Преди време в профила си във Facebook пуснах следния статус:

Повечето жени си мислят, че имат нужда да се отърват от целулита, но в действителност имат нужда от един приятен човек до себе си и страхотни приятели около себе си, с които да общуват пълноценно и да преживяват забавни моменти заедно 🙂

Като следствие получих доста интересни коментари, както под самия статус, така и на лични съобщения. Както обикновено, намериха се и няколко дами, които започнаха да обясняват, колко е важно “жените да нямат целулит”, как “жените искали всичко” и т.н.

Обръщам се към тях:

“Мили дами, ваше право е да мислите всякакви щуротии и да си намирате каквито искате поводи да страдате, но в момента, в който решите да ги обявите гласно:

След като изяснихме откъде тръгваме и накъде отиваме, нека започнем:

Съществува ли целулитът?

Понеже скоро повечето млади хора ще мислят, че светът е започнал с Google – пускаме първо едно търсене в Google за думата “целулит”. Не може да не ни направи впечатление как на първа страница изскачат инструктори, упражнения и диети, които ни обясняват как да се избавим от целулита и МНОЖЕСТВО платени терапии, които директно ни обещават, че ще го разкарат вместо нас.

Това, което не излиза нито на първа, нито на втора, нито на никоя страница е … Wikipedia. За сметка на това за ключови думи като “холестерол”, “диабет”, “рак” Уики излиза на първо място. В английската версия на страницата обаче има информация за целулита.

Какво означава това? Това, ще рече, че в Интернет като цяло има тонове информация на тема “Как да се справим с целулита?” и съвсеем малко или почти никаква на тема “Какво точно е целулитът и заслужава ли нашето внимание?”

Кой е открил целулита?

Никой не е откривал целулита. Думата за първи път започва да се използва през 1920 в реклама на … внимание – СПА процедури. Започва да набира популярност през 1960 покрай … внимание … списание Vogue! – където се обръща внимание на целулита като “нещо грозно” и от което “жените трябва да се отърват”. И разбира се рекламират анти-целулитни терапии.

Какво представлява целулитът?

Целулитът са “дупки” и неравности по кожата най-вече по бедрата, задните части и корема и най-вече при жените. Това е.

Според различни проучвания се среща при:

 • 80-90% от жените
 • 10% от мъжете

Въпрос: “Защо мъжете (почти) нямат целулит?”

Радио Ереван: “Защото е грозно!”

Въпрос: “Защо жените (предимно) имат целулит?”

Радио Тбилиси: “За да им е гадно!”

Защо мъжете почти нямат целулит?

Причините са основно три:

 1. При мъжете като цяло съединителната тъкан е структурирана по-различно от при жените
 2. Мъжете имат по-дебела кожа
 3. Мъжете складират повече мазнините висцерално (между органите)

Повечето хора си представят, че мастните клетки просто са набухани под кожата и между органите и си стоят там, за да показват колко сме дебели. Това не е точно така.

Условно можем да кажем, че мастните клетки са натъпкани в “кутийки” от съединителна тъкан. За последно си представете една пчелна пита. Разликата между мъжете и жените е, че при жените “кутийките” са доста по-големи, а при мъжете – доста по-малки. Т.е. мъжете имат доста по-малка структурна предразположеност да им се появи “целулит”.

Дори да им се появи – имат доста по-дебела кожа и шансът да си проличи е доста по-нисък.

И на всичкото отгоре жените складират повече мазнини по бедрата и задните части, а мъжете по корема и около органите. Истината е, че количеството висцерална (междуорганна) мазнина е доста силен прогнозен показател, за това какъв е шансът да умрем. (1) Т.е. колкото повече мазнини имаме около пупата, толкова по-вероятно е да умрем.

Освен това нека не забравяме, че статистически жените живеят по-дълго от мъжете.

И тук се появява големият житейски въпрос: “Бихте ли станали мъж, ако знаехте, че ще живеете по-малко, но няма да имате целулит?”

“Изследвания” сочат, че целулитът е ПРОБЛЕМ НОМЕР 1 на много жени и само ако се справят с него, животът им ще се превърне в цветя и рози!

Добре де, какъв точно е проблемът с целулита?

Никакъв.

Не стана ли ясно? Нека опитам с по-големи букви: НИКАКЪВ!

Как се мери, дали и колко целулит имаш?

Никак!

Ако се вижда – значи имаш.

Ако не се вижда – значи имаш, но не се вижда 🙂

Има ли различни видове целулит?

Да!

Първият вид е този, който се вижда с просто око.

Вторият вид е този, при който трябва да стиснеш кожата, за да се види.

Има много терапии за премахване на целулит – не помагат ли?

Помагат, разбира се. От тях сваляш стабилно от съдържанието на портмонето.

Wanner и колеги изследвали най-широко разпространените методи за “премахване на целулит”. Ако сте давали пари за терапии, прескочете следващите няколко реда.

Wanner и колегите му установили, че повечето терапии не дават никакъв резултат, а при тези, които дават – резултатът е слабо до умерено забележим и се губи твърде бързо. (2)

Не случайно един приятел масажист, когото много го търсят за антицелулитни масажи, ми сподели следното:

“Давам им да правят много клекове и напади вкъщи, да пият много вода и да спазват диета, за да има смисъл от антицелулитните масажи”

Усещате ли накъде отиват нещата? 🙂

“И въпреки това – много често не спазват указанията ми”, продължава той – “и след два месеца идват за нови процедури. Мързи ги и имат пари, това е!”

Обективни факти относно целулита:

Лично аз за целулита мога да кажа две неща със сигурност:

 • колкото повече мазнини имате, толкова повече ще ви личи целулита
 • колкото по-немощни, неразвити и нетонизирани мускули имате – толкова повече ще ви личи целулита

Най-готиният целулит съм виждал при слаби момичета, манекенки и обикновени кифли, които нямам почти никакви мускули и държат да са “тънки”, но за сметка на това са им останали два пръста мазнина, които стоят като лунен пейзаж.

Специално за тях съм написал статията:

“Как точно ще ми помогнат мускулите с целулита!”

Мускулите придават приятната заоблена форма на различните част на тялото, опъват кожата и прилежащата ѝ съединителна тъкан и … “изравняват” дупките.

Съответно колкото повече мазнини имаме, толкова повече мат’рял имаме да стои “на дупки”. Колкото по-малко мазнини имаме, толкова по-малко мастна тъкан имаме, която да “седи на дупки”

И полека-лека темата отива към тази с “проблемните зони”. Над 90-95% от хората нямат проблемни зони, а просто много много мазнини за сваляне и нисък мускулен тонус.

Ама целулитът не се ли предразполага генетично?

Да, при различните хора има известни разлики в “здравината” и в структурата на съединителната тъкан. Emanuele и колеги дори са установили, че съществува генетична предразположеност някои хора да развият целулит. (3)

Тук ще се върнем на нещо, което разисквахме в Оставете пълните хора на мира! – има деца, които са генетично предразположени да са с наднормено тегло. Изследванията обаче показват, че редовната физическа активност и адекватното хранене неутрализират тази предразположеност.

Същото важи и за предразположеността за развитие на целулит.

Анекдотични данни за водата и целулита

От доста момичета, с които съм работил, имам положителна обратна връзка за това, че кожата им изглежда по-добре, когато пият редовно и достатъчно вода.

И  като започнахме с анекдотите – срещал съм анекдотична информация, че гладуването, йо-йо ефекта от диетите и дори пушенето променят структурата на съединителната тъкан и оттам допринасят за по-визуално изразения целулит. Не съм задълбавал да търся изследвания по въпроса, понеже така или иначе това са занимания, които силно НЕ препоръчвам на хората, с които работим в Live To Lift.

Истината за целулита!

Обожават статии и параграфи, които започват с “Истината за …”, но на някои хора именно тези думи са нужни, за да им влезе. Информацията.

Следващия път като започнете да се вайкате колко целулит имате, спомнете си следните думи:

 • структурата на мастната тъкан е неравномерна! Важи за всички!
 • колкото по-често правите гладуващи диети, толкова по-голям е шанса за повече неравномерност
 • колкото повече мазнини имате – толкова повече ще личи неравномерността
 • колкото повече и по-стегнати мускули имате – толкова ПО-МАЛКО ще личат наравностите
 • ако пиете достатъчно вода, е доста по-вероятно да имате по хубава и по-равна кожа
 • дори да сте генетично предразположени – тренировките и умното хранене помагат

И сега запомнете следното – ВСЕКИ има целулит! На доста хора обаче – дали заради дебела кожа, малко мазнини и/или здрави мускули – НЕ ИМ ЛИЧИ!

НЯМА целулит!

Има неравномерна структура на мазнините!

Има жени, които гладуват и си изяждат съединителната тъкан!

Има жени с твърде малко мускули!

Има жени с твърде много мазнини!

Има масова психоза по темата и много търговци, които се възползват от нея и продават терапии и мазила, при които дори ПЛАЦЕБО ефектът е минимален.

Моят съвет!

 • Започнете да тренирате с тежести. Качете малко сила и малко мускули.
 • Хранете се умно. Не гладувайте! Свалете мазнини с подходящо хранене!
 • Пийте достатъчно вода!
 • Прочетете отново цитата от началото на статията и се радвайте на хората около себе си и на живота!

По-здрави!

и Успех!

Лазар

>> Запиши си час за консултация <<

free_650

 Източници:[1] Kulk et al, Visceral fat is an independent predictor of all-cause mortality in men, Obesity Research Journal, 6 SEP 2012 DOI: 10.1038/oby.2006.43

[2] Wanner et al, An evidence-based assessment of treatments for cellulite, Journal of Drugs Dermatology, 2008 Apr;7(4):341-5.

[3] Emanuele et al, A multilocus candidate approach identifies ACE and HIF1A as susceptibility genes for cellulite. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Aug;24(8):930-5. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03556.x. Epub 2010 Jan 6.

Лазар Радков
Следвай ме
Bullshit I Hear: “Имам целулит!”

Коментари

Tagged on: