Според скромното ми мнение успехите ни в Live To Lift се дължат предимно на две причини:

  1. Не робуваме на конкретен начин на хранене и на трениране
  2. Адаптираме методите, които използваме на база успехите и неуспехите си

Преди десетина години излязоха едни изследвания покрай Weightwatchers, където ставаше ясно, че 95% от хората, свалили някакви килограми, си ги връщат в рамките на една година.

В рамките на две години този процент вече е 99%! И колкото по-дългосрочно във времето започват да следят процеса изследователите, толкова повече този процент започва да клони към 100%.

Как е положението в Live To Lift?

Първо, Live To Lift не можем да стъпим и на едно косъмче, подало се от нослето, на Weightwatchers откъм

обем, влияние, известност и т.н.

В следващия момент обаче и ние имаме своите успехи и някои от тях определено са значителни. Преди няколко седмици започнах да ги анализирам като обърнах най-голямо внимание на това да проверя каква част от хората ни са запазили и/или подобрили постигнатото с течение на годините.

Не зная, дали можете да си представите изненадата ми, когато установих, че около 80% от хората, с които сме постигнали забележителни резултати, са ги задържали или дори надминали за период от няколко години след постигането им.

Наско е във все така добра форма.

Вито все още е нацепен.

Мария е още по-фина.

Михаела вече кляка с 60кг.

А Драго наскоро ми писа, че вече 6-та година продължава да поддържа свалените килограми и постигнатата тогава форма 🙂

Подобно е положението и при почти всички останали, с които сме постигнали забележими резултати, които обаче не успяват да се класират за “УАУ!” категорията поради простата причина, че не са имали чак толкова мазнини и килограми за сваляне … или за качване 🙂

Как е възможно?

Този въпрос си задавах и аз, размишлявайки какво е общото между случаите … какво е това, което им е помогнало да задържат и дори да подобрят резултатите с годините.

При всички случаи хората са имали вътрешна мотивация, понеже без нея нищо не става .. но и сама по себе си не е достатъчна. След много ровене и сравняване на факти достигнах до следния извод – получените дългосрочни резултати са подходящи поради следните две причини:

➤ по един или друг начин сме успяли да им помогнем да осъзнаят нуждите на тялото си – нуждата от разнообразно и качествено движение, от качествена и достатъчно храна, нуждата от сън и адекватна почивка, нуждата от забавления и храна за душата

➤ успели сме малко или много да ги образоваме кое по-скоро е подходящо за техните нужди и цели и кое по-скоро не е

Т.е. в основата на всичко стоят две неща:

осъзнаване и образование!

Как ми помага това?

Това може да ти помогне, единствено в момента, в който осъзнаеш, че всички точно изчислени хранителни режими, всички програми на парче и всички краткосрочни решения, дори да доведат до някакъв успех в началото (който често дори отсъства) дългосрочно се провалят. Резултатите, които споменахме по-горе са атестация за това.

Не ми вярвате? Вземете един лист и разчертайте три графи.

В първата графа впишете всички ваши познати, които: са “опитали една диета” …; са “били при инструктор/диетолог” да им направи режим …;  са започнали една програма …

Във втората графа впишете какъв % от тях постигнаха резултати като следствие от предприетия подход.

В третата графа впишете имената на хората, които година по-късно все още имаха резултати.

С малки изключения в този експеримент хората откриват, че са вписали доста имена в първата графа, по-малко във втората и няколко самотни воини в третата.

Означава ли това, че диетите и програмите не стават?

Това означава единствено, че диетите и програмите работят единствено в конкретен контекст и при определен вид хора. И обикновено тези хора вече са постигнали това, което на всички, които се провалят им липсва:

осъзнаването и образованието!

и с въпросните режими се опитват да постигнат нещо по-специфично.

Искате ли да имате дългосрочни резултати?

Персоналният треньор е опция – ще ви подкрепя, ще ви помага да прогресирате, да анализирате, да правите по-добри избори, да давате най-доброто от себе си, да се мотивирате и да не се счупвате … и все пак дългосрочната му цел е:

да ви научи как да мислите, как да разпознавате кое е добро за вас и кое – не и да осъзнаете потребностите на тялото си!

Т.е. отново стигаме до:

осъзнаването и образованието!

Как да постигна резултати и да ги запазя с времето?

Като начало – спрете да търсите бързи решения и първо обърнете внимание на нуждите на тялото си.

Успех!

 

Лазар Радков
Следвай ме
Какво е общото между постигналите дългосрочни резултати?

Коментари

Tagged on: