Преди година ви разказахме за невероятната трансформация, която направи Наско само за една година. Трансформация, при която промените във външния вид бяха само семпло следствие от всички житейски промени и атлетически подобрения, които Наско реализира за този период.

Както написах и в статията за цялостната промяна на Владо преди време – прогресът много рядко е линеен, да не кажа – почти никога. Има пикове, има спадове, понякога спадовете са стабилни и дългосрочни … най-важното обаче е накрая като теглим чертата, да установим, че полека-лека вървим напред.

Напред към какво ли? Напред към това да се чувстваме и да живеем все по-добре. И дори думата „спадове“, която използвах по-горе, не винаги е точна, понеже понякога променяме приоритетите си, даваме малко назад в една сфера, за да избухнем обаче в същото време в друга.

При Наско случаят е следният – пикът в работата му е пролетта и началото на лятото. За този период ми е споделял, че понякога му се налага да работи и по 16 часа на ден … с дни. Въпреки всичко в този период той продължава да си тренира и да внимава как се храни, но каквото и да си говорим, няма как един средно 12-часов работен ден в продължение на седмици, а понякога и доста повече, да не ти се отрази негативно.

Когато се видяхме лятото на 2013-та на поредната LTL-ваканция, Наско беше горе-долу там, където беше година по-рано. Сподели ми, че последните няколко месеца буквално се е смазал от работа. Добрата новина беше, че вече имаше достатъчно време да се погрижи добре за себе си. Разцъкахме си доволно на ваканцията (на която пък разни други хора постигнаха нечовешки резултати) и след като се прибра по родните земи, ме помоли да му направя нова програма.

Искаше да тренира предимно събота и неделя, по възможност повече. Програмата, която му направих включваше две тренировки събота – една преди обяд и една вечерта, две тренировки неделя, и два пъти на йога през седмицата. Адаптирахме хранителния режим, който спазваше така, че да е в синхрон с тренировъчния график и … резултатите не закъсняха.

На снимките по-долу може да проследите целия прогрес на Наско от самото начало. Забележете как разликите между „1 година“ и „2 години“ е минимална (но пък човекът е прогресирал в други сфери на живота). Забележете и как след това избухва само за три месеца и то с тренировки само през уикенда.

До всички, който участваха в играта „Познай за колко време е постигнат резултата на втората снимка“ – правилният отговор, както вече сами може да видите е – 2 години и 3 месеца. Възможно ли е да се получи по-бързо – о, разбира се – ако това е основният приоритет на човек и остане така за поне около година, година и нещо макс.

Както обаче вече споменах – в живота освен тренировките, начина на хранене, атлетическите постижения и външния вид има неща като партньор, семейство, професионално развитие, личностно развитие и т.н. които постоянно се борят за първото място в класацията на приоритетите ни и … честичко се сменят на върха. Идеята е с времето полека-лека да вървим във всички области, които са важни за нас като човешки същества, напред и да не неглижираме нито една за сметка на друга.

Междувременно измежду предположенията на участниците в играта за колко време е реализирана трансформацията имаше както доста смели предположения от рода на 6-7 месеца (което между другото е напълно възможно – лесно – далеч не, но възможно), така и предположения доста близо до верния отговор, но за съжаление нямаше нито един познал точната продължителност.

Въпреки това – благодаря на всички, които участваха И споделиха снимката (каквито бяха условията на играта). В знак на благодарност за всички, които искаха да спечелят Skype консултация с мен, искам да подаря на всеки от вас по 10 мин Skype консултация – за 10 минути можем да се изконсултираме повече отколкото предполагате.

За целта пуснете ми на lazar@livetolift.com името на Skype профила си, аз ще ви добавя и ще се разберем за деня и часа.

Благодаря отново и на всички желая да прогресират като Наско.

Успех!

 

Прочетете още:

Най-добрите резултати за 2013-та

Bullshit I Hear: “Заменете червеното месо с млечни заради холестрола”

Какво прави Лазар Радков през 2013-та?

 

Лазар Радков
Следвай ме
Наско – дългосрочният прогрес рядко е линеен … но си струва!

Коментари