Много обичам да слушам съвети за това как хората да живеят по-здравословно, как да отслабват и съответно кои са нещата, които им пречат да постигнат тези свои изконно-човешки цели. Обичам да ги слушам, за да се обогатявам … ако не интелектуално, то поне духовно.

Едно от последните неща, които ме обогатиха особено беше следното твърдение:

“Ако се храните добре, но не отслабвате – махнете захарта от кафето!”

Амм … чудесно! Нека разгледаме какво точно означава “захар в кафето”

Колко кафе си слагате в захарта?

Нека прибегнем до малко математика.

Такааа – една средностатистическа чаена лъжичка побира около 4г захар.

Ако се помъчим захарта да е с връх – може да побере и 5г.

Един грам захар съдържа 4ккал.

4г х 4ккал = 16ккал

Т.е. ако един човек пие по две кафета на ден и всяко от тях е с една лъжичка захар, то това са 32ккал на ден, а за месец стават 960ккал, което е около 100г мас.

Е, това ли е огромният проблем, който ни пречи да сваляме, а?

“Ама не всеки си пие кафето само с една лъжичка захар!”

Факт!

Само че, ако пиеш кафе с 20г захар вътре, ти не пиеш кафе, а смучеш шекер с аромат на кафе. Това не е кафе със захар, а е захар с кафе и ако ви интересува мнението ми по този въпрос – пишете ми, че се интересувате от статия на тема: “Пречи ли ми да отслабна кафето в захарта?”

“Ама някои хора пият по 4-5 кафета на ден!”

Факт!

А по-важното, което ни казва този факт, е едно или повече от следните:

  • този човек спи недостатъчно и/или има лош сън
  • този човек се натоварва много повече отколкото почива
  • този човек вероятно се храни като манекенка и/или далеч от оптималното

Които фактори сами по себе си могат да бъдат доста добри причини да изпитваме трудности в свалянето на мазнини и постигането на целите си.

Проблемът не е, че пием 4-5 кафета на ден с или без захар. Проблемът е, че спим лошо и некачествено, проблемът е, че се храним недостатъчно за нуждите си и то предимно с непълноценна храна. Многото кафета с или без захар на ден са просто подсъзнателен опит да компенсираме всичко това и да сме що-годе ефективни.

Факт е, че този компенсаторен механизъм може да работи само краткосрочно и в дългосрочен аспект не води нищо добро след себе си.

“Добре, добре, ама инсулин, инсулинова чувствителност заради кафето и т.н. ?”

Чудесен въпрос!

Чел съм изследвания, които твърдят, че кофеина понижава инсулиновата чувствителност, чел съм и такива, които твърдят, че е подобрява. Което ще рече, че трябва да се вземат и други фактори предвид, преди да може да се даде еднозначен отговор.

А относно това колко вдига инсулина захарта от кафето, мога да ви уверя, че един добре извъртян цигански шамар може да ви вдигне захарта доста повече от едни пикливи 4г на кафе.

Няколко съвета към любителите на кафета, захар и прочее магистрали:

  • Ако изпитвате нужда да изсипете половината захарница в кафето си:

-> обърнете внимание на храненето – редовно ли е? Пълноценно ли? Колко протеин приемате и колко често? Пиете ли магнезий? Не? Вземете си!

  • Ако имате нужда от 4-5 кафета на ден:

-> и то нито е краткосрочно, нито е от вчера – обърнете внимание на качеството и количеството на съня си! Колко време спите? Събуждате ли се отпочинали? Будите ли се през нощта? Опитвате ли се да свършите повече неща, отколкото денонощието ви позволява да свършите и да останете човек?

-> Храните ли се редовно? Какво ядете? Достатъчно ли е? Правите режим? А дали не сте орязали калориите прекалено?

  • Ако имате нужда от 4-5 кафета на ден с 20-30г захар всяко

-> Кажете СТОП! Вземете си поне два дни почивка, отидете някъде на спокойно място в планината и преосмислете живота си? Какъв е смисълът на всичко? Щастливи ли сте? Обръщате ли достатъчно внимание на близките си? А на себе си? Чувствате ли сте като жертва на обстоятелствата? А бихте ли могли да помислите как да правите нещата по различен начин? Искате ли да бъдете щастливи? Искате ли да бъдете здрави и жизнени?

В заключение

Ако пиете 1-2 кафета на ден с по една лъжичка захар – едва ли ще успеете да регистрирате някакъв ефект върху резултатите от тренировките и храненето си. Все пак – задайте си въпроса – защо пиете кафе?

Ако изпитвате нужда от повече захар и/или повече кафе – потърсете причините за това и обърнете внимание на цялостното си хранене, сън и концепция за живота! Току-виж сте открили доста изненадващи дори за самите вас зависимости!

Успех!

Прочети още:

Пет прости съвета какво да правим, когато сме под стрес!

Георги – краткосрочен и дългосрочен прогрес!

Защо мъжете имат по-добри резултати от жените?

Лазар Радков
Следвай ме
Bullshit I Hear: “Не отслабвате заради захарта в кафето!”

Коментари

Tagged on: