Преди седмица по NOVA TV бе излъчено едно предаване, в което и аз участвах, предаването беше посветено на бигорексията и използването на стероидни препарати … най-вече от тийнейджъри. Ако сте го пропуснали, може да го изгледате тук:

Очевидно бидейки чувствителна тема, предаването определено надигна вълна от възгласи и породи множество дискусии. Много хора подкрепиха налаганата от материала теза, а именно – че стероидните препарати са много опасни и вредни за здравето. Разбира се, имаше и такива, които бяха недоволни.

Дали темата за бигорексията не беше по-важната?

Като цяло, първоначалната идея беше добра – говорихме си предимно за бигорексията, за това как тя е дете на консуматорското общество, а в България директно пристава в лоното на и е осиновена от чалга културата.

За незапознатите – бигорексията е нещо като анорексията, но наобратно. Бигорексикът вижда себе си в огледалото като не достатъчно голям, недостатъчно мускулест, не достатъчно нацепен … независимо колко голям, мускулест и нацепен. Дори по-скоро бигорексикът вижда себе си като един младеж бледен, който едва ли не току-що се е завърнал от десет годишна ваканция в Сомалия. За този човек един от най-големите страхове е да не загуби размери, мускули .. евентуално – дефиниция.

Говорихме си за това къде се крият причините за това явление. Моето мнение беше и все още е, че причините трябва да се търсят първо в семейството като основна оформяща характера на човека единица и след това в обществото, което явно предоставя благодатна почва за подобни проявления.

За съжаление много малко от това, да не кажа почти нищо, влезе в репортажа. Наблегнато беше на следствието – използване на стероидни препарати в силно завишени медицинските стандарти количества.

Демон ли са стероидните препарати?

“Анаболите”, както често биват наричани в ежедневната реч, са медицински препарати. И като такива те са създадени с определена цел:

 • да помогнат на пациент да възстанови по-бързо загубено активно тегло поради тежко заболяване
 • да помогнат да пациент да се възстанови по-бързо след тежка катастрофа
 • да помогнат на мъже в напреднала възраст, които страдат от ниски нива на тестостерон, което пък води до множество здравословни последствия

Това са само няколко примера, но ако се замислим – изобщо не са незначителни. Също така, бидейки медицински препарати, те си имат и медицинска доза.

Проблемът е, че въпросните вещества:

 • се използват най-често от хора, които НЯМАТ НУЖДА да ги ползват
 • се използват в дози, надвишаващи многократно медицинската
 • се използват от хора, за които НЯМА СМИСЪЛ да ги ползват – a.k.a подсрастващи
 • се използват от хора, за които Е ПРОТИВОПОКАЗНО, защото имат НАЛИЧНИ проблеми с черен дроб, бъбреци, сърце и т.н.

Адекватен ли беше репортажът?

Бидейки репортаж за широката публика, имаше малко повече популярен жаргон, който създава почва за неточни тълкувания, имаше и откровени неточности:

“Да направим ръка 50см за две седмици”

 • е възможно, ако в момента ръката ни е 48см и задържим вода или пък ни е 52см с водна задръжка и свалим вода 🙂

“Качих 16-17кг мускул за един месец”

 • Ангел, човекът, който твърди това в материала, е певец. Не е лекар, треньор, дългогодишен културист, физиолог и т.н. – не му се сърдете. Да, да – знам – и вие не сте, но не приказвате такива неща. Знам. И все пак – не му се сърдете, това мисли – това казва. Че не е вярно и не е възможно – ами не е 🙂 Точно вечера разправях с един младеж качихме около 14кг за 4 месеца с щанги, храна и добавки (т.е. без хормонални препарати), но младежът започна от доста ниско лично тегло.

