Преди няколко месеца публикувах статията „Оставете пълните хора на мира!“, която беше споделена над  50 пъти и коментирана стотици, ако не и хиляди.

И докато обществения фокус  често се насочва към проблемите на по-пълните хора, които стават все повече, почти никакво внимание не се обръща на ежедневната дискриминация, на която са подложени една дооооста по-малка, но не по-малко важна група хора.

Да влязат яките

Когато повечето чуят, че някой е як и тренира, веднага си представят някаква орангуподобна мутра, а ако видят някой нацепен младеж, почти винаги се приема, че въпросният най-вероятно сцепва тъпомера с интелект.

И това обикновено се случва още преди хората да знаят каквото и да било за човека, случва се дори без да са разменили една дума с въпросния господин.

Яките – обект на ежедневна дискриминация

Вероятно статията все още ви се струва т@ш@к, обаче аз лично периодично се натъквам на предразсъдъци и клишета по отношение на себе си, на колегите, на наши трениращи и приятели като Георги Динков …

Най-честите предразсъдъци и актове на дискриминация по отношение на яките хора са:

 • Яките хора са тъпи
 • Яките хора взимат „анаболи“
 • Яките мъже са еквивалента на чалга културата при жените

Не ми вярвате? Веднага ще ви дам няколко примера с мен, като аз може да минавам за атлетичен младеж,  но в никакъв случай не минавам за „яка батка“:

Soft Uni конференция – Боровец – май 2014 – организирано от Светлин Наков

След моята лекция за това как бъдещите и настоящите IT специалисти да се отнасят по-умно с телата си (която ви препоръчвам да гледате ТУК), един от останалите лектори, който междувременно учеше хората на soft skills, направи следния коментар:

„Не съм сигурен, дали от набиранията или от лицевите, но наистина демонстрира интелектуален капацитет, какъвто не се очаква от треньор-инструктор“

През паузите си поговорих доста с господина – доста свеж и приятен човек. Изказването му обаче е показателно за предефинираните представи, които имат не малко хора по отношение на спортисти, треньори, яки хора – от тях не се очаква да демонстрират интелектуален капацитет.

Super лятна академия: Аз мога Тук и Сега“ – Девин – Септември 2014 – организирана от Кристалин Чавдаров

Там също изнесох една лекция пред бъдещите developer-и, front end-ъри и дизайнери и имахме доста практически занятия.

Всичко беше много яко, всички бяха много доволни и на една от снимките от ваканцията, на която присъствах, една от най-свежите учителки беше коментирала следното:

„Лазар показа, че има не само мускули, но и акъл“

Като цяло оказва се, че за доста хора това да имаш акъл едва ли не е нещо, което ти си успял да постигнеш въпреки мускулите си, които явно се явяват нещо като акъло-блокери.

Да, вярно е, че има множество яки хора, които не блестят с интелект, но от друга страна масата хора не са особено яки, но въпреки това и те не блестят с интелект. Т.е. ако априори приемаме, че един як човек е тъп, само защото повечето яки хора са тъпи, трябва ли като си вървя по улицата да спирам хората и да ги заговарям с:

„О, ти нямаш развити мускули – сигурно си доста глупав!“

Хм?

Приема се, че яките хора са:

 • яки, защото само са тренирали и не са имали време да развият интелекта си
 • глупави по рождение и единственият им избор е бил да станат яки, защото „По-добре як и прост, отколкото само прост“

В същото време повечето интелигентни хора, които познавате нямат мускули, така че логично е да заключим, че мускулите очевидно пречат на интелекта.

И ще сгрешим – защото това са само корелации.

Correlation does not imply causation!

С други думи последните два века броя на морските пирати намалява прогресивно. В същото време поради глобалното затопляне температурите се покачват прогресивно. Т.е. пиратите явно не понасят добре жегата, хм?

За повече интересни корелации разгледайте този [приятен сайт]

Междувременно аз пък ще ви запозная с едно интересно корелационно изследване, за което сме писали и тук:

„Студентите, които тренирали редовно имали по-висок успех от тези, които не тренирали редовно!“

Отново става въпрос за корелационно изследване, така че не препоръчвам да бързате да приемете информацията, която ви се дава за чиста монета. Препоръчвам ви да прегледате моето мнение по темата [тук].

