ceco_good_trainer

Какво има нужда да знаете:

 • Добрият треньор се познава по това, че умее да разпознава лимитиращите фактори, които пречат на трениращия да прогресира
 • Някои хора са генетично предразположени да постигат по-бързо резултати, но всеки може да прогресира
 • Недостатъчното движение е проблем. Твърде многото и твърде смазващите тренировки – също!
 • Недостатъчно доброто храносмилане може да се окаже по-голям проблем, отколкото очаквате
 • Много хора бият спирачка на прогреса си основно посредством начина си на мислене
 • 80% от резултатите идват благодарение на действията в кухнята, а останалите 20% от усилията в залата

Като клиенти, как да разберем дали даден треньор си заслужава доверието, времето и парите ни? Като треньори, какви са качествата и уменията, които ни правят истински професионалисти и ни разграничават от средностатистическия фитнес инструктор?

От доста време ме гложди въпросът за качеството на треньорската работа в България, както и фактът, че за голямата част от хората „персонален треньор” означава якичък младеж във фитнес зала, чието основно умение е да показва на хората как се включва пътечка за бягане.

От друга страна много от тези, които са избрали да работят с треньор, май доста често не осъзнават, че качеството на работата ни не се определя единствено от това колко сме готини/забавни/мускулести/нацепени и т.н.

Възнамерявам в серия от няколко материала да опиша главните, според мен, неща, които разграничават треньора от онзи с пътечките, както и наистина добрия треньор от посредствения.

Първото от задължителните качества за истинския професионалист в нашата област е умението да разпознава лимитиращите фактори за своите трениращи – онези неща, които им пречат да постигат целите си – и да знае как ефективно да помогне за премахването им. Звучи много просто и направо си се подразбира, нали? Точно затова има нужда да бъде казано и внимателно осмислено – защото много често очевидните неща са толкова очевидни, че никой не им обръща внимание.

Защо хората ни се доверяват и идват да работим заедно? Защото искат да постигнат разни неща, без да знаят как. Защото имат нужда от помощ и подкрепа по пътя към целите си. Ако ние, треньорите, можем да откриваме и осъзнаваме какви са слабостите на нашите трениращи и да им помагаме в елиминирането им – значи сме си свършили работата – оправдали сме доверието им и сме постигнали заедно това, за което те са дошли при нас.

Умните хора от Precision Nutrition, които са и една от причините да пиша това в момента, разделят хилядите възможни човешки лимитиращи фактори на пет основни типа:

 • Генетичните им предпоставки
 • Моделите на физическа активност
 • Физиологични фактори
 • Начинът на мислене (mindset) или психологически фактори
 • Начинът им на хранене

Хайде да ги разгледаме малко по-подробно.

Генетични предпоставки

Дали гените са най-големият проблем на повечето трениращи? Много малко вероятно, освен ако …

genetics

Вярно, че всеки си има уникални наследствени възможности и ограничения… Някои от нас са създадени да клякат много по-лесно, отколкото да дърпат тяга, някои са по-издръжливи, други по-силни и повечето от нас нямат генетичните заложби да бъдат ЛеБрон.

Всички обаче могат да подобрят здравето си, да качат мускули и да свалят мазнини, да станат поне малко по-силни или по-издръжливи,  да си поизправят стойката, с прилагане на правилния подход. Всички могат да подобрят нещо, за да се чувстват и живеят по-пълноценно.

Прочети още: Оставете пълните хора на мира!

Физическа активност

Физическата активност може да е ограничаващ фактор по различни начини. В днешно време една от най-често срещаните пречки за трениращите да постигат резултатите си е липсата на физическа активност. За да бъде човек по-здрав, по-силен, с по-малко мазнини и повече мускули са нужни ежедневно движение и трениране. Ако това се състои от ставане на дивана, за да седнеш в колата и ставане от колата, за да седнеш в офиса и после обратното… да, най-вероятно е едно от нещата, които има нужда да се променят.

Често, обаче, не това е проблемът. Колко от нас са работили с или познават човек (или са такъв човек!), който тренира редовно и яко, ходи на йога, ходи по планини, придвижва се из града с колелото или върви много (само примери, които могат да са всякакъв вид движение), прави всичко това от години и не успява да постигне резултатите, които иска. Двигателна активност има, тренировки има, редовно, сериозно, обаче спасителният пояс си стои… значи нещо друго е причината.

Има и друг тип случаи, при които начинът на трениране е това, което ги спира – някои, примерно, се смазват от тренировки, не се възстановяват и вместо да постигат целите си, просто се потрошават.  Някои искат да станат по-силни, по-издръжливи, да се нацепят, да качат/свалят 5кг, да направят шпагат, да спечелят състезание по силов трибой и ултрамаратон и всичко това веднага и едновременно. И резултат – във всичките направления, никакъв.