Имаше и още твърдения, които или бяха неточни, или бяха взето от контекст. Тук Ради Хаджирадев направи доста добър коментар:

Няколко неща само:

 • Завишени нива на тестостерона не водят до рак на простатата. Няма доказана връзка.
 • Всичко, за което говореха, е свързано с огромни дози и продължителна употреба. Нищо не се спомена за разумна и краткотрайна такава.
 • Пропуснаха и да кажат, че е пълно с фалшификати. Не може да купуваш от местния фитнес за по 30 лв. и да очакваш фармацевтично качество. Сигурно 90% от проблемите идват от некачествени продукти. Отделно, че в много случай може да купиш едно, а вътре освен тежките метали и боклуците всъщност да има друг, по-евтин стероид. Като не знаеш какво вземаш, не можеш да се предпазиш.
 • В САЩ се регистрират между 3 и 4 смъртни случая на година. Само от алкохол (напълно легален) има 400 000 погребения на година. The big picture, anyone?
 • Културистът, който дадоха, говореше за наказанията в САЩ. Това е държавата с повече затворници от колкото Китай! Там затворите са държавен бизнес. Дори за марихуана може да получиш многогодишна ефективна присъда. Нека не се сравняваме с тях.
 • Стероидите имат вредни ефекти и трябва да са абсолютно забранени за продажба на малолетни. Това не значи, че не може да имат положителни ефекти при възрастни или че може да доведат до вреда при разумна употреба.

Липсваше другата гледна точка. Когато дискутираш нещо, трябва да гледаш монетата от двете страни.

Като цяло можеше да кажат и че креатинът е стероид, от който се умира (гледал съм го по америк. ТВ), така че репортажът можеше да е по-зле.

Каквото и да си говорим за 17 минути няма как да разгледаме бегло дори само едната страна на казуса.

За какво беше тогава целия този шум?

Моето мнение е следното – идеята на репортажа беше:

 •  “to raise awareness”, дето се вика – да се даде гласност на тема, на която винаги се е гледало “между другото” – т.е. да се постави началото
 • да се стреснат малко младежите, които и без това имат склонност да правят тъпотии

Успешен ли беше репортажът?

По мое мнение – абсолютно! Получи широк обществен отклик и повдигна въпроси. Няма значение, че не беше съвсем точен на моменти – важното е, че свърши това, което според мен беше неговата цел.

(А за това не винаги е нужна точност и достоверност – понякога дори може да пречи … )

Какво трябва да се случи от тук нататък?

Напред във времето е нужно да бъдат реализирани още подобни репортажи, които вече да задълбочат по различните аспекти на повдигнатите въпроси и в които репортажи да се поработи с повече фактология и точни данни и по-малко “популярна информация”.

Нещо да посъветваш тийновете?

Не бъдете ТЪПАЦИ!

Като си тийн хормоните така или иначе са ти все едно си на стероиди. Особено между 16 и 18-19 направо избухваш. Огромният парадокс е, че във възрастта, в която младежите могат да направят най-голям физически прогрес, са най-нестабилни и податливи психически. От една страна това е свързано и с бушуващите хормони, от друга – с липсата на житейски опит. А опитът се събира с правене на грешки – неизбежно е.

И все пак – първо използвайте уникалните хормонални нива, които имате като тийнове, след това използвайте акъла си или потърсете акъла на някой с повече опит (и повече АКЪЛ!). Работил съм с и съм наблюдавал тийнейджъри, които буквално избухват за отрицателно време. С правилната методика.

Пожелавам ви – успех, здраве и АКЪЛ!

Нещата стават и само с щанги, храна, сън и някоя друга хранителна добавка:

Прочетете още:

Качени 8кг, много сила и качествена промяна за 3 месеца

До всички тийнейджъри и родители: Как се прави [релеф] в пубертета?!?

Бобо: От плоча до плочки

Mлад атлет харесан от немски футболен тим

Георги: Биосигнатурата работи доооста добре!

“Подарих си 4кг за Коледа!”

Лазар Радков
Следвай ме
Лазар Радков: Моето мнение по “Темата на NOVA” – “За стероидите … “

Коментари