Ако глупостите бяха валута, някои хора щяха да са несметно богати. За съжаление същите тези „някои хора“ успяват да превърнат значително количество глупости в значително количество пари. Целта на настоящата поредица е да им попречи поне малко, помагайки на вас да бъдете по-умерени и обективни в размислите си спрямо храната и нейния ефект върху човешкото здраве и визия. В случай, че не знаете за каква поредица става дума, то горещо ви препоръчвам да започнете от нейната първа част (линк).

Всички останали, четете нататък…

Прочети още: Неправилни лафове за пробутване на „правилната“ диета – Част 1

Храна Х ни убива

За да можем да говорим по този начин, трябва сериозно да сме обмислили възможността която и да било храна да разполага със собствена воля, сприхав нрав и кофти намерения спрямо човечеството. Аз до този момент подобна храна не съм виждал, камо ли консумирал.

Но нека не се ограничаваме само до елементарното ниво на собствения опит и да разгледаме накратко способността на една храна да вреди. Всяко нещо, което е годно за човешка консумация, е носител на определени хранителни вещества или поне на калории.

Приемането на прекалено малко хранителни вещества и/или калории води до смърт. Приемането на прекалено много хранителни вещества и/или калории също води, ако не до смърт, то поне до някои много неприятни за тялото последици.

Последните две изречения могат да бъдат обобщени в следната графика.

Както виждате, една храна може да бъде вредна поне по два различни начина, но дали ще й бъде предоставен подобен шанс, това зависи изцяло от нас.

По-важното е, че схващайки определени храни като „убийствени“ и целенасочено избягвайки ги, определено минимизираме риска да попаднем в дясната половина на графиката, но пък за сметка на това драстично увеличаваме шанса да преминем уеко у уево, както обичат да казват уеко на запад от София.

Храна Y ни лекува

Много ми се иска отново да насоча вниманието ви към горното изображение. Човешкото тяло не „яде“ храни, то преработва и усвоява хранителни вещества и енергия. Дефицитът на хранителни вещества и енергия се свързва или директно води до редица неблагоприятни състояния на организма.

Идентифицирането на наличен дефицит и адресирането му (било то с подходящ хранителен режим или конкретни добавки) може да излекува неблагоприятното състояние, до което е довел той (дефицитът).

Тенденциозният прием на храни и добавки без наличен дефицит може да крие допълнителни ползи за организма, но не само, че няма да ви излекува от болести, а крие рискове от възникването им след прекрачването на една определена граница.

Да, ама организмът ни се нуждае от храна Ъ

Както споменахме преди малко, организмът не се нуждае от храни, той се нуждае от нутриенти и енергия. В този смисъл може да се каже, че няма незаменими храни, има незаменими хранителни вещества. По-конкретно, това са около 60 микро и макронутриенти, в това число много витамини и минерали, около 8 аминокиселини и 2 мастни киселини. Това са все вещества, които тялото няма как да си произведе само и трябва да си набавяме от външни източници.

Забележете, че сред тях не присъстват годжи бери, инка бери, кокосово масло, сланина, краве масло, гхи, алфалфа, червено месо, бяло месо, кисело мляко, прясно мляко, чия, алое вера, сироп от агаве или която и да било друга храна, станала повод за формирането на конкретни диетични секти.

Всички тези храни може и да съдържат, но може и да не съдържат някаква доза от незаменимите ни хранителни вещества. По-важното е, че на този свят няма храна, която да покрива абсолютно всички нужди на организма и още повече – няма храна, в която ексклузивно да фигурират незаменими нутриенти, неоткриваеми другаде.

Организмът ни не се нуждае от храна Ю

Точно така, както вече стана ясно, организмът ни не се нуждае от нито една храна конкретно. Фактът, че тялото може да си произвежда глюкоза от какво ли не, означава, че не е необходимо да се тъпчем със захар, за да оцелеем. Означава, също така, че глюкозата е нужна за функционирането на много наши органи и системи.

Фактът, че тялото може да си синтезира холестерол, означава, че не е необходимо да се тъпчем  с масло, за да оцелеем. Означава, също така, че холестеролът е нужен за строежа на клетъчни мембрани, синтеза на жлъчен сок, стероидни хормони и витамин D.

Еди-коя-си храна причинява еди-коя-си болест

Това твърдение е почти толкова сериозно, колкото обвиненията в убийство, но зад него се крие една много интересна логическа грешка. Знаем, че има много заболявания, които се повлияват добре от изключването на определени хранителни вещества или цели макро групи от менюто на боледуващия. Нещо, което очевидно не знаем обаче, е че организмът на болния човек се различава от организма на здравия човек.

Навремето се „знаеше“, че високият прием на протеин уврежда бъбреците, но след това се оказа, че високият прием на протеин е противопоказен единствено за хора с вече увредени бъбреци. Многото сол може и да представлява проблем за онези с високо кръвно, но напоследък става все по-спорно до каква степен и при кои хора води до покачване на кръвното налягане.

Много хора се опитват да лансират схващания, че захарта причинява рак, понеже раковите клетки се хранят с глюкоза. Познайте какво? Всички клетки в човешкото тяло се хранят с глюкоза и раковите клетки не се различават особено в това отношение. Ако си болен от рак, бухането на захар от захарницата определено не е най-доброто нещо, което можеш да направиш за себе си. Всъщност, никой не би трябвало да буха захар от захарницата. Това обаче в никоя от познатите ни галактики не означава, че бухането на захар е директен причинител на рак.

Подобен е и примерът с небезвестния Т. Колин Кембъл, който се беше опитал да докаже, че приемът на животински протеин причинява рак. Впоследствие „Китайското проучване“ беше разбито на пух и прах от редица безпристрастни анализатори и се оказа, че никак не е така. Сега знаем, че приемът на пълноценен протеин а)в неимоверно големи количества, б)в условията на калориен излишък и в)при вече съществуващи тумори може да допринесе за по-бързото прогресиране на заболяването. Разликата е от земята до небето.

Подобна е и историята с диабетиците, за които „знаем“, че не се влияят добре от храни, покачващи нивото на кръвна захар. Следователно въглехидратите причиняват диабет! Да, ама по-скоро не и това е видно при редица традиционни общества, които се изхранват предимно с въглехидрати и нито са чували, нито са виждали диабет от втори тип (1, 2, 3, 4). Темата е дълга и много по-сложна, отколкото се опитвам да я изкарам, но настоящият формат ми позволява единствено да я зачекна лекичко.

От храна Я се пълнее

Консумацията на прекалено много от която и да било храна ще доведе до напълняване. Ако намерите начин да ядете повече калории от чушки, отколкото са ви необходими, ще напълнеете.

Истина е, че с някои храни се преяжда далеч по-лесно и неусетно, отколкото с други. Тези храни не само, че са доста вкусни, те са високо енергийни, слабо засищащи, бедни на хранителни вещества и много често съдържат комбинация от вкусове и съставки, които предизвикват силен допаминов отговор в мозъка.

Обикновено ги наричаме със събирателното наименование „джънк“, спорно е доколко са „храни“ в класическия смисъл на думата и никога не е било добра идея да заемат голям дял от менюто ви. Въпреки това ви гарантирам, че има начин не само да не напълнеете, но и да отслабнете на диета, състояща се изцяло от джънк.

„Да, ама тука една приятелка отслабна на нисковъглехидратна диета, следователно от въглехидратите се пълнее!“ Напълно съгласен съм, но само с първата част от изказването. Вземете който и да било човек и му забранете да консумира която и да е от трите хранителни групи. Ако приемем, че този човек е достатъчно глупав да спази инструкциите ви, няма съмнение, че той ще отслабне. В крайна сметка вие току-що драстично се окастрили хранителния му избор и той волно или неволно ще започне да се храни по-малко.

На този принцип работят всички диети, елиминиращи някоя хранителна група или пък забраняващи комбинирането на определени макронутриенти в рамките на едно хранене. Подобен подход ни помага не само в отслабването, но и в достигането до някои доста погрешни изводи.

Ако днес ви наложа да не се храните в дните, съдържащи в името си буквата „р“, то вие със сигурност ще вталите, а аз без съмнение ще съм доказал, че от храненето във вторник, сряда и четвъртък се напълнява. След това ще се сдобия с много последователи, ще се самопровъзглася за гуру и ще си лайквам собствените коментари в социалната мрежа.

Прочети още:

Bullshit I Hear: “Чувствам се добре от ……….. ! Това е най-добрият хранителен режим!”

Тина: Впечатляващи резултати с повече храна и по-малко тренировки

Албена: От болки в коленете до планинско ходене с кеф

Кирил Русев
Неправилни лафове за пробутване на „правилната“ диета – Част 2

Коментари