Физиология

Въпреки, че за доста хора промяната на ежедневните хранителни и двигателни навици е достатъчна, за да стигнат до значителни подобрения, има физиологични проблеми, които не позволяват на трениращите да постигат, каквото са решили. Примери за това са хормонални дисбаланси, затруднено или нарушено храносмилане – на пръв поглед правим всичко, което е необходимо с тренировки и хранене, но когато тялото не работи, както би трябвало… почти като да налеем бензин на дизелов двигател. Без експлозията. 🙂

В такива случаи просто е нужно да обръщаме повече и по-задълбочено внимание на дребни на пръв поглед детайли, за да разберем дали има физиологична причина нещата да не се получават. Когато я открием или открием нещо, което би могло да е такава причина, най-често има какво да променим, така че да я повлияем благоприятно или премахнем. По-трудно е, ама кой пък каза, че винаги ще е лесно?

Прочети още: Bullshit I Hear: “Аз имам бавен/бърз метаболизъм!”

Мислене, емоции и психология

Тази тема е толкова обширна, че ако задълбаем достатъчно, вероятно ще има материал за поне няколко книги. Тъй като треньорската работа изисква активното участие и на двете страни – треньора и трениращия, понякога всичката информация на място, всичките знания, умения, полезни съвети и усилия от наша страна могат да се обезсмислят, ако от отсрещната не бъде отговорено със същото отношение. Опитът и знанията на всички треньори на света, събрани заедно, не биха имали дори и капка значение, ако няма кой да ги приложи на практика.

В тази област възможностите за един съвременен градски жител да се прееб… превърне в трениращ, който се саботира сам, са толкова много, че няма как да ги спомена всичките. Някои са любознателни, интересуват се и четат много по темата, защото знанието е сила… само че покрай поглъщането на информация забравят, че и редовното клякане с тежко води до сила.

Някои просто не си вярват, че могат да постигнат каквото са решили. Някои са винаги недоволни от себе си и по каквито и начини да се променят, каквито и реални, измерими и видими отстрани резултати да постигнат, не се харесват и целта никога не може да бъде достигната. Някои се поддават прекалено много на емоциите си, което по-често води до изнервяне, отказване или контузване, отколкото до положителен резултат. Някои просто не осъзнават, че здравето, свалянето на мазнини или качването на мускули просто не са толкова важни за тях, колкото си мислят.

Това, което се случва в главите (най-често) и душите (доста по-рядко) на хората определено може да е причината, поради която нещата в залата не се получават. И ако при физиологичните проблеми задачите за треньора се поусложняват, тук… Боже опази!

Прочети още: Прост метод за медитация и отпускане

Хранене

Хранителните навици, очевидно, са много важна част от уравнението. Една популярна фитнес мъдрост гласи, че 80% от резултатите идват благодарение на действията в кухнята, а останалите 20% от усилията в залата.  Въпреки че, както всяко обобщение, това също не е вярно, в него определено има доза истина. Без значение каква е целта на тренировките – сила, здраве, издръжливост, сваляне на мазнини, атлетически постижения… всичко това зависи в голяма степен от начина, по който се храним.

Правилното за определен човек в определена ситуация хранене променя всичко – подобрява възстановяването, подобрява настроението, може в голяма степен да неутрализира или премахне напълно много от физиологичните препятствия, влияе положително на бодростта и нивата на енергия през деня, на качеството на съня, на възможността на човек да се справя със стрес, на работата на организма и здравето му като цяло.

Храненето и физическата активност са двете основни зони на фокус за треньорите, защото там имаме най-голяма и най-достъпна възможност да променим нещо, а чрез подобряване на тези фактори често можем да намалим влиянието и на останалите.

Ако един треньор може да осъзнае съществуването на всички тези фактори, които пречат на неговите клиенти да постигат това, за което му плащат да им помага, това, само по себе си, е голяма крачка напред  за него в професионално отношение. Ако е способен да ги открива, осмисля, обяснява достатъчно просто и елиминира (или да помага за елиминирането им)  – това значи, че този човек наистина разбира от работата си – да помага на хората, които му се доверяват, да живеят по-пълноценни животи.

П.С.

Авторът на тази статия – Цветан Недев вече десет години трупа опит в работата си като персонален треньор и експерт в справянето със съществуващи болки и дискомфорт, които клиентите му имат. Негова основна цел е да научи клиентите си да полагат адекватна и съзнателна грижа за телата си. Следващата седмица започва и Курсът Live To Lift BASICS, където с Богдан Василев ще помагат на начинаещи в тренировките да градят стабилни навици и познания в сферата именно на тази грижа.

>> Запиши се за курса тук<<

Прочети още:

Най-популярните треньори НЕ са най-добрите треньори!

Отзиви

Трансформации

БЕЗ болка!

Картинка: източник

 

free_650

Цветан Недев
Какво трябва да умее истински добрият треньор?

Коментари