Има хора, които се гордеят с коремите си, това е тяхно право! Все пак, за да постигнеш голям корем се изисква време и целанасочени усилия. Други хора обаче не се гордеят чак толкоз и даже имат желание, а някои дори и правят опити да се отърват от резервната гума около кръста си.

Един от най-популярните съвети, когато става дума за сваляне на корем и изобщо, е – Тичай!

Ъм … това добре, ама този съвет по-често го дават хора, които никога не са опитвали да тичат с леко полюшващо се под гърдите им коремче. Лично аз не мога да споделя личен опит, но от разговорите с много хора, поели по този път, мога да споделя, останах с впечатлението, че това не е най-удобното и приятно нещо на света.

Разбира се, никой не е казал, че тренировките трябва да са удобни и приятни. Все пак, нека не забравяме, че:

“Га яде кифтетата, бирата, цацата, пържените картофки, поничките, тортите, вафлите и водката ни рива!”

Проблемът с тичането за отслабване е друг. Първо, много хора смятат, че щом могат да ходят, значи могат и да тичат. Уви, двете имат определени разлики в механиката. Това, разбира се, не е проблем – доста хора си тичат съвсем прилично.

В същото време доста други хора тичат меко казано ужасно и дори не е нужно да разбираш много от лека атлетика, за да те заболят очите и коленете, докато ги наблюдаваш.

За някои хора обаче и това не е проблем – тичат си като простреляно от ловец животно и нищо им няма. Но не всички са така …

“Почнах да тичам, за да сваля и сега ме болят …”

… я кръста, я коленете, понякога и глезените. Почти всяко лято имаме поне един-двама, които са почнали да тичат напролет, за да се “стегнат за лятото” и са ги заболяли едно или повече от изброените в предното изречение.

Лошата техника на тичане при доста хора е един фактор, лошата стойка и мускулните дисбаланси са втори, липсата на мускули и сила при доста са трети, тежащите допълнително мазнинки са четвърти, липсата на гъвкавост са пети и т.н.

И в крайна сметка някои хора вместо да изпишат вежди, избождат очи…

Кофти! Но какво да правим.

“Добре де! Факт, не е удобно да се тича с шкембе. Може да не е добре за ставите, ама какво да правя да ги разкарам тези мазнини?”

Благодаря за въпроса 🙂

Може да направите следното:

1. Оправете си съня! Без оптимален сън всички други промени ще са ви много трудни за реализиране!

2. Оправете си храната! Докато не оптимизирате храненето си, всички останали усилия ще бъдат като да се опитваш да шофираш с постоянно натисната спирачка. [Идеи!]

3. Ходете! Да извървите 5км изразходва почти толкова калории, колкото и да изтичате бавно 5км като първото е доста по-леко за ставите, а за доста хора – по-приятно и като цяло – по-постижимо.

4. Движете се повече в ежедневието си! Ставайте от стола на всеки 45 мин и се разкършете, вземете стълбите вместо асансьора за поне 2-3 етажа, слезте 1-2 спирки по-рано от автобуса, паркирайте малко по-далече от дома.

5. Тренирайте със съпротивление! Тренировките с тежести ще ви помогнат да укрепите ставите си и да изградите активно тегло, което ще изразходва повече енергия в покой – т.е. ще горите повече енергия, докато си цъкате на компютъра [Фактори!]

6. За интервали – използвайте велоергометър или гребен тренажор! Ако искаме да се натоварим с нещо по-задъхващо, което ще ни помогне да сваляме мазнини с минимални шансове да се потрошим – тези два уреда са едни от най-добрите избори за интервална тренировка.

Пък ако искате да вземете и подходящ акъл – Запишете си час за консултация!

Но както знаем – акълът не винаги е нужен – понякога и късмет е достатъчен! Пък и ако спазвате 6-те точки, които описах по-горе, шансът късметът да ви се усмихне е доста по-голям 🙂

Успех!

Прочети още:

FAQ: “Какво да правя, ако метаболизмът ми е разбичкан и тежа 100+ кила?”

Вито: От корем до плочки за четири месеца!

free_650

 

 

Лазар Радков
Следвай ме
С шкембе е трудно да се тича!

Коментари