, който вижда или специалист, дали не пропускате нещо по въпроса с връзките.

6. Успех!

Прочетете още:

Петър: От болки в кръста до прогрес от 3 набирания само за последните 30 дни!

Пет прости съвета какво да правим, когато сме под стрес!

Лазар Радков
Следвай ме
Как да мислим НЕправилно!

Коментари