Работата ми е да работя с хора. Хора с цели, на които аз помагам да постигнат въпросните цели.

Или не им помагам … за тяхно добро 🙂

Прочетете – Имате ли (не)адекватни цели и склонни ли сте към промяна?

Най-редовно към мен се обръщат хора, които искат да свалят мазнините от една конкретна част от тялото. Най-често това са:

 • Коремът
 • Краката (дупето)
 • Ръцете (по-рядко)

Наблюденията ми до момента показват, че при от 95% от тези хора имаме един от следните два случая :

 • Или човекът има много мазнини навсякъде и особено много мазнини на мястото, от което иска да свали
 • Или човекът има много мазнини на мястото, от което иска да свали, и не забелязва колко много мазнини има и на останалата част от тялото си

Преди тези люде изобщо да има смисъл да си помислят, че имат нужда да свалят мазнини от въпросната „проблемна зона“,  е нужно да изпълнят няколко условия:

Т.е. тези човеци имат нужда да свалят мазнини навсякъде, преди изобщо да могат да твърдят, че имат „проблемни зони“. „Проблемна зона“ е, когато навсякъде имаме мазнини като на атлет, с изключение на едно място, където те нещо не искат да си ходят.

Във всеки друг случай просто сме пухкавки и някъде сме по-пухкавки 🙂 и първото, от което имаме нужда е да свалим мазнини цялостно. В интерес на истината в практиката си до момента не съм попадал на повече от двама – трима души, за които с ръка на сърце да мога да кажа, че имат само една „проблемна зона“.

Защо съществуват „проблемите зони“?

Както вече написах – проблемните зони не че не съществуват, просто не са толкова разпространени, колкото на повече хора им се иска.

Две хипотези за съществуването им:

 1. Намират се предимно при дамите. Т.е. дамите си ги намират по себе си по-често. Според разни проучвания мъжете били по-добри в пространствената ориентация, а дамите – с детайлите. Което ще рече, че на дамите е много по-лесно да забележат една „проблемна зона“, отколкото да установят, че цялостно имат нужда да подобрят формата си.
 2. Много по-лесно е да се скрием пред нас самите зад една „проблемна зона“, много по-лесно е да си кажем, че имаме само един „проблем“, вместо да погледнем истината в очите и да си признаем, че имаме нужда свалим цялостно мазнини, да влезем във форма и да започнем да се грижим по-добре за себе си.

Знаете ли колко от изброените по-горе точки най-често покриват хората, които искат да свалят мазнини предимно от едно място по тялото си? Точките с храната, тренировките и почивката? Три? Две? Една?

Най-често отговрът е между нула и една.

Кажете „НЕ!“ на „проблемните зони“

Не харесвам словосъчетанието „проблемна зона“, основно защото ако го възприемем в треньорската  си лексика и трябва да сме честни – повечето хора, които смятат, че имат една „проблемна зона“, всъщност имат колекция от „проблемни зони“, но или не го знаят, или не искат да го признаят пред себе си.

Нека дефинираме какво не е „проблемна зона“

 • Ако смятате, че имате много мазнини по бедрата и/или дупето, но нямате плочки по корема, а по-скоро – мекичко – то бедрата и дупето НЕ са ви никаква зона
 • Ако смятате, че имате много мазнини по корема, а нямате релеф по ръцете и краката, то коремът НЕ ви е никаква зона
 • Ако смятате, че имате много мазнини по ръцете, а вместо релеф по корема и краката имате мекичко, то и ръцете НЕ са ви зона за нищо

Ииииии 90% от „проблемните зони“ изчезнаха в миг. В същия този миг много хора прогледнаха истината в очите, осъзнаха, че имат мекичко навсякъде и решиха да се заемат … или не 🙂 Стига да сме честни със себе си – каквото и да изберем, все е ок. И все носи последствия. Всичко носи последствия.

А аз продължавам да паля свещи и да се надявам, че повече хора са разбрали последния параграф 🙂

Моят съвет

Мили приятели, ако смятате, че имате прекалено много мазнини само на едно място по тялото си, първо се погрижете:

 • Да се храните смислено и адекватно за нуждите и състоянието си
 • Да се движите достатъчно и да тренирате така, че тялото ви да влиза в се по-добра кондиция
 • Да спите и почивате толкова, че осигурявате нужния ресурс за предните две точки

Това ще резултира в сваляне на мазнини навсякъде. Т.е. И от „проблемната зона“!

И когато влезете в толкова добра форма, че да ви остане само „проблемната зона“ – тогава ще мислим специфични подходи. А до тогава имате много работа, мили мои 🙂

Напред!

Ако искате да ви проверим “проблемните” зони – пишете на hello@livetolift.com или директно се обадете на 0884 614 579

Ако искате да се погрижим за “проблемните” ви зони – пишете на hello@livetolift.com или директно се обадете на 0884 614 579

Успех! 😀

Прочетете още:

Тина: Впечатляващи резултати с повече храна и по-малко тренировки

Елена – качествена промяна в отношението към себе си

Йоана: Забележителна физическа и психическа трансформация за 3,5 месеца

Ина и Роси – постоянството води до резултати

Лазар Радков
Следвай ме
Краката / коремът / ръцете са ми „проблемна зона“!!!

Коментари