Крокодилското дишане идва от йога и теорията гласи, че се казва така, защото изглеждало като крокодил, който си лежи по корем и нищо не прави … просто си диша 🙂 Или поне аз това намерих като теория.

За кого е крокодилското дишане (КД)?

От една страна КД ни помага да развием диафрагменото или коремното дишане – много полезно за всички, които могат да дишат само с гърдите.

От друга страна КД ни помага да отпуснем мускулите в областта на кръста, когато са много напрегнати. Само ако го изпълняваме правилно, разбира се.

Защото е важно да се научим да дишаме с корема?

Неспособността ни да дишаме с корема и факта, че дишаме предимно с гърдите е предпоставка за развитие на не един и два здравословни дискомфорта. Специално на тази тема ще отделим подробен материал. Сега само ще кажа, че неспособността ни да дишаме с корема създава отлични предпоставки да ни боли кръста.

Какво? Дишате само с гърдите И вече ви боли кръста? Продължавайте да четете:

Как да изпълняваме КД?

Този малко импровизиран видео клип, ще ви даде известно количество нагледна информация:

Легнете по корем, положете чело върху ръцете си, отпуснете се и опитайте да дишате с корема. Позицията трябва да бъде максимално естествена, отпусната и удобна. При всяко вдишване коремът ви трябва да се издува и да натиска о земята (за първи път използвам предлога ‘о’ в сериозен текст 🙂 )

Всяко вдишване, при което коремът ви се притиска о земята, в същото време отпуска напрежението от мускулите в кръста. Ако не дишаме с корема, а с гръдния кош обаче, това не се случва и дори можем да добием ново напрежение по-нагоре по гръбначните еректори.

Кога да го практикувам?

Ако усещате кръста си много натегнат преди тренировка, може да подишате крокодилски около минутка, за да го поотпуснете. Все пак не се увличайте, освен ако не искате да влезете в тренировката отпуснати на парцал.

След тренировката, както и по всяко друго време, когато искате да се отпуснете и да релаксирате, може да подишате 2-3 до 5 минути като целта е след дишането да сте по-отпуснати и релаксирани, отколкото преди това. Ако сте по-напрегнати, значи нещо не правите както трябва.

Кога мога да започна?

Опитайте още сега и споделете впечатления [тук]

Ако имате въпроси – задайте ги [тук]

Успех!

Специални благодарности на Димитър Вакарелов и Емил Казаков.

Прочети още:

Петър: От болки в кръста до прогрес от 3 набирания само за последните 30 дни!

Михаела: От операция след дискова херния до -19кг и без болки в кръста

Съвет #8: Домашна работа за всеки

Цоньо: От болки в коляно, рамо, кръст, глезен и гастрит до здраве и по-малко килограми!

Владо – стабилен дългосрочен прогрес въпреки трудностите

free_650

 

 

Лазар Радков
Следвай ме
Отпуснете кръста с Крокодилско дишане

Коментари