проф. Павел Добрев

Едно от основните ни вярвания в Live To Lift е идеята, че движението като цяло  и тренировките с тежести в частност, могат да бъдат полезни ако не на всички хора изобщо, то на почти всички… абе май по-скоро на всички. 🙂 Под каква форма и по какъв точно начин е съвсем друг въпрос, който зависи от прекалено много неща, за да може да бъде обобщен в една, та дори и в няколко статии. Главното обаче е това, че за всеки може да бъде намерен този начин.

Това обобщение със сигурност се отнася и до по-опитната част от човечеството – тази, която е известна като възрастни хора. Дори в известна степен движението и тренирането за тях са по-важни, отколкото за по-младите. Когато човек е на 20 или 30 години, тялото работи по един начин, адаптира се много по-бързо, възстановява се много по-бързо, отколкото когато човек е, да речем, на 60. Когато човек е около двайсетте може да бачка здраво, да спи по 5-6 часа на ден, да живее на банички, дюнери, алкохол и кафе с месеци, че и с години.

След това може да реши да се погрижи за себе си и за месеци да неутрализира повечето от тези издевателства. Когато човек е минал шейсетте, обаче… е, като начало, дори не би си и помислил да си причинява нещо подобно. Но в такава възраст дори и едно обездвижване за по-продължителен период може да се окаже непреодолимо препятствие. От тази гледна точка редовното движение и тренировки с тежести са по-важни за по-възрастните.

В книгата си “Сила, здраве и дълголетие” проф. Павел Добрев описва двугодишен експеримент, в който изследва влянието на тренировките с тежести върху хора между 55 и 95 години. Резултатите са невероятни  – препоръчвам книгата! А докато я намерите – гледайте това видео.

Ще се опитам да изложа накратко възможните (и очаквани) ползи от тренирането за хора, които са минали петдесетте. За по-удобно съм ги разделил на три основни направления: 

Здраве

Мисля, че е естествено то да бъде на първо място, тъй като май май повечето „възрастни” хора нямат за цел да се нацепят,  да изглеждат добре в еди-коя-си рокля с еди-кои-си токчета и подобни. След известна възраст е много по-важно дали си здрав и как се чувстваш. Не, че кoгато си по-млад не е важно… ама акъл, ко да го прайш. 🙂

През последните двайсетина години са направени доста изследвания*, които разглеждат физическата активност, тренировките с тежести с цел изграждане на сила и мускули, храненето, свързано с тях и как всичко това влияе на плътността на костите, особено при хора над петдесетте. А по-плътни кости плюс повече мускули, повече мускулна сила и повече баланс и координация на тялото значи какво? – по-малък шанс да има остеопороза, по-малък шанс от подхлъзване на лед зимата и посещение в „Пирогов” и по-голям шанс дори и да стане фал – възстановяването да бъде по-бързо и по-качествено. Всичко това си е сериозен плюс, защото с напредването на възрастта едно счупване може да се окаже много сериозен проблем.

Прочети още: Искате по-дълъг живот? Качете сила, мускули и издръжливост!

Друг аспект на подобреното здраве вследствие на тренировки е повишеният имунитет. Да си призная, тук изглежда, че част от научните изследвания остават неутрални или по-скоро твърдят, че дори и да има позитивен ефект върху имунитета, не им е ясно защо.
Затова по-скоро говоря от опит – със себе си и с много от нашите трениращи – мога да кажа, с доста голям процент сигурност, че редовните тренировки, заедно със свързаните с тях грижи за себе си (подобрено хранене, възстановяване, справяне със стреса и др.) водят до по-рядко боледуване и по-бързо възстановяване.

Не на последно място – движението, повишените сила и мускулна маса, издръжливост, гъвкавост – водят до намаляне и изчезване на много и най-различни болежки,  натрупвани с времето.