„Ама защо повечето интелигентни хора не са мускулести?“

Както вече споменахме – повечето хора като цяло не са мускулести, така че е нормално и повечето интелигентни хора да не са мускулести. Дали си мускулест или не, е въпрос на избор и няма връзка с интелекта (а както прочетохме по-горе – има вероятност и да помага за развитието на втория).

Интелигентните хора най-вероятно не са мускулести, понеже са инвестирали времето си в развитието на ума си и не толкова на тялото си. Това звучи правдоподобно.

Тъжното в случая е, че често тези хора са развили ума си ЗА СМЕТКА на тялото си. С времето второто започва да страда – появяват се болки в кръста, в гърба, врата, раменете, коленете … лоша кондиция, много мазнини, кръвно, холестерол … като цяло доста хора загърбват концепцията:

„Здрав дух в здраво тяло!“

За сметка на ума си.

Откъде знам ли?

Ами редиците на трениращите в Live To Lift са пълни със силно интелигентни хора, които обаче по някакъв начин са спрели да се грижат адекватно за телата си и с времето са започнали да си понасят последствията за това.

Това, което се случва в момента е, че някои от тях започват да стават яки и полека започват да се запознават с предразсъдъците и дискриминацията, на която са подложени хората с малко повече мускули от средностатистическия човек.

Най-пресният пример е Жорката. Като си размените две приказки и като хапнете  заедно, никога няма да кажете, че е прост, тъп, лош или нещо друго. Напротив!

Но като му видите прическата, широките рамене и издутите под ризата бицепси в главата ви е доста вероятно да се появи етикет:  „Нацепена-батка-мутра-тъпак“  🙁

За него прочетох какви ли не глупости под статията за неговия прогрес:

 • Взимал стероиди
 • Космите му били изпадали от стероидите
 • Бил мъжкия аналог на чалгата при жените

А Жорката е програмист, с няколко души имат собствена фирма, пише си код, продават продукта си на големи международни фирми, живее си добре, дава работа на други хора и като цяло е един от най-приятните хора, които познавам.

И тренира по-здраво, и е по-стриктен с храната от над 95% от трениращите, които познавам. Не само в България.

Специално за неговия случай Иван Фортунов написа много хубав коментар:

При такава брутална интензивност и тренировка естествената секреция на хубавите хормони сигурно скача в небесата, но и постоянство от такава величина е нещо толкова рядко срещано, че за повечето хора резултатите наистина са трудни за асимилиране.
Ако т
рябва да обобщим – най-невероятните и уникални добавки на света се наричат “знание” и “постоянство”. Работят синергично и носят жестоки резултати както става видно от примера, защото Жорката само с упоритост, но без знание нямаше да постигне това.

А специално за някои простотии, които се изписаха по неговия случай, отделих 5 мин от личното си време и създадох нов продукт и неговата реклама:

И като отворихме дума за стероидни препарати и мен в един форум ме изкараха:

„чист като Фукушимска роса“

Ако не знаете какво се случи преди няколко години във Фукушима, проверете и ще разберете какво съдържа росата там.

И всичко беше под коментар на ето тази снимка:

Е, това вече не мога да го разбера – нито съм прекалено мускулест, нито съм прекалено нацепен … но след като има хора, които мерят мазнини по снимка, хора, които развалят магии по снимка – сигурно и такива неща могат да се познават, знам ли?!?

Вероятно и мускулите ми пречат да мисля 🙂

Ама ти остави я моята персона – колегата Данчо преди години работеше в едно нощно заведение.

И в съблекалнята докато се преобличал хапвал бъркани яйца със сметана. При тази гледка колегите му коментирали, че:

„Като зобиш нищо не ти се лепи!“

А може би като знаеш какво правиш с храната си можеш да използваш и мазнините, и въглехидратите, и мидичките от „Нацепина“ в своя полза.

Но е по-лесно да се лепят етикети, отколкото да мислим като Иван Фортунов по-горе.

Добре, добре, в крайна сметка тъпи ли са яките?

Някои са тъпи, други – не. Същото важи и за не-особено-яките 😀

Не разполагам с официална статистика, но няма да се изненадам, ако от яките тъпите са такъв процент, колкото и от не-особено-яките.

А дали има яки и нацепени умни?

Познавам не един и двама яки хирурзи, кардиолози, юристи, програмисти, предприемачи, инженери, счетоводители.

Наблюденията ми сочат, че колкото по-интелигентен е един човек – толкова повече внимание обръща на здравето на тялото си.

Друго мое наблюдение сочи, че по-интелигентните хора като че ли имат по-малко предразсъдъци, но за това има нужда от още известно време да понаблюдавам.

Добре, разбрах, че може да са тъпи, може и да не са тъпи. А зобят ли?

Някой зобят, други не зобят. Факт е обаче, че само с гледане дори хора, които са навътре с материята не могат да кажат със сигурност. В такъв случай – какво да кажем за някой, който е пълен лаик по темата? (каквито между другото са масата от хората J сори, маса J )

Факт е, че впечатляваща физика може да се изгради с години здрави и последователни тренировки, умно хранене, умно възстановяване и БЕЗ употребата на стероидни препарати.

Вижте Жорката от снимките по-горе – преди първата снимка също беше тренирал и се беше опитвал да се храни добре, просто след въпросната снимка започна да прави въпросните неща по-умно, по-целенасочено, почти не е правил паузи (поради контузии или други причини). Факт е, че на първата снимка Жорката далеч не е начинаещ. Но пък и не е някакъв freak – обикновен човек си е – с работа и хоби да тренира.

Факт също така е, че употребата на хормонални препарати може да ускори и улесни този процес. Каквото и да взимате обаче – пак ще ви се наложи да потренирате здраво и да се храните поне горе-долу добре. Не е като да пиеш хапчета и да ти растат мускули, и да ти се топят мазнините от само себе си.

Т.е. на въпроса:

„Зобят ли и зобили ли са поне веднъж  всички яки хора?“

Със сигурност мога да отговоря – НЕ!

Друго нещо, което мога да кажа със сигурност е, че е трудно да се прецени на око, по снимка – още повече. Поради тази причина в различните спортни организации си има различни допинг проби.

С всичко изписано до момента искам да заключа, че да заявим, че някой е зобил единствено и само защото е мускулест и релефен, може да се окаже крайно некоректно.

Защо?

Защото това означава с една дума да омаловажим и неглижираме всичката мисъл, усилия и години, които някой е вложил, за да постигне, каквото е постигнал, тренирайки здраво и хранейки се разумно.

Така че, мили хора, яките хора:

 • нито са тъпи
 • нито задължително зобят
 • нито са “мъжката чалга”

Те са хора като всички останали:

-> Има и умни, има и не толкова умни!

-> Има и използващи хормонални препарати, има и натурални атлети!

-> Има такива, които тренират единствено, за да впечатлят хората около себе си, има и такива, които тренират, понеже страшно много ги кефи, чувстват се чудесно, изграждат характер и каляват психиката си посредством тренировките!

Какво да правя като срещна як човек?

Като начало изчакайте да отминат първоначалните етикети като “назобан”, “маймуна”, “астероид”, “тъпак”, които е възможно да навестят мислите ви и заговорете човека, както бихте заговорили ЧОВЕК – внимателно и с уважение.

Напълно възможно е да попаднете на доста интересна личност или пък на наистина чувствителен човек – може да не ви е хрумвало, но и яките хора душа носят.

Разбира се, може да попаднете на не особено интелигентен и/или груб човек, но шансовете за това са сравними и с тези при не особено яките хора. И не – човекът не е глупав заради мускулите и груб заради зоба – най-вероятно си е бил такъв и преди едното или другото.

Ако искате да сте по-добър човек:

прегърнете или поне заговорете поне един як човек днес – и те душа носят, и те имат нужда от човешка близост и топлина!

(гуш)

Прчети още:

Оставете пълните хора на мира!

Жорката – от обикновен програмист до як нацепен програмист!

Интересни изследвания: Силовите тренировки ни правят по-умни!

Експеримент : Става ли за нещо Периодичното гладуване?

Лазар Радков
Следвай ме
Оставете яките хора на мира!!!

Коментари