За болката има изписани много книги и трудове – за това какво представлява, за това как възниква и за това какво да правим, когато нещо ни боли.

Сега ще ви разкажа три неща за болката, които в Live To Lift сме установили на практика в практиката си (и с не малко четене и обучения в чужбина)

1. Болката не е обективно, а субективно преживяване!

2. Болката може да няма физическа причина и физическа причина не винаги може да води до болка!

3. Възприятието ни за болка зависи до голяма степен от общото ни физическо и психическо състояние

Болката не е обективно, а субективно преживяване!

Различните хора имат различен праг на болка. При един и същ стимул един човек може да сподели, че не усеща почти нищо, а друг да изпищи от болка.

Толерантността ни към болка зависи от много фактори, между които раса, националност и пол. Например, северните еверопейски народи като цяло демонстрират доста по-висок праг на болка спрямо нагряване на кожата с източник на висока температура спрямо средиземноморските народи. Италианските жени пък демонстрират доста по-нисък болков праг към електрошок в сравнение с еврейските или северно-американските жени.

Всички тези данни обаче са получени на база обратна връзка от изследваните хора, които са споделили субективните си усещания.

В момента не съществува обективен начин за откриване на болка.

В момента не съществува обективен начин, който да измерва силата на болка.

Болката съществува единствено в нервната система.

Т.е. няма машина, която да прави подобни измервания. Да, можем да измерим силата на нервните сигнали, но тя няма връзка с усещанията ни за болката.

“Кат’ ти шибна един, ша видиш обективен начин за откриване на болка!”

Аз – да. Но има хора, на които като им шибнеш един и с пренебрежение размахват ръка, за да изгонят мухата, която им досажда.

Въпрос: “Как се отнася това до фитнеса!”

В залата можем да видим хората, които редовно вдигат с най-кривата техника на света и споделят, че нищо не ги боли. От друга страна при мен е идвал човек със следното оплакване:

“Уж загрях добре, уж техниката ми беше добре, уж вдигах само 60кг на тяга и ме заболя кръста. И вече втори месец ме боли!”

Sorry, толкова сме различни.

Един може да прави много простотии и нищо да не го заболи, друг може да го заболи кръста от кихавица.

Практическо приложение: Едни хора имат нужда да се грижат повече за телата си от други хора. Едни хора имат нужда да се грижат повече за психиката си от други хора. Защо? Защото умът е способен да генерира и поддържа болка. Особено при хората, които са склонни да се филмират.

Болката може да няма физическа причина и физическа причина не винаги може да води до болка!

Популярно схващане е, че ако имаш някаква форма на дископатия, ще те боли и че ако нещо около кръста те боли, то със сигурност имаш я херния, я “прищипан нерв”, без някой да ти казва къде точно е прищипан.

Е, изследвания обаче показват обратното:

 • може да имаш някаква форма на дископатия и да НЕ те боли кръста
 • може да те боли кръста и в същото време лумбалните прешлени и дискове да са ти напълно здрави, а инервиращите ги нерви да имат отлична проводимост

Ето и няколко примера:

През 1998 Weishaupt и колеги откриват следното:

Изследват група от 60 души на възраст между 20 и 50 години, които са  асимптоматични – т.е. нямат оплаквания от болка в кръста. Изследваните субекти минават през Ядрено магнитен резонанс (ЯМР) и това, което Weishaupt открива е следното:

 • 40% от хората имат поне една протрузия
 • 18% от хората си имат екструзия (честито)
 • други 25% имат “само” начална форма на дискова херния
www.myspinedoc.com

 

Т.е. 83% от хората имат някакво изменение на диска. Хора, които са имали 0 (нула!), никакви оплаквания от болка в кръста. Т.е. не ги е боляло нищо. (2)

➨ Boos и колеги през 1995 откриват следното:

Правят ЯМР на 46 асимптоматични хора от т.нар. “рискова група” – т.е. хора, които са работили работа, която се води високо-рискова за развитие на дискова херния, други дискови проблеми и операция. Става въпрос за дейности, включващи често навеждане, усукване, вдигане на тежко или продължителна седяща работа.

Резултатите от ЯМР показват, че 76% от тези хора имат поне една дискова херния (58% – протрузия и 13% – екструзия). При 17% от хората е установено, че хернията докосва корена на нерва, при 4% си имат баш компресия (т.е. стабилно притискане) на въпросния корен.

И въпреки това става въпрос за хора, които споделят, че нямат оплаквания от болка в кръста. (3)

“A хората, които постоянно ги боли нещо? 100% има физическа причина, нали?”

Ако разгледаме случаите на хората, които имат хронична болка в кръста – според ЯМР около половината имат перфектни дискове. Т.е. нямат наличие на херния, загуба на дисково пространство, приплъзване или каквато и да била друга аномалия. И въпреки това ги боли.

“Сигурно има друга причина!”

Възможно е. По-интересно е каква точно е физическата причина за фантомната болка?

Фантомна болка се появява в крайник, който е бил ампутиран или е липсвал по рождение. Т.е. хората ги боли в нещо, което не съществува физически. Как е възможно да те боли коляното, ако от тазобедрената става надолу има само въздух?

Да, болката съществува единствено в нервната система. Болката е субективно преживяване.

И като такова:

Възприятието ни за болка зависи до голяма степен от общото ни физическо и психическо състояние.

Тук ще ви споделя малко личен опит от трениращите в залата и от хора, които периодично се обръщат за съвет към мен, когато нещо ги боли.

Хората, които:

 • редовно недоспиват
 • са много стресирани
 • са в лошо настроение
 • са редовно преуморени
 • смазват се от тренировки и не си почиват достатъчно
 • са редовно дехидратирани
 • имат много неща на главата

е доста по-вероятно да ги заболи нещо от хората, които:

 • спят достатъчно
 • си почиват адекватно от тренировките и натоварването
 • успяват да си изчистват главата от глупостите
 • са в добро настроение
 • пият редовно и достатъчно вода

Поне според моите скромни наблюдения. Т.е. :

➨ ако се грижим добре за тялото си, шансът нещо да ни заболи е по-малък

➨ ако се грижим добре за главата си, шансът да ни заболи нещо е по-малък

В заключение:

Ако ви заболи кръстът и ви боли известно време – спокойно! – това не значи, че имате дискова херния. Като начало вземете мерки! Ако правите глупости – спрете, а ако не минава се консултирайте със специалист.

От друга страна, ако ви открият дискова херния – спокойно, това не значи, че няма да може да сте здрави, да тренирате и да сте в чудесна форма. Познавам и сме работили с предостатъчно много хора, които имат дискова херния в различен стадий И са в чудесно здраве, а някои от тях и в невероятна форма.

А това да се окаже, че имате дискова херния, означава единствено, че е важно да подходите по-разумно и да вкарате малко повече мисъл в нещата, които правите. Но пък да вкарате малко повече мисъл е силно препоръчително, дори да сте в отлично здраве, нищо да не ви боли и да не са ви открили нищо.

Междувременно – грижете се добре за тялото си. Да, наслаждавайте се на живота, но помнете, че тялото има нужда от почивка, масаж и сън. Някои тела по-често от други.

Грижете се и за психическото си здраве. То е в пряка връзка с физическото – помнете това и ..

… Успех!

Запиши си час за консултация

Източници:

(1) Melzack R, Wall PD. The challenge of pain. 2nd ed. New York: Penguin Books; 1996. ISBN 0-14-025670-9. p. 17–19.

(2) Weishaupt D et al. “MRI of the lumbar spine: Prevalence of intervertebral disc extrusion and sequestration, nerve root compression and plate abnormalities, and osteoarthritis of the fact joints in Asymptomatic Volunteers.” Radiology – 1998; 209:661-666

(3) Boos N, et al. “1995 Volvo Award in clinical science: The diagnostic accuracy of MRI, work perception, and psychosocial factors in identifying symptomatic disc herniations.” Spine – 1995; 20:2613-2625

Прочети още:

Какво е болката и какво да правим, след като се контузим?

БЕЗ болка!

 

Лазар Радков
Следвай ме
Три неща, които НЕ знаете за болката!

Коментари

Tagged on: