Често при контузии, някои заболявания, проблеми с опорно-двигателния апарат или бременност препоръката е “не вдигай тежко!”

Подобна препоръка идва най-често от:

  • лекарите
  • хората в Интернет

и докато има резон да се вслушваме в първите, въпросната препоръка сама по себе си е твърде абстрактна и ни дава твърде малко използваема информация.

Затова ще се опитам да я направя малко по-конкретна и по-приложима, позовавайки се на опита си в работата с хора:

Две момичета – два сценария!

Запознайте се с Вели и Вили. В даден момент от животите си Вели клякаше със собствено тегло по време на тренировка, а Вили клякаше с 50кг щанга на гърба си.

Моят въпрос към вас е – коя от двете дами вдига тежко?

Повечето от вас вероятно ще кажат:

“М’чи то е очевидно – Вили кляка с 50кг допълнителна тежест, Вели кляка с 0кг допълнителна тежест. 50кг > 0кг! Значи Вили кляка с тежко!”

И точно тук се корени основното недоразумениe при препоръката “не вдигай тежко!”

Нещата на думи звучат доста по-тежко, отколкото изглежда и са на практика!

Ако имахте възможността да видите как кляка всяко от момичетата по-горе, без да виждате коя с каква тежест и дали изобщо кляка с тежест, щяхте да заключите, че Вили кляка със собствено тегло, а Вели най-вероятно има поне 500кг на гърба си. Минимум!

Малко предистория

Вели дойде при нас, защото искаше да се стегне и да подобри времената си на тичане. Когато я помолих да клекне [със собствено тегло], за да мога да преценя техниката ѝ, тя клекна и … не успя да се изправи. За който не е разбрал – нямаше силата да се изправи. Нямаше мускулната сила да преодолее силата на гравитацията върху собственото си тяло.

В същото това време Вили правеше повторения с щанга над 100кг на гърба си, без да реве като фитнес батка със запек в тоалетната.

Т.е. клекът със собтвено тегло за Вели беше над 100% от възможностите ѝ, а клекът с 50кг за Вили беше дори под 50% от възможностите ѝ [виж снимката в началото на статията].

Т.е. Вели кляка с тежко, а Вили – не.

Каво значи да не вдигам “тежко”?

Ако получите подобен съвет от човек в интернет или от жена на пазара (което на практика е почти едно и също), можете директно да пратите въпросния човек да се пързаля.

Ако получите подобен съвет от медицинско лице и особено от такова, към което сте се обърнали не на по чашка, а за професионален съвет и помощ, задължително изчакайте пояснения.

“Какво точно значи “тежко”?”

В много случаи лекарите обичат да се застраховат и аз напълно ги разбирам. Хора, които се намират от другата страна пък искат да живеят пълноценно и ако може – малко повече конкретика.

Имайте предвид обаче, че и конкретиката може да бъде подвеждаща.

“Не вдигай повече от 5 килограма!”

Ама как? От земя ли? Над глава ли? За бицепс ли? Или от лежанка? А на лег преса може ли? Това са различни движения, които натоварват по коренно различен начин опорно-двигателния апарат.

А в контекста на здравето на лумбалния дял на гръбначния стълб (т.е. “кръста”) подобна препоръка е напълно несериозна. Защо? Защото съм виждал толкова много хора да се навеждат да вземат падналите на земята ключове за колата по начин, който натоварва гръбначиния стълб със сила много по-голяма, отколкото ако вдигнат 5кг осъзнато и с оптимална техника на движение.

Напълно наясно съм и че лекарите често работят с хора, които са склонни да правят глупости с телата си [откъде ли го знам …] и накрая пак “лекарят виновен”.

Моите препоръки

Както видяхме от примера с Вили и Вели – 5кг за един могат да бъдат десетки пъти по-тежки от 50кг за друг.

Ако ми се наложи да препоръчам на някой да вдига “по-леко”, бих използваш следния език:

➤ Вдигай на 50% … 25% … 10% от възможностите си!

Това би бил съветът ми

Ако човекът е много немощен, бих добавил: “И като се оправиш – вземи да заякнеш!”

И понеже доста хора имат способността да се прибиват и без да доближават тежести, бих добавил едно или повече от следните:

  • научи се да клякаш, да вдигаш предмети от земята и да се навеждаш с хубава техника
  • научи се да дишаш с корема
  • научи се да си стягаш и отпускаш корема
  • заздрави гръбната и поясната си мускулатура
  • прави ставна гинастика

Това е.

Успех!

П.П. Вели заякна, вече кляка с доста повече допълнителна тежест и междувременно подобри времената си на бягане значително! Вили е бременна в 9-тия месец и  тук може да прочетете как тренира в момента.

Прочети още:

Роби: Как свалих 20кг за 4 месеца!

Колко ги боли кръстът учениците и програмистите в %-ти?!

Албена: От болки в коленете до планинско ходене с кеф

Лазар Радков
Следвай ме
Какво значи: “Не вдигай тежко?”

Коментари