Знам, че сте едни видни любители на хумора, сатирата и забавата, затова в рамките на тази мини-поредица от две части ще се постарая да ви доставя по много и от трите. Нямам претенции да съм комедиант от световна величина, но в сферата, която ми е най-присърце, се укриват купища качествено комедийно злато и би било грехота да не разкрием поне мъничка част от тях.

Народът е казал, че смехът е здраве. Не знам дали е така, но съм уверен, че дори и усмивчица да не изтръгна от вас с предстоящото представление, то поне ще успея да ви дам един малко по-критичен поглед върху някои от примамливите, но логически неиздържани аргументи, които неизменно ни биват сервирани в подкрепа на една или друга хранителна идеология с елементи на догматизъм. Макар и индиректно, това ще ви помогне да установите далеч по-здравословни взаимоотношения с храната и да погледнете с други очи на „истината“ за храненето.

Нямам за цел да осмивам когото и да било, защото хората често не си дават сметка, че са попаднали в капана на логическото слабоумие. С това не искам да кажа, че не бих се злорадствал, ако след прочитането на поредицата ви стане мъчно поне за един проповедник на „универсално перфектната” диета. Напротив, някои прилики с действителни лица и събития са напълно тенденциозно подбрани.

Фалшива дилема

Когато не можеш да изтъкнеш предимствата на хранителния култ, който проповядваш, тогава не ти остава нищо друго, освен да сведеш многобройните му алтернативи до една-единствена и да я атакуваш яростно.

За да не остана полуразбран, ще дам пример с нисковъглехидратните фенове, които изтъкват хранителните дефицити на веганите в своя полза. От друга страна имаме веганите, които неуморно цитират данни, „доказващи“, че яденето на червено месо причинява рак.

Всичко това е страхотно, но в бързината пропускаме простичкия факт, че разнообразието от хранителни режими на този свят не се изчерпва с нисковъглехидратната диета и веганството. Дори и наивно да приемем, че всички неядящи червено месо страдат от дефицити, а всички ядящи червено месо ще пипнат колоректален рак, от това не следва, че човек има пред себе си само тези два избора. Подобно схващане е крайно елементарно и може да бъде от полза само на лишените от логически аргументи. Или въображение.

„Те ви лъжат!“

В общи линии става дума за същата тактика, но в малко по-различна премяна. Най-готините гурута обичат да имат зъл и лъжлив враг, който автоматично ги прави още по-праведни в очите на последователите им. Сравнително неутрален пример можем да дадем с омразните на абсолютно всички официални препоръки за здравословно хранене, които поголовно угояват, разболяват и морят народа. Ето ви една добра основа за лансирането на алтернатива, но има и един тънък момент, за който никой не се сеща.

Първо, къде са данните, че сме по-дебели, по-болни и по-умиращи от всякога? Второ, къде са хората, които спазват официалните насоки за здравословно хранене? Моите наблюдения са, че народът се тъпче като невидял с каквото му попадне пред очите, а последния път, когато проверих, никой, никъде не препоръчваше подобно нещо.

Трето, но не и последно по значение, по коя логика изобличителят на една лъжа се превръща в носител на истината? Казано по един детскоградински начин, изобличаването на лъжата, че 2 + 2 = 5 не означава, че предлаганата на нейно място алтернатива 2 + 2 = 1 е по-правилна, дори напротив.

„Изглеждам добре, следователно разбирам от хранене!“

Това има и друг вариант, който го допълва: „Оня, който ми противоречи, изглежда по-зле от мен, следователно разбира от хранене по-малко от мен!“. Да, живеем в един суетен и първосигнален свят, в който хората винаги ще се влияят на първо място от външния вид на човека, който се опитва да ни продаде дадена идея. Батките с мускулите очевидно знаят това-онова за тренирането. Или за анаболите…

Нека ви представя абсурдната ситуация, в която се намираме, по следния начин. Ако един онколог на световно ниво заболее от рак и умре, това ще омаловажи ли знанията и постиженията му? Питате ли любимия си зъболекар си дали си е вадил зъб, преди да му дадете да извади вашия? Това, че автомонтьорът ви не намира време и желание да си оправи колата, ще понижи ли доверието ви в него?

Проблемът със здравословното хранене и още повече с храненето за поддържане на определена физика не е проблем толкова на методика и знание, колкото на воля и постоянство. Има поне сто и един начина да изглеждаш и да се храниш добре, тези начини са известни открай време, големият въпрос е как да накараме хората да ги спазват. Това, че някой изглежда по определен начин, ни дава представа единствено за начина, по който изглежда той. Неговата експертиза може и трябва да бъде оценена по коренно различни критерии.

Еволюционни недоумения

Ако разбирате поне малко от силите, които диктуват еволюцията, би трябвало да се смеете поне колкото мен на изказвания от сорта на „Човекът е еволюирал, за да се храни по еди-кой-си начин!“.

Ако не започнете да разбирате поне малко от силите, които диктуват еволюцията, тогава ще продължите да се връзвате на подобни лафчета. Засега е добре да знаете само, че когато говорим за храни и хранене в еволюционен контекст, ние неизменно говорим за онези храни и онзи начин на хранене, които са ни позволили да достигнем до репродуктивна възраст (известна още като пубертет) и да предадем гените си нататък.

Не говорим за дълголетие, не говорим за предпазване от болести, които настъпват с напредването на възрастта – говорим все за неща, които са малко или много даденост за модерния Хомо сапиенс. С други думи, бръщолевим си на тема, която не е особено интересна, колкото и това да не е в синхрон с определени догми в диетирането.

Очаквайте продължение…

Прочети още:

Bullshit I Hear: “Чувствам се добре от ……….. ! Това е най-добрият хранителен режим!”

Съвет #  : Нарушихте си диетата? Разбийте си телефона!

Тина: Впечатляващи резултати с повече храна и по-малко тренировки

Кирил Русев
Неправилни лафове за пробутване на „правилната“ диета – Част 1

Коментари