Какво е NKT?

NKT е създадена от David Weinstock и концепцията, върху която работи, e следната:

Всяко движение и позиция, което заема нашето тяло се случва по точно определен алгоритъм – по точно определена програма. Тази програма определя в каква последователност, с каква сила и кои мускули се активират и кои – се отпускат, за да се случи въпросното движение или за да поддържаме въпросната позиция.

Всички тези програми, които отговарят за всички наши движения и позиции, са записани в Центъра за двигателен контрол в малкия мозък.

Повечето от тези програми са ‘написани’, когато като бебета сме се учили да се завъртаме по корем, да се надигаме с помощта на ръцете, когато сме се учили да ходим, да се храним и т.н.

Когато усвояваме ново физическо умение, програмата се записва там.

Вследствие на болка, контузия, операция или просто начин на живот – много стрес или прекалено много седене, част от програмите се променят, за да се адаптира движението ни към новата ситуация.

Тези нови двигателни модели не винаги са оптимални, т.е. често са дисфункционални и създават предпоставки за или директно водят към дискомфорт, болка или нараняване.

Няколко прости примера

Заспалият Gluteus

Когато седим дълги часове на ден, всеки ден при не малко хора се получава нещо, което на запад са нарекли “глутеална амнезия” – т.е. хората по цял ден разпльокват задните си части като седят на тях, почти не ги използват и в един момент вече не успяват изобщо да активират въпросните задни част – в случая говорим за Gluteus Maximus.

Обаче този мускул ни е нужен за ходене, тичане, скачане и поддържане на изправена стойка. Когато той не работи – т.е. е инхибиран – нервната система прехвърля неговите функции на други мускули като квадратуси, задни бедра, предни бедра, бедрени флексори и т.н., понеже ние не преставаме да ходим и да стоим прави, а все някой трябва да върши работата, която Gluteus maximus не върши.

Болката променя движението

Друг пример е, когато се нараним и просто някъде ни заболи. Когато поради някаква причина – директен удар или друга, неизяснена причина – ни заболи лявото коляно и ни боли, когато прехвърлим много тежест на левия крак или когато се опитаме да свием въпросното коляно, нервната система веднага намира различни начини на движение.

Прочети още: Три неща, които НЕ знаете за болката!

Прехвърля повече тежестта ни на десния крак през по-голяма част от времето и включва най-различни мускули (които обаче имат други функции) на помощ на мускулите около коляното – да, тези, които не можем да използваме в момента, понеже ни боли. Това са временни програми, които ни помагат да се движим, въпреки че не можем да използваме дадени движения. Ако обаче болката и съответните временни програми се запазят за един продължителен период от време – те вече стават постоянни.

Какво ни казват тези примери?

Първо, въпросните примери са доста условни и целта им е не да търсят причините на дадени проблеми, а да илюстрират с какво точно работи NKT.

Въпросните примери ни показват две неща:

➤ Ако нещо не работи или не работи оптимално – нервната система винаги ще намери начин да извърши определено движение или да задържи дадена позиция (или поне ще се опита), използвайки всичко налично … дори да не е оптимално.

➤ Ако не можем да следваме първоначалната програма, нервната система ще направи нова, дори и доста дисфункционална, ако искаме / се налага да извършим дадено движение.

И все още само леко облизваме върха на айсберга.

И какъв е проблемът с всичко това?

Проблемът е, поне според скромния ми опит, че колкото повече компенсации имаме в движението си, толкова по-вероятно е някъде да ни заболи нещо. От една страна.

И ако вече ни боли нещо и ни боли от продължително време, то вероятно е да сме изградили компенсация, която да допринася и да поддържа това положение.

Как работи NKT?

NKT тества работата на нервната система при различните движения.

С NKT тестваме, дали програмата при определени движения сработва и дали сработва навреме или имаме налице компенсация – т.е. програма, различна от оптималната, при която едни мускули, които наричаме фасилитирани – се активират за сметка на други, които наричаме инхибирани.

Първите се активират не когато и не където им е мястото, а вторите не се активират когато и където им е мястото. Това може да резултира от неоптимално движение до болка и контузии.

Наскоро, правейки тестове на един човек, установих, че десният му прасец и десният му горен трапец се опитват да компенсират за десния му глутеус, който не включваше ….

И това все още е само върхът на айсберга …

Понеже това е начинът, по който аз разбирам NKT за момента, а има още толкова много.

“Добре де, и как точно ми помага това NKT?”

Скромният ми опит до момента показва, че NKT работи много добре при различни видове контузии и хронична болка. Най-добрите ми резултати до момента включват болка в рамото да изчезне почти напълно в рамките на една сесия и болки в коленете да намалеят с 90% в рамките на седмица (като човека сподели, че го болят от година поне).

Прочети още: Какво е болката и какво да правим, след като се контузим?

Какво правим по време на сесия?

Проверяваме кое работи, кое не работи и как това се отразява на движението ни и на нещата, които ни болят.

След това ви давам домашна, целяща да пренапише моделите/програмите, които сме установили, че не работят оптимално и евентуално са причина за нещата, които не ни се получават или ни болят.

Домашната не е точно домашна, а е по-скоро инвестиция в собственото ни здраве и добруване БЕЗ болка И може да включва различни форми на самомасаж или разтягане и активации на различни части от тялото. Според какъв принцип ви давам да инвестирате в себе си ли? Всичко е на база тестовете, които правим заедно.

По колко пъти на ден инвестираме?

Минимум 2-3, ако успеете 10 (но правилно!!!) – много, много по-добре за вас 😀

На кого може да помогне NKT?

NKT може да помогне на всеки или почти всеки за много неща. За момента на мен лично нещата ми се получават повече предимно с хора, които нещо ги боли. Основно защото там имаме много ясен маркер и можем да следим прогрес и кое работи и кое – не.

След време вероятно ще е друго.

“Ако нещо ме боли, NKT може ли да ми помогне?”

Възможно е. От една страна посредством NKT можем да открием какво може да ти помогне, от друга страна ти ще трябва да инвестираш време и старание да правиш нещата, които ще ти помогнат 🙂

Как може да си запиша час?

За момента записваме часове по мейл, така че пиши на rehab@livetolift.com

За финал:

NKT не е магическо хапче, нито магическа пръчка, но в някои ситуации има потенциал да води до впечатляващи резултати! Единствено и само, когато работи ръка за ръка с вас!

Успех!

Прочети още:

Какво е болката и какво да правим, след като се контузим?

Три неща, които НЕ знаете за болката!

БЕЗ болка!

Лазар Радков
Следвай ме
Какво е Neurokinetic Therapy (NKT) и как ни помага?

Коментари