На повечето от нас ни се е случвало поне веднъж в живота да си кажем, че повече няма да правим нещо. Примерно:

„Спирам сладкото!“

„Спирам алкохола!“

„Спирам порното!“

… чакай, това последното не съм сигурен, че много хора са го казали … Както и да е – идеята е, че на много от нас ни се е случвало да си обещаем нещо, да се опитаме да спазим обещанието, да имаме някакъв първоначален успех и в един момент – БААААМ!!!

Статистически погледнато това най-често се случва при нежната половина от обществото и най-често става въпрос я за сладкото като цяло, я за шоколада конкретно.

Най-често срещаният сценарий включва следната реплика:

„От утре няма да ям повече сладко“

И следните действия:

  • Понеделник цял ден – без сладко!
  • Вторник цял ден – без сладко!
  • Сряда цял ден – без сладко!
  • Четвъртък, петък, събота, неделя!

  • Понеделник цяла нощ – без сладко!
  • Вторник цяла нощ – без сладко!
  • Сряда цяла … упппс – сряда вечер сме на рожден ден, имали сме тежък ден в службата, вкъщи любимият не се е сетил да изхвърли боклука и може да усетим това дори (с мноооооого напъване) с носа си и …

… не щеш ли – в един момент на партито се появява рожденикът и започва да черпи с дизайнерски, швейцарски бонбони по домашна рецепта, всеки от които с различен дизайн и по-апетитно изглеждащ от останалите.

„Нямаме избор“ и си взимаме един и … О, Боже! … #шаомра … Божествен е! … #OMIRAM … Мислим си ние, докато рецепторите в устата ни и мястото, интерпретиращо сигналите в мозъка ни, крещят от наслада.

Последните микрони шоколадово блаженство се свличат надолу по гърлото ни, в устата ни все още усещаме неописуемото удоволствие, а на лицето ни стои размазаноблага усмивчица, когато изведнъж в главата ни протяжен вой надава аларма:

„Какво направи пУ дяволите!“

Опааа …

С алармата започва да се надига чувство на вина:

„Това беше сладко!“

Д3йб@!

Вина. Чувстваме се зле. Вина. Самообвинение. Самобичуване. Себе-неуважение. „Как може да си толкова слабохарактерна?“

… и така и така неяденето на сладко отиде „у ряката“ с този бонбон, вече цялото неядене на сладко няма смисъл и ..

… дай да се смажем от сладко!

Втори. Трети. Пети. Петнайсти бонбон. Шоколадов мус. Ванилов крем. Еклери. Гофрети с крем брюле….

И в крайна сметка сме изяли доста повече захар, отколкото ако ни се ядеше и просто бяхме задоволили желанието си за сладко.

Честито!

Подобно нещо се случва най-редовно при почти всеки, който е решил да забрани дадена част от храненето си:

„От утре спирам МакДоналдс“

„Спирам въглехидратите!“

„Спирам да слушам Милко Калайджиев“

(Това последното не се вписва особено  в рамките на тази статия, но заслужава не по-малко внимание и уважение!)

При подобни обещания и закани към себе си, много често наблюдавано следствие е именно това, което описахме по-горе – в един момент излизаме от границите, които сами сме си поставили и … всичко си еб@в@ мамата!

Въпрос: „Какво да правя?“

 „Разбий си телефона!“

Обзалагам се, че поне 99%  от четящите този текст имат или поне някога са имали мобилен телефон. Обзалагам се и че поне 99% от тях са го изпускали поне веднъж в живота си … не фатално!

Как реагирахте, когато това се случи? Почти вероятно се стреснахте? Още по-вероятно се притеснихте да не се е повредил нещо! Може да изгубите информация! Вероятно ще изгубите пари, ако е повреден и трябва да се поправя или да си купувате нов …

И изведнъж си спомняте – изпускали сте си телефона и преди, а преди две седмици се заклехте, че това повече никога няма да се случи! Повече няма да си изпускате телефона! В никакъв случай!

Но ето, че това се случва отново и се случва сега. Телефонът ви е леко одраскан, но му няма нищо – работи си нормално, няма повреди … но вие си обещахте, че никога повече няма да го изпускате!?!

Няма какво да му мислите повече – вдигнете го с две ръце над главата и с бързо навеждащо движение го засилете с длани към земята:

(ПРААААААСССССС!)

Парчета стъкло отскачат във всички посоки, а телефонът само метър нагоре и леко встрани. Достатъчно разбит ли е? Още не?

Повторете упражнението и този път дайте всичко от себе си!

(ПРАААААААААААААААААААААСССССССССССССС!!!!!)

О, да! Това беше яко! Още ли не е достатъчно разбит? Потретете! Почетвъртете! Като цяло продължавайте, докато не му е**те мамата окончателно. В процеса наблюдавайте как при всяка негова среща със земята наоколо се разхвърчават парченца стъкло и пластмаса. Проследете пътя и траекторията на всяко едно от тях, доколкото ви е възможно.

Насладете се на процеса максимално!

Телефонът ви е на парчета – честито!

Да се замисли, преди да реши да пада следващия път! Гадът му с гад!

Разбрахте ли ме?

Следващия път, когато започнете даден хранителен режим и в един момент стъпите извън границите му – попипайте се за телефона – почти сигурно ще е във вас или поне някъде около вас.

И преценете – искате ли да си разбиете телефона?

Два съвета за здрави телефони:

  1. Ако сте решили да минавате на даден хранителен режим – никога не казвайте „никога“, „завинаги“ и „повече няма“. Вместо това си дайте срок – една седмица, две седмица – максимум месец като начало. Дори Бен Джонсън като бебе е пълзял.
  2. Винаги си оставяйте едни 5-10% толеранс, колкото и стриктен режим да решите да правите. Практиката е показала, че режимите с 90%, че и с 80% спазване дават по-добри резултати и дългосрочно и цялостно от тези, които се опитваме ограничим нещо на 100%

Ако все пак не успеете да се вместите и в тези два съвета – помислете – бихте ли искали да си разбиете телефона до смърт, ако просто сте го изпуснали и се е одраскал?

Успех!

Прочети още:

Имате ли (не)адекватни цели и склонни ли сте към промяна?

Как да мислим НЕправилно?!

Оставете пълните хора на мира!

 

 

Лазар Радков
Следвай ме
Нарушихте си диетата? Разбийте си телефона!

Коментари