Историята на Силвия започва така:
Силвия: Болеше ме дясното рамо около 2-3 седмци като по това време тренирах в залата. Мислех си, че е от неправилна техника (повдигам си дясното рамо от време на време). Друг път подобни болежки ми минаваха като си почина 3-4 дни. Сега не ми мина, а уж си бях починала повече от 1 седмица. Пак почнах да тренирам, но болката не спираше като изпълнявам част от упражненията – всички бутащи като лицеви опори напр. Болката – режеща, остра, дърпаща, усещаше се вътре в ставата.
 
Появяваше се при вдигане на ръката встрани или напред като над 90 градуса вече беше много силна, т.е. болеше ме като си вдигна ръцете да си оправя прическата, като си вдигна чантата… Така си ме боля повече от 1 месец, да не кажа сигурно 2.
Като ми сподели за този нейн проблем ѝ препоръчах да размачква и отпуска десния трапец и да видим как ще ѝ повлияе. След седмица нямаше подобрения и направо ѝ препоръчах да дойде да видим как евентуално може да ѝ помогне NKT – Neurokinetic Therapy.
Тествах способността на мускулите около раменната ѝ става дали се активират нормално и без болка. Като ги тестват поотделно – всички бяха ок, болка нямаше. Това, което ми направи впечатление беше, че при теста на предното рамо Силвия накланяше леко глава към противоположното.

“Хмм, интересно!”, помислих си аз … и я накарах да наклони глава към другото (дясното) рамо, след което повторих теста.

Не можете да си представите нейната изненада, когато този път рамото не тества силно и активно като преди, а беше супер нестабилно и дори се появи болка въпреки почти никаквия натиск от моя страна.

След това я накарах отново да наклони глава към лявото рамо и .. БУУМ! – предно дясно рамо отново тестваше стабилно и активно.

Силвия: Какво открихме – някакво мега-микро възелче от лявата част на врата, което причиняваше тези подръпвания в рамото. Натискаме въпросната точка и рамото не ме боли като вдигам ръка, всичко е супер! Махаме пръста от точката – рамото пак ме боли. Слагаме пръстче на точката…не боли… беше даже доста забавен този ефект ON/OFF.

Това, което направих, беше да потърся кой точно (коя част от) латералните флексори от лявата страна на врата ѝ инхибира предното ѝ рамо. Както е написала по-горе, открихме едно местенце от лявата страна на врата ѝ, което се опитваше да работи заради (и вместо) дясното ѝ предно рамо.

Беше много забавно как като активирахме въпросното място рамото ѝ тестваше силно и стабилно, а като деактивирахме рамото тестваше нестабилно и болезнено.

Изненадата на Силвия беше още по-голяма, когато се изправи и я помолих да си раздвижи рамото. Уау – сега можеше да го движи в целия обхват на движение без почти никаква болка. Сега оставаше да препрограмира този модел на движение в нервната си система, за да останат резултатите за постоянно.

За целта ѝ дадох домашна:

Силвия: Решението беше изключително просто – да размачквам с тенис топка 10-15 пъти дневно въпросната точка за една седмица. Това го мога! Само дето малко прекалих и почна да ме понаболява врата като от натъртено. Махнах тенис топката и мачках с ръчичка. Рамото се подобряваше, болката вече беше доста по-малка, но още я имаше след тази 1 седмица. Последва втора среща с Лазар, при която ми даде още едно просто упражнение да правя. В легнало положение повдигам ръката нагоре като държа рамото към торса и не го повдигам. Ето това чудо буквално за 1-2 дни ми елиминира болката съвсем. Отделно открих и още едно натегнато място около десния трапец. Така към 10тия ден мачках врата от ляво, трапец от дясно и си правех упражнението като се сетя. Болка вече няма.

За разлика от повечето хора, които имат време да ги боли – Силвия такова време нямаше.

Прочети: Имате ли време да ви боли?

Момичето си правеше домашната по толкова пъти на ден, по колкото ѝ бях казал. Даже в един момент се оказа, че е била толкова напориста да е прилежна, че е масажирала мястото на врата, което ѝ бях казал, малко повече от необходимото и въпросното се беше понатъртило.

Това само по себе си по-скоро имаше обратен ефект, но след като ѝ обясних какво да прави и какво да не прави – нещата отново се подобриха.

При втората ни среща установих, че десният трапец инхибира десния латисимус и като отпуснем трапеца и активираме латисимуса рамото се движи още по-добре и без болка. Обясних ѝ какво да прави, дадох ѝ упражнения за латисимуса и я пратих да тренира внимателно.

Да, през цялото това време Силвия си ходеше редовно на тренировки, тренираше здраво (и внимаваше здраво!), ходеше на танци, ходеше по участия с трупата – абе, живееше си активно, както обикновено прави 🙂

И активно си правеше домашната!

Силвия: На пръв поглед това не беше някаква болка за умиране, но определено ми причиняваше дискомфорт и в един момент се стигна до там, че не успявах да тренирам качествено. Изключитено трагикомично за мен беше какво малко нещо причиняваше цялото това неразположение, още по-трагично ми стана като се сетих за толкова приятели и роднини, които ги боли доста повече и карат с мазила, пазят се, обездижват се или просто си страдат тихо. Комично ми беше колко просто всъщност е решението. Философията я оставих на Лазар, от мен се искаше просто малко повече постоянство с доста лесни и изпълними предписания.

Какво промених – купих си нова възглавница. Може би причината за това схващане са били
неудобни вече възглавници, но не мога да си обясня защо точно сега е започнал да ми се схваща врата при положение, че тях си ги използвам от много години, но….. не мога да знам дали това (само) е била причината. Факт е, че времето в което болката се появи, почти всяка сутрин се събуждах с по-малко или повече схванат врат. С новата възглавница и повечко намачкване на врата всичко е супер!
Онзи ден Силвия ми се похвали:
“Утре отивам на море и смятам да плувам супер много! Благодаря! Само преди седмици изобщо не можех да си представя как ще плувам с това рамо и с тази болка!”
В заключение:
Две неща:
  1. Силвия НЯМАШЕ време да я боли! Искаше да се чувства добре и да се радва на живота без дискомфорт!
  2. Силвия не очакваше “да я оправим”! Беше готова да направи и направи всичко, което беше нужно, за да се чувства отново добре и на шест!

Прочети още: Искате ли да ви оправим!

Браво, Силве!

Запиши си час!

Прочети още:

Имате ли време да ви боли?

Искате ли да ви оправим!

Лазар Радков
Следвай ме
Силвия: Причината за болката в дясното рамо открихме в левия врат!

Коментари

Tagged on: