Вижте хубаво тази снимка и я запомнете добре!

Това е резултатът от последното 30-дневно Предизвикателство на главната героиня в днешната история, която ще наречем Айше.

Подобно на много ромски семейства – Айше се сдобива с многобройна челяд само за няколко години. Виждали сме какво става с не една и две жени като родят – виждали сме какво се случва с килограмите, с енергията, със съня …

А сега си го представете това х3 (!!!) в рамките на няколко години.

И не само това! Представете си как:

➨ от 5 години имате стабилно стрес всеки ден

➨ от 5 години не можете да се сетите кога за последен път сте спали достатъчно и нормално, понеже винаги има някакво бебе наоколо 🙂

➨ от 5 години сте имали минимално време да обърнете внимание на себе си и на физическата си форма

Много хора успяват да излязат стабилно от форма само за 5 месеца, а какво ли е за 5 години.

На Айше определено не ѝ е било лесно! При всяка от бременностите успява да се покатери до трицифрено число, а след това килограмите не искат да падат много под него. Доста по-лесно е да спазваш хранителен режим и да имаш сили да спортуваш редовно, когато нямаш още няколко ревящи гърла покрай себе си, ама с една стабилна челяд …

Хубавото е, че в един момент част от децата тръгват на детска градина и Айше успя да се озове при нас. Както вероятно можете да се досетите – силата и кондицията  ѝ в началото бяха твърде далеч от блестящи … и твърде далеч от това тя да се чувства енергична и мускулите ѝ да имат капацитет да горят яко мазнини.

Началото = 88кг

След 5 години едно такова начало не е лесно. Но това е Пътят с главно П. Както описахме в статията:

FAQ: “Какво да правя, ако метаболизмът ми е разбичкан и тежа 100+ кила?”

Преди да се опитаме да сваляме каквото и да било като килограми, мазнини и т.н., имахме да подобрим неща като:

 • сън – качество и количество
 • храна – качество и количество
 • повече (ненатоварващо) движение в ежедневието
 • и т.н.

Също така имахме да повишим и количеството активно тегло (което се състои от неща като кости, органи, сухожилия и предимно – мускули).

След три месеца = 92кг

Както можете да се досетите – повечето жени биха изтрещели, ако са дошли да тренират, “за да свалят!”, а килограмите им започнат да пълзят бавно нагоре.

И на Айше изобщо не ѝ беше лесно. Психически! Да, психически, защото

 • физически се чувстваше все по-добре
 • справяше се все по-добре с тренировките
 • работеше с все по-големи (т.е. не малки) тежести
 • правеше все по-трудни неща
 • лягаше си по-рано
 • спеше по-добре
 • хранеше се по-добре (макар че определено имаше какво да се желае)
 • психически беше по-спокойна и все по-рядко изпадаше в емоционални дупки (на всички ни се случва сегиз-тогиз)

Прочети още: Искате да свалите мазнини? Качете мускули!

Но въпросните килограми определено я мъчеха психически и аз виждах това. В същото време знаех, че е на правилния път и знаех, че тялото ѝ просто укрепва и се подготвя да се превърне в машина за горене на мазнини!

Просто чаках момента, в който ще избухне стабилно 🙂

Време за предизвикателство

Преди месец и нещо ме попита:

“Смяташ ли, че ще е добра идея да се включа в следващото предизвикателство?”

Препоръчах ѝ да се консултира с треньора ѝ Цветан Недев и ако той каже, че е ок – да се мята. Цецо каза, че е ок и тя се метна 🙂

Притесняваше се как ще се справя със стриктния хранителен режим, след като до момента ѝ беше трудно с лекия. Притесняваше се, дали ще може да направи 24 тренировки за 30 дни. Затова реши да си постави като цел единствено да изкара Предизвикателството и да се мотивира ден за ден.

И … почти се спъна на старта. Още на втория ден успя да си направи нещо на коляното и ми се наложи да мисля разни схеми как да го тушираме. За щастие схемите проработиха и Айше продължи с тренировките.

След десет дни = -7кг

На десетия ден от Предизвикателството ми изпрати снимка на кантар. Числото ми се стори невероятно та я попитах за какво става въпрос. Оказа се, че килограмите са почти 7 надолу  в сравнение с преди десет дни.

Уау!

Не можех да повярвам. Попитах я, дали се храни добре, дали не гладува, дали спи добре … оказа се, че порциите са и съвсем нормални и според режима, сънят и той е на шест. Така че ѝ препоръчах да си постави нова цел и тя да е:

“Да изкара предизвикателството жива и здрава и да не се пребие или да не прегори!”

След 30 дни = -8кг

Добрата новина е, че Айше остана здрава до края на предизвикателството, не прегоря, не се счупи и завърши с още 1кг надолу и много издръжливост, тонус, енергия и Самоуважение нагоре.

Разбира се, с повечето от Предизвикващите се отидохме на Турчин, за да отпразнуваме подобаващо изминалите 30 дни 🙂

Защо килограмите си отлитнаха така?

Има хора, които отначало имат як прогрес, след това удрят плато и трябва известно време да grind-ват, докато дойде нов прогрес – т.е. трябва да натрупат известно количество тренировки, тренировъчен обем, сила, издръжливост, да създадат подходящи условия като сън, храна и т.н.

Други хора в началото дълго време нямат почти никакви резултати и в един момент избухват брутално. Айше беше от вторите.

Подобно на Тина, която с месеци с 6 часа спининг седмично и нормална храна нямаше почти никакви резултати и когато сменихме на 3 часа седмично щанги и 50 до 100% повече храна, свали 6кг почти само мазнини за два месеца

Прочети още: Тина: Впечатляващи резултати с повече храна и по-малко тренировки

При Тина тялото ѝ имаше нужда от повече сила и мускули (т.е. и повече храна), за да започне да гори яко мазнини.

При Айше тялото ѝ имаше нужда от повече сън, сила, издръжливост, повече мускули и повече специфична храна.

Изводи за вкъщи

Ако сте топ атлет обаче стоите пухкав и не успявате да свалите мазнини – обърнете внимание на храната си, на стреса и на съня си.

Ако не сте топ атлет и сте по-скоро жена и не успявате да свалите мекичкото – качете сила, силова издръжливост и мускули, И обърнете внимание на храната (повече внимание!), стреса и съня!

Успех!

Записването за следващото Предизвикателство вече тече.

Запиши се за Предизвикателството!

П.П. По време на Предизвикателството Айше дръпна 100кг тяга 😉 

Лазар Радков
Следвай ме
Айше: “Искате да свалите 7кг за 10 дни? Първо качете мускули!”

Коментари