Периодично към нас се обръщат хора, които някак са успели да го закъсат по всички параграфи:

  • в ужасна кондиция са
  • здравето – с пробойни
  • честичко са отпрали я стабилен корем, я задник, я И паласки
  • и като за капак някъде нещо или повече неща ги болят.

А обикновено правят и разни други бели междувременно

Ще наречем героя на настоящата ни история „Еди“. Когато Еди ми писа за първи път, разбрах, че е успял да покрие всичките точки. Мейлът му беше обширен, а човекът беше открит и искрен. Прецених, че е човек, на когото нещо му е „щракнало“ и има шанс да обърнем посоката на развитие по всички точки, по който го беше закъсал.

Но нека най-добре той да ви разкаже какво се случи през неговия поглед и неговите възприятия:

Моята история започна в началото на 2013-та година. Водех бурен и доста безотговорен начин на живот през последните две години – взимах наркотици, тъпчех се с некачествената храна и въобще не се движех. След известно време тялото ми започна да дава сериозни сигнали, че нещо не е наред… Но нека първо ви опиша как протичаше един мой ден.

Работя в офис, който се помещава в сградата на голям столичен мол. В офиса прекарвам средно по 8 часа в седнало положение, без особено движение. Единственото време, в което се раздвижвах, беше когато отивах до корнера за бързо хранене, за  да си взема бургер, пица или дюнер. В края на деня се прибирах вкъщи и засядах пред компютъра или телевизора.

Пушех трева, изпивах по 3-4 бири, а вечерята се състоеше основно от пици, бургери и чипс. Тревата те кара да изпитваш огромен глад и да се тъпчеш с всичко, което ти попадне. Аз не бях изключние. Понякога ми се налагаше да ходя до денонощния магазин за вафли, които в зависимост от нуждите варираха между 3 и 5 на вечер. Консумацията на естествени храни беше сведена до минимум. Наблягах на въглехидратите и преработените боклуци, като не се тревожех за здравето си.

През уикендите излизах с приятели. Ходехме по клубове и взимахме наркотици. Честоми се случваше да не спя повече от 24 часа. Бях уверен, че щом съм млад – няма как тялото ми да ме подведе. Постепенно и неусетно почнах да качвам килограми и да се движа все по-малко и по-малко. Коремът ми растеше и ми стана трудно да си обличам дрехите.  Нямах абсолютно никаква енергия да върша каквото и да било и ме беше завладял огромен мързел. Все по-рядко излизах навън с приятели, защото в повечето случаи, се чувствах уморен и нямах желание да мърдам никъде. За спорт въобще не можеше и дума да става. Той отдавна не беше част от моя живот.

Една вечер усетих остри, срязващи болки под лявото ребро. С течение на времето болката се разпространи по лявата част на гърба, продължи надолу по седалището и завърши с изтръпване по пръстите на крака. Ежедневните дейности се превърнаха в истинско мъчение за мен, защото болката съпътстваше почти всяко мое движение. Започнах да ограничавам движенията си заради болките. В следствие на обездвижването, не закъсня и депресията.

Чудех се какво се случва с мен, тъй като винаги съм бил в добро здраве и не съм имал сериозни проблеми. След многобройни посещения при лекари и куп изследвания (ЯМР, ЕМГ и т.н.) ми беше обяснено, че имам интеркостална невралгия и начална дискова протрузия на L4-5.  Препоръките на лекарите бяха да не се натоварвам и като цяло да забравя за по-сериозна физическа активност. Също така, да ползвам и специален лумбален колан, който да държи гръбнака ми в изправено положение.

Неврологът, който посещавах най-спокойно ми каза, че подобно състояние е често срещано в живота на съвременния човек и че би трябвало да се примиря с факта, че болките ще си останат част от ежедневието ми. Трудно е да свикнеш с подобна мисъл, още повече, когато си едва на 27 години. Бях сигурен, че мога да подобря състоянието си и единственият изход от това положение беше да заменя вредните навици, които бях развил през последните години, с нов, здравословен начин на живот.

През следващите месеци започнах да спазвам хранителен режим и възобнових посещенията във фитнес залата. Намалих алкохола и спрях наркотиците. Изчетох безброй материали за хора, страдащи от болки в кръста, както и мнения на фитнес треньори за полезни практики в тази област. След близо 6 месеца редовни тренировки в залата, прогресът ми беше минимален. Бях свалил килограми, но мазнините по тялото ми си стояха и болките не бяха отшумяли.

Реших, че е време да прибегна до услугите на специалист и така се запознах с Лазар. След кратка консултация, установихме кои са основните проблеми, по които да работим и започнах да посещавам Live To Lift два пъти седмично.

През първите тренировки се установи, че имам доста забележки по отношение на техниката, с която вдигах тежестите. В началото правехме упражнения, насочени главно към стягане и развитие на коремната и гръбната мускулатура. Лазар ми обясни колко важно е размачкването на мускулите преди и след тренировка (нещо, което допреди това никога не съм считал за важно).

Програмата ми се състоеше основно от движения със свободни тежести и изключително малко упражнения на машини. Паралелно с работата в залата, Лазар ми даде специален хранителен режим за сваляне на мазнини. В режима бяха застъпени основно: богати на протеини храни, зеленчуци, мазнини и ядки. Разбрах, че не е нужно човек да гладува, за да се отърве от излишните килограми.

Ако планираш храната си правилно и се храниш достатъчно, дори няма да изпитваш нужда за сладко.

Освен с Лазар, имах и две срещи с рехабилитатора Цветан Василев, който се оказа изключително търпелив слушател и добър терапевт. Вземайки под внимание съветите на Цецо, промених редица вредни навици от ежедневието си, които допринасяха за обездвижването и болките в кръста. Резултатите не закъсняха.

Само след месец работа с Live To Lift вече усещах осезаема промяна в себе си. Умората изчезна. Болките в кръста отшумяха и пръстите на левия ми крак спряха да изтръпват. Чувствах се отново силен и енергичен. Спомням си, че в началото не можех да се набера нито веднъж, а в края на втория месец можех да правя 4 чисти набирания. Комбинацията от правилно хранене, пълноценни тренировки, качествен сън и време за отдих ме върна към нормалния начин на живот.

Благодарен съм, че имах щастието да се срещна с Лазар и съм му изключително признателен за подкрепата, съветите и търпението.

На тези от вас, които все още се чудят дали имат нужда от услугите на Live To Lift, искам да кажа следното:

– Не приемайте здравето си за даденост.  Това, че днес се чувствате добре, не означава, че винаги ще се чувствате така, освен ако не полагате грижи за себе си. Обикновено си даваме сметка за това, едва когато ни се наложи да посетим лекарски кабинет.

– Тренирането с персонален треньор е добра инвестиция, която повечето хора, считат за ненужна, при положение, че интернет е пълен с програми и видеоклипове на упражнения. Не е необходимо вечно да тренирате с треньор, но няколко месеца персонални тренировки могат да се окажат безценни за по-нататъшното ви развитие в залата и да ви спестят доста проблеми, време, а дори и пари.

– Лазар не е магьосник. Не очаквайте от него чудеса, нито пък универсалната истина. Той има индивидуален подход към всеки човек, с когото се занимава и ще ви даде съвети и насоки, които според него, са най-подходящи за вашия случай. Чудесата ще ги свършите Вие. Ако се придържате към указанията му и имате волята да промените начина си на живот, резултатите няма да закъснеят. Едва тогава ще можете да оцените и неговият голям принос в целия процес.

– В Live To Lift ще срещнете разбиране, грижа и съпричастност. Ще прекарате много забавни моменти и често ще излизате от залата с усмивка на уста и високо вдигната глава. Ще разберете, че вдигането на тежести може да бъде и едно изключително приятно и интересно занимание, стига да го практикуваш с правилните хора 🙂

Ако сте успели по един или друг начин да влошите цялостното си състояние по всички или почти всички параграфи – не унивайте – ИМАТЕ шанс!

Прочетете историите за:

Кръста и килограмите на Михаела

Всичките болежки и пробеми на Цоньо

Кръста и кондицията на Зозо

Цялостната промяна на Владо

ИМАТЕ шанс!

Започнете днес!

Пишете ни на hello@livetolift.com или директно ни звъннете на 0884 614 579

Успех!

Прочетете още:

 Тонислав: “30 неща, които научих след 6 седмици тренировки с Цветан Недев в Live To Lift”

Най-добрите резултати за 2013-та

 

Лазар Радков
Следвай ме
Лична история: От наркотици и болки до здраве и енергия

Коментари

Tagged on:

One thought on “Лична история: От наркотици и болки до здраве и енергия

Comments are closed.