Щангите са изворът на младостта

Звучи добре, нали? Искаше ми се да напиша, че силовите тренировки увеличават десетки и хиляди пъти нивата на анаболните хормони, чиято секреция намалява с възрастта, което обръща процеса на стареене и в крайна сметка дядо ми, припомпвайки бицепса, започва да изглежда като цветно копие на снимката от първия си паспорт. Е, не е баш така. 🙂

Не се опитвам да убедя никого, че ще започне да тренира, след като в продължение на един-два мои живота не е и след няколко месеца ще си види плочките. Забелязал съм обаче, че сериозно трениращите с тежести хора изглеждат доста по-млади от свои връстници, които тренират по-редовно с чашката, отколкото с каквото и да било друго.

Всъщност, движението е извор на младостта, защото кара хората да се чувстват по-добре в телата си. Възрастта е само едно число, гласи една известна максима. Когато един човек, минал средната възраст, усети и види за себе си как може отново да прави неща, които не помни от кога не е правил, понякога дори такива, които и като млад не е, как има енергия, каквато не е имал от години – по-лесно се забравя и точно какво е числото.

Свобода

Очевидно, не мога да кажа, че пиша тази статия от личен опит – все още ми липсват няколко годинки до 50те 🙂 Имам опит обаче в контактите с такива и по-възрастни хора. Според моите наблюдения, когато човек вземе да наближава възрастта, в която внуците са основна тема за разговор, някои приоритети в живота се променят.

Важните неща са децата (нищо, че вече са пораснали) и техните деца. Важно е човек да може да се грижи за себе си и да не е в тежест на близките си, а да им е в помощ. Важно е човек да се чувства пълноценен и да предаде каквото може на следващите поколения.

Когато човек се грижи за себе си и тялото си с редовно и целенасочено движение, със съзнателно избрана храна и адекватна почивка, и се радва на резултатите от това, които вече споменахме – по-добро здраве, повече енергия, по-добро себеусещане – това се пренася и в останалите сфери от живота му. Вместо да седи и да гледа, как си играят внуците, може да се включва в игрите им.

Вместо да има нужда от грижите на децата или близките си, може да им помага. Може да показва нагледно на по-младите колко е важно човек да се грижи за себе си. Може да е активен участник в живота си, вместо да чака да се изнижат дните.

Именно с такава цел ние правим това, което правим – учим хората как да се грижат за телата си, за да им помогне това да живеят по-добре.

Запиши си час за консултация!

Използвани източници:

  1. Layne JE, Nelson ME (1999). The effects of progressive resistance training on bone density: a review. Med Sci Sports Exerc.
  2. Guadalupe-Grau A1, Fuentes T, Guerra B, Calbet JA. (2009) Exercise and bone mass in adults. Sports Med.
  3. Maddalozzo GF1, Snow CM. (2000) High intensity resistance training: effects on bone in older men and women. Calcif Tissue Int.
  4. Martyn-St James M1, Carroll S. (2006) High-intensity resistance training and postmenopausal bone loss: a meta-analysis. Osteoporos Int.
  5. Keijo Häkkinen, Arto Pakarinen, William J. Kraemer, Arja Häkkinen, Heli Valkeinen and Markku Alen (2001). Selective muscle hypertrophy, changes in EMG and force and serum hormones during strength training in older women. J Appl Physiol
  6. Andrea Macaluso, Giuseppe De Vito (2004). Muscle strength, power and adaptations to resistance training in older people. Eur J Appl Physiol
  7. Wayne W. Campbell, Margot Putukian and William J. Evans
  8. Fleck, Volek, Matthew McCormick, Lincoln A. Gotshalk, Scott E. Gordon, Steven J.William J. Kraemer, Keijo Häkkinen, Robert U. Newton, Bradley C. Nindl, Jeff S. (1999). Effects of heavy-resistance training on hormonal response patterns in younger vs. older men. J Appl Physiol

Прочети още:

Искате по-дълъг живот? Качете сила, мускули и издръжливост!

free_650

Цветан Недев
Защо е МНОГО важно възрастните хора да тренират?

Коментари