>> Можете да си пуснете видеото или да прочетете теста под него <<<

Здравейте!

Вероятно всички сте чували популярния лаф „No pain, no gain”. Тоест, че ако не те боли няма да имаш прогрес.

Много хора използват това схващане в тренировките си. Общо взето, те тренират оповавайки се на приципа, че ако не се смажат, в тренировката им не е имало смъсъл.Това, по принцип, не е вярно. Целта на тренировката е да постигнем определен резултат, да развием определени качества.

По мои наблюдения по-големият проблем в последно време е това, че въпросното правило  – „No pain, no gain“ – се прилага от много хора не само при тренировка, но и при самомасаж. Било то с фоумролър, с тенис топка, с две тенис топки.

Вчера забелязах трениращ – по принцип много готин човек – който бе взел най-твърдия фоумролър в залата. Гледам го, мачка се и прави едни такива измъчени физиономии. Отидох и го посъветвах да вземе по-мекия фоумролър. А той ми отговори следното:

„А, не, него не го усещам. Той не ми убива достатъчно.“

Целта на фоумролъра не е да убива достатъчно. Целта му не е да ни у-би-ва. Напротив, неговата цел е да ни помогне да отпуснем определени части от тялото, определени мускули, които са натегнати и не ни позволяват да се движим оптимално и достатъчно качествено за да тренираме  ефективно и безопасно. Това трябва да бъде целта на самомасажа. Такава е и целта на масажа.

no_pain_READY

Когато сме на масаж – разбира се при компетентен масажист, кинезитерапевт, рехабилитатор и пр. – той знае какво и как да трябва да направи. Мнозинството от хората обаче не са в досег с познанията, които притежават такива специалисти. Затова те често се хвърлят и избират по-твърдото.

Например:

Преди време в един форум потребител бе написал, че тенис топката не му била достатъчно твърда за самомасаж и той решил да използва билярдна топка.

На това реагирам по следния начин, който описан с три букви на латиница гласи: WTF?!

Целта на масажа или самомасажа е след това да се движим по-добре, а не да се пребием. Специално при масажа, масажистите започват с по-леки техники за да отпуснат третираните зони преди да приложат по-силен натиск с ръцете или лактите си.

Това, което виждам при повечето хора, които практикуват някаква форма на самомасаж е, че се стремят да имитират ефекта на това да лежиш легнал между две футболни агитки, които се бият.

Да, когато се мачкаме с нещо много твърдо и болезнено и спрем да го правим ни става по-добре. Но не ни става по-добре защото сме постигнали някакъв положителен ефект. Става ни по-добре защото сме спрели „да се бием с карате в бъбреците“, както се казва.

Имайте го предвид.

Търсете отпускане. Не търсете болка.

Успех!

Прочети още:

Три неща, които НЕ знаете за болката!

Какво е болката и какво да правим, след като се контузим?

Отзиви от секция “БЕЗ болка”

Лазар Радков
Следвай ме
Питай Лазо: “Колко силно да се самомасажирам?”

Коментари