Когато бях ученичка в математическата гимназия, учителят ни по физическо ни се караше редовно, защото влизахме в салона с тетрадките и учебниците и се опитвахме да учим.

„Деца, разберете – по-добре е да се раздвижите и да учите после. Физическото натоварване разтоварва умственото. Ако първо учите, после малко потренирате или се раздвижите и после пак учите, ще научите много повече и по-ефективно!“

Простичко и безпогрешно правило, валидно както за ученици и студенти, така и за бизнеса. Парадоксът е, че компаниите, които „се грижат за служителите си“ и искат те да работят повече и по-ефективно (все пак, криза е 😉 ), рядко се обръщат към насърчаването на различни видове спорт, защото не виждат смисъл или защото им се струва скъпо (както казахме, криза е 🙂 ). Истината е, че грижата за физическото здраве и форма на служителите на дадена компания не е просто разход или нефинансов стимул за спортните натури, а стратегическа инвестиция. И то с голяма възвръщаемост във времето.

Прочети още: Интересни изследвания: Силовите тренировки ни правят по-умни!

В един изключително интересен свой материал Harvard Business Review представя теорията за Пирамидата на високата продуктивност (The High-Performance Pyramid) [1]. Според нея, максимална производителност и върхово представяне на работното място не стават нито само с ядене, нито само с акъл, а когато четири неща работят заедно – физическото благосъстояние (издръжливост и устойчивост на стрес), емоционалния баланс, менталния капацитет и мотивацията. В основата на пирамидата обаче е не кое да е, а физическия капацитет.

www.hbr.org

Защо ли? Много просто! Тялото е основният ни източник на енергия и най-добрия начин да го тренираме за устойчивост е вдигането на тежести – тогава натоварваме мускулите дотолкова, че влакната им буквално да започнат да се късат. Но ако им осигурим адекватно възстановяване (поне 48 часа), мускулът не само че „се лекува“ сам, но и става по-силен. Ако го натоварвате прекалено много и без почивка, резултатът може да бъде хронично увреждане или контузия. А ако изобщо не го натоварвате – слабост и дори атрофия. Като с мозъка – ако го претоварваш без почивка, лошо. Ако не го натоварваш изобщо – пак лошо. Ключът е в баланса между правилно натоварване и почивка.

По темата: Искате по-дълъг живот? Качете сила, мускули и издръжливост!

Дотук добре. Но сигурно вече се питате къде по дяволите попада стратегическата инвестиция? Тук. Точно тук. Един от най-обичаните автори на управленска литература – Кен Бланчард е написал цяла книга именно за това. Той изброява две страници с факти и резултати от изследвания за това защо стимулирането на физическата активност и грижата за здравето на служителите изплаща цената си в долари, а дългосрочно – дори в злато. Възвръщаемостта на 100 вложени долара програма за повишаване качеството на живот е средно … 136 долара, като се очаква да расте с времето. [2] Найс, а?

И така, да се върнем на въпроса за това дали физическата активност на служителите е оправдана стратегическа инвестиция. Ако ви питам бихте ли платили Х лева, за да спортуват повече служителите ви, ще ме отпратите тактично, защото е криза и ви е скъпо. А ако ви питам бихте ли инвестирали Х лева за служител сега, за да намалите отсъствията от работа поради болничен с едисиколко процента, разходите по текучеството на персонал с У лева и да увеличите продажбите със Z лева, сигурно ще ми отговорите с

„Къде да подпиша“?

Е, аз и в двата случая ви задавам един и същ въпрос, но от различна гледна точка. Дали ще спечелите и в двата случая? Да. Дали ще го осъзнаете? Зависи от гледната точка. 😉

П.П. В момента всички колеги на Жорката от снимките най-горе и техните съпруги или приятелки тренират в Live To Lift и до момента това са хората, постигнали най-уникалните резултати, на които сме били свидетели някога!

Източници:

(1) Jim Loehr & Tony Schwartz, The Making of a Corporate Athlete, Harvard Business Review [link]

(2) The One Minute Manager Balances Work and Life – Ken Blanchard, D.W. Edington, Marjorie Blanchard, 2005.

Прочети още:

Искате по-дълъг живот? Качете сила, мускули и издръжливост!

Интересни изследвания: Силовите тренировки ни правят по-умни!

Защо ДА жените тренират?

Защо е МНОГО важно възрастните хора да тренират?

 

free_650

Стела Пенчева
Как тренировките ни правят над 36% по-продуктивни на работа?

Коментари

Tagged on: