Много хора смятат, че режимът трябва задължително да е супер точно или поне приблизително точно изчислен – ама специално за тях!

Смятат, че задължително трябва да бъдат изключени дадени храни – я сладкото, я хляба или пък направо цели хранителни групи като въглехидрати или мазнини. Или .. я чакай – я направо и двете за най-сигурно.

Смятат, че трябва да мерят храната на електронна везна или че трябва да поемат точно количество калории и да се хранят в точно определени часове, точен брой пъти на ден, защото иначе ….!

И докато във всяко едно от изброените има някакъв резон – то всички тези неща са по-скоро от второстепенно значение, когато става дума за хранителен режим, който да бъде успешен и при това – дългосрочно!

Три принципа на дългосрочно успешните режими

В практиката си съм наблюдавал много хора, които са започвали режими, по-малко хора, които са успявали да постигнат нещо и още по-малко, които са успявали да го задържат.

Ако наблюдава достатъчно дълго и достатъчно внимателно, човек забелязва, че в крайна сметка остават три принципа, които са общи за всички хранителни режими, с които някой някога е постигнал дългосрочни резултати. И те са:

 • Здраве
 • Постижимост
 • Резултати

Какво значи всеки от тях?

Здраве

Има краткосрочни режими, които малко или много излизат от контекста на здравето. Ако са умно направени – тяхната цел е да прогресираме ударно за кратък период от време, след което да продължим с по-умерени и по-обичащи здравето подходи. Те определено имат своето място (стига да не се правят прекалено често), но в случая не говорим за тях.

Нито един режим, който не е ориентиран да подкрепя здравето дългосрочно, не може да бъде успешен. Защо? Защото:

 • дори да постигнем желанието резултати, няма да можем да им се наслаждаваме, ако се чувстваме ужасно и като парцал през цялото време
 • дори да постигнем желаните резултати, е доста вероятно да ги върнем, ако не сме ок здравословно
 • ако пък толкова се забатачим, че вземем и умрем, съвсем няма да успеем да се изкефим на постигнатото

И ако последната точка ви се струва несериозна или поне – неуместна, това вероятно е така, понеже не сте работили с хора с анорексия. Тук пък имаше една [статия] за умрелите по време на кариерата си профи бодибилдъри през последните 20 години. Те едва ли са умрели точно заради диетата си, но идеята тук е да илюстрирам, че като цяло не е хубаво да се умира рано – било то и за такова възвишено нещо като “резултати”.

Заключение: Дори да успеете да постигнете резултати за сметка на здравето, да ги задържите и да останете живи – шансът да успеете да им се израдвате, въпреки това, че се чувствате ужасно, нямате енергия и т.н. – е еквивалентен с шанса Фики да подкара колата на Фред Флинтстоун. А да – и дори това ще е до време 🙂

По темата: Имате ли (не)адекватни цели и склонни ли сте към промяна?

Постижимост

‘Постижимост’ може би не е най-точната дума, но един дългосрочно успешен хранителен режим трябва да е преди всичко – постижим. Т.е. трябва да е възможен. Т.е. трябва да не ви бъде прекалено трудно да го следвате редовно и дългосрочно.

Какво значи това?

Това означава, че:

 • ако режимът изисква да мерим всеки грам храна, която вкарваме в устата си, а това ни натоварва много психически – шансът да го спазваме дългосрочно е минимален
 • ако режимът изисква да се храним по шест пъти на ден, а ние в момента едва успяваме да вкараме три – шансът да го спазваме дългосрочно е минимален.
 • ако режимът изисква да се храним с храни, които са над моментния ни бюджет …
 • ако режимът изисква да се храним предимно с домашно произведени продукти …
 • ако режимът е прекалено стриктен, а ти си човек, който има нужда от повече пространство и свобода …
 • и т.н.

За да бъде успешен един режим дългосрочно, трябва да ни бъде възможно и не прекалено трудно да го спазваме дългосрочно.

Ако имаме достатъчно свободно време, енергия и мотивация – можем да спазваме супер стриктен режим. Ако сме претрупани от работа, редовно изморени и изнервени – ще можем да спазваме нещо доста по-леко.

Едни хора се справят по-добре със стриктни режими, други имат нужда от повече свобода и се справят по-добре да спазват и прилагат принципи.

На едни хора им е по-лесно да спазват режим, ако знаят, че периодично могат да излизат от рамките на режима и това ги разтоварва психически. Други са на принципа “без едно мога, само с едно – никога!” и за тях по-свободният подход е контрапродуктивен.

За едни хора е по-лесно, ако им е указано кога точно приемат въглехдирати, примерно. За други работи п0-добре да знаят колко въглехдирати им се падат, а те да си ги разпределят, както им харесва.

Заключение: дори някой супер-гига специалист да е направил най-точният и перфектен режим за вашето тяло, кръвна група и ДНК – ако не успявате да го спазвате – файда йок, както казват братята турци.

По темата: Каквито приоритетите – такива и резултатите!

Резултати

Ако целта ви е просто да бъдете в добра здраве и да можете да спазвате режима си дългосрочно – тази точка може да я пропуснете. Ако обаче имате някакви цели – а повече хора имат – продължете да четете.

Различните хора имат различни цели. Един може да иска да свали мазнини и да започнат да му се забелязват мускулите, друг може просто да иска да не надебелява (не се смейте – за някои хора дори това е доста сериозно начинание!).

Та, ако имате конкретни цели и тези цели някак не се случват, първо – проверете, дали са адекватни:

По темата: Имате ли (не)адекватни цели и склонни ли сте към промяна?

Ако се окаже, че са – значи методът, който използвате не е подходящ.

Тук има две опции – да се откажете или да смените подхода. Това е 🙂

Как да си направя най-подходящия за мен режим?

Има няколко неща, които ще ви помогнат да се справите сами:

 • поставете си го като дългосрочна цел
 • подходете детективско-изследователски
 • пробвайте поне 3-4 различни режима за по месец-два-три всеки
 • наблюдавайте как се отразява на енергията ви, на физическото и на психическото ви здраве
 • наблюдавайте как се отразяват на спортните ви резултати (ако не спортувате – започнете)
 • експериментирайте с количествате храна – даден режим с повече или по-малко храна
 • правете максимум по една промяна наведнъж и наблюдавайте какво се случва
 • при нужда – направете една или повече консултации със специалист (ако сте добри в наблюдението и само една ще ви бъде достатъчна или дори може да нямате нужда)

Ако въпреки това не се справяте – обмисляме да направим обучение, на което да учим хората да си направят хранителен режим и как да го адаптират и подобряват с времето така, че да успяват да го спазват дългосрочно, да поддържат добро здраве и да имат резултати.

Ако искате да получите повече информация за това обучение като сме готови – запишете се в нашия мейлинг лист по-долу!

Успех!


Лазар Радков
Следвай ме
Три принципа на дългосрочно успешните хранителни режими!

Коментари

Tagged on: