Съвсем статистически погледнато, повече жени се захващат с тренировки и хранителни режими, за да променят начина по който изглеждат. Също съвсем статистически погледнатo, %-ът на успеваемост при мъжете е осезаемо по-висок.

Основните причини за това са три:

  1. Глупости в главата
  2. Мрънкане и драма
  3. Мускули

Глупости в главата

Жената трябва да е фина!

Жената трябва да е слаба!

Жената не трябва да е мускулеста!

Жената трябва да тежи Х кг на ръст У!

Краката на жената трябва да бъдат тънки!

И още хиляди подобни клишета се бутат из женските умове и едва се побират.

Жената има нужда да е в добро здраве, да е жизнена и да има достатъчно сила да си свърши сама нещо, ако на хоризонта няма мъж, когото да помоли да го свърши вместо нея (ако изисква мъжка сила).

Жената НЯМА нужда да е бодибилдър

и да има мускули като Мис Олимпия – това е въпрос на личен избор.

Това с „Х килограма на У ръст“ е една от най-големите и най-пречещите простотии. Първо килограмите не отчитат сами по себе си %-та мазнини. Второ %-та мазнини не отчита външния вид, понеже той пък зависи от мускулите, но за тях ще говорим по-надолу. В крайна сметка нищо, което можем да измерим, не отчита излъчването.

Но ще ви кажа едно – привличаме (и отблъскаваме) хора в живота си с излъчването си. И ако привличате предимно повърхностни хора и тъпаци – е, имам новини за вас 🙂

Колкото повече глупости в главата, толкова повече тормоз над тялото и толкова повече тъпаци в живота ни.

Време е за хаштаг – #ZAMISLETESE 😀

Лекарство против глупости в главата

Запознайте се с нуждите на тялото си – нуждата от храна, от енергия, от общ тонус, нуждата от сила, нуждата от сън и почивка, нуждата от здраве, нуждата от това нищо да не ни боли, нуждата от физически и психически релакс, нуждата от любов към себе си.

Сега проверете доколко вашите цели са в контекста на вашите нужди.

Да, точно така!

И сега да знаете от мен, че в нещо, което не е в контекста на вашите нужди, няма как да имате дългосрочен успех.

Вие си решавате!

Мрънкане и драма

При жените доста по-често се наблюдава феномена „защо още не се получва?“

Това в превод ще рече горе, долу-горе следното:

„Вече цяла седмица тренирам и се храня добре, а още нямам резултати!?“

Секунда за хаштаг – #KOGA

Не че и при мъжете не го има, но като цяло се случва доста по-рядко. Мъжете просто доста повече ги боли … фара.

Та, дамата вече може да се чувства по-добре, да има повече енергия, да не ѝ се подува корема от кофтито храна, да ѝ е изчезнало акнето и костата ѝ да е станала по-здрава, но

„Кога ще стана Х килограма? Защо няма резултатиии?!?“

И следва драма 🙂

Килограмите са само един от аспектите от прогреса и няма как да вървят надолу, ако черния дроб, храносмилането ни и имунната ни система не са в отлично здраве.

Също така ще бъде трудно (а и ще бъде силно непрепоръчително) да вървят надолу, ако сме силно слаботелесни … но не го знаем.

Общо взето при доста дами няма значение какво е постигнато до момента, щом

„все още не съм постигнала крайната цел, а аз давам всичко от себе си!“

Значи е време и сме в пълното си право за ДРАМАААА!

А, да – драмата не ни помага и дори има огромен потенциал да ни върне назад, но … няяяма нищо 🙂

Лекарство срещу драма:

Прочетете: Имаме ли (не)адекватни цели и склонни ли сме към промяна?

Освен това оценявайте високо всяка малка положителна промяна, оценявайте високо всяка грижа за себе си и за собственото си тяло, оценявайте високо всяко хубаво и полезно нещо, което правите за себе си.

Мускули

Или по-точно тяхната силна недостатъчност и понякога почти пълна липса.

Да, това са фактите, мили мои, повечето дами имат далеч по-малко мускули, отколкото е нужно, за да бъдат здрави, да имат енергия, тонус, да не са кифли и да имат визуално естетични криви по тялото си.

А, да – освен че с  мускулите можем да правим повече неща, имаме повече енергия и ни позволяват да се справяме по-меко със стреса, ами въпросните изразходват повече енергия не само докато тренираме, ами и докато си седим, лежим или направо спим (когато спим накриво – също!)

Мускулите подпомагат работата на сърцето, изгарят захарта, която иначе на жените задължително им се лепи на дупето (задължително само там!!!), мускулите предават приятните извивки на дупето, бедрата и раменете.

Какво се случва, когато сме немощни женички и нямаме сила за нищо?

Първо, колкото по-силен е човек, толкова по-здрава тренировка може да направи. Когато една тренировка е много здрава, тялото изразходва енергия не само по време самата тренировка, но и има повишен енергоразход до 48 часа (!) след това (за възстановяване и прочее).

Както вече споменахме – повече мускули означава по-голям енергоразход извън тренировките ни. Т.е. ако две момичета тренират здраво четири (4) пъти  седмично за един час, по един и същи начин, тази с повече мускулна маса ще изгори повече калории през останалите 164 часа (сещате се – седмицата има 168 часа – за по-незапознатите).

В същото време средностатистическия мъж има повече мускули от средностатистическата жена. Какво да се прави – Природа!

Имат в десетки пъти повече тестостерон гадовете. И този приятел им помага не само да имат повече мускули по правило, а и да градят мускулна маса доста по-лесно и бързо от дамите.

Ей така – градят мускулната маса и след това това тя работи за тях докато си лежат на дивана и гледат как националите се излагат срещу Малта. Е, какво да кажем – мъжка му работа. Толкова типично направо.

Но, дами, надежда на губете!

Има начин!

Лекарство против твърде малко мускули:

Желязо! Започнете да взимате желязо! Не не под формата на таблетки, когато сте в цикъл, а под формата на щанги поне два-три пъти седмично.

Като начало – повишете силата си! След това поработете върху това да изградите малко повече мускули от сомалийче (сомалийче с много мазнини в повечето случаи).

За целта ще бъде нужно и да се храните като нормален човек, не като кифла и да хапвате достатъчно протеин и калории.

Не се притеснявайте, шансът да заприличате на адски мускулестите дами от състезанията по бодибилдинг съществува единствено, ако се убодете на игла, сложена върху спринцовка, пълна със стероидни препарати … многократно 😀

“E, 100 тей храниш жените ве?“

Ако аз отговарях за храненето на жените, нямаше да ми се налага да пиша подобни статии, но уви – все още твърде малко от тях са ми делегирали това право 😀

Но за да не си помислите, че много хейтя жените, ще ви разкажа още нещо. Да, мъжете имат едни преимущества пред дамите, но дамите имат други пред мъжете:

  • Дамите са много по-прилежни и старателни
  • Дамите са много по-изпълнителни
  • Като дажеш на една дама „Вдигни тази щанга!“ (стига да не ѝ казваш колко тежи) – тя отива и я вдига 🙂

И именно поради тези причини, ако дамите успеят да преодолеят глупостите от т.1 и т.2 от началото на статията и се захванат сериозно с точка 3, имат много по-добри шансове и често постигат много по-добри резултати от естетическа гледна точка от повечето мъже, които разчитат основно на тестестерона си и вродения си елементаризъм и първизъм 😀

Аве, да има храна за всички!

Успех!

Лазар Радков
Следвай ме
Защо мъжете имат по-добри резултати от жените?

Коментари

Tagged on: