В този материал ще ви разкажа за собствените си проучвания, които правя с аудиториите, на които периодично ме канят да презентирам последните години.

От 2012-та насам съм презентирал и съм имал възможността да се запозная с казусите на:

и нещата, които установих, са меко казано – стряскащи!

Каква е “нормалната” възраст да ни боли кръстът?

Факт е, че структурите в нашето тяло дегенерират с течение на времето. Предвид обаче опитът ни в Live To Lift и статията за “баба” Поли, която наскоро публикувахме – аз НЕ смятам, че е “нормално” да ни боли кръстът на която и да е възраст.

Да кажем все пак, че преди 20-тина години се приемаше за нормално да те боли кръстът като преминеш 50-така. Преди 10-тина години взе да става все по-нормално да те боли кръстът след 40. Последно време 30г започва да става новото “нормално”.

По-лошото обаче е, че то започва още в гимназията! От посещенията в различни училища в България с инициативата “Поход на вдъхновителите” установих, че:

Между 10 и 15% от учениците на възраст между 15 и 19г страдат от редовни болки в кръста и гърба като цяло!!!

Добрата новина е, че със съвсем малко внимание, образование, ресурс и правилен подход към физическата култура на гимназистите този процент може да бъде сведен до 0%.

Лошата новина е, че с никаквото внимание, което учениците получават в момента по този въпрос, процентът се повишава експоненциално с всяка следваща година.

Откъде знам ли?

На конференциите на тема информационни технологии, на които презентирах пред стотици участници:

Между 70 и 90% от студентите споделиха, че изпитват периодично болка в една или повече от следните части на тялото – гръб, кръст, врат, рамене, китки, лакти, колене …

И това бяха хора на възраст между 20 и 30 години. И ако тези хора не вземат мерки в този момент – отиваме към 100% болкова наличност само до няколко години.

“Ама това не са репрезентативни изследвания!”

Да, така е! Първо аз лично смятам, че едно репрезентативно изследване трябва да е проведено между доста повече хора.

От друга страна въпросните ми лични проучвания ни дават идея за наличие на казус сред конкретни популации – гимназисти и изучаващи информационни технологии студенти, който казус има потенциал да се разраства значително.

Общото между двете групи е, че прекарват много време седнали – учат седнали, работят седнали … а седящите професии са сред тези с най-висок риск за това да ги заболи някъде кръстът и гърбът като цяло.

Има ли лъч надежда?

Лъчът надежда се нарича по-добра спортна форма и грижа за тялото. Факт е, че повечето хора от популациите, които разглеждаме, се намират в не особено добра кондиция. В контекст открих нещо интересно:

Едва около 15% от анкетираните студенти споделиха, че се занимават с някаква форма на тренировка със съпротивление (тежести, ластици, собствено тегло).

По-интересното обаче беше, че едва 40% от трениращите с тежести споделиха нещо от изброените по-горе да ги боли редовно, което на фона на общите 90% хора с редовни болки в цялата зала си е значителна разлика!

Т.е. при трениращите редовно със съпротивление, процентът на каквито и да било болежки беше два пъти по-нисък!

Това също не е репрезентативно изследване, но ни дава храна за размисъл и посока за наблюдения.

Какво да правим?

Първо, преценете, дали имате време да ви боли!

Ако нямате – започнете да се образовате и при нужда се консултирайте със специалист!

Междувременно прочетете: Три неща, които НЕ знаете за болката!

А младежите направо да идват!

За тях от 06.07 стартирам инициативата:

Безплатни тренировки за младежи между 16 и 18г в София!

Запомнете едно:

➨ Колкото по-рано започнете да се грижите добре за себе си – толкова по-малко енергия и ресурси ще ви бъдат нужни, за да се почувствате добре!

➨ Колкото повече време понасяте болката и и дискофорта и отлагате – толкова повече време, енергия и ресурси ще отнеме след това да се почувствате ОТНОВО добре!

Мислете!

Успех!

Запиши си час!

Прочети още:

Разгледайте секцията “БЕЗ болка”

Три неща, които НЕ знаете за болката!

Албена: От болки в коленете до планинско ходене с кеф

Лазар Радков
Следвай ме
Колко ги боли кръстът учениците и програмистите в %-ти?!

Коментари