sleep_food

Нека разгледаме комбинацията между стрес, Фейс и фотосинтеза, или с други думи един класически сценарии на съвременния работещ:

Става в 7. Кафе, закуска (евентуално). Оправя се и отива на работа. Работи. Обядва нещо от някъде – сандвич, пържола с картофки, кроасан или кафе – както дойде. Продължава да работи. До 18…19… часа… или повече. Прибира се вкъщи. Приготвя си вечеря. Някаква. Изяжда каквото намери, защото цял ден е бил на фотосинтеза или в най-добрия случай на „нещо“ за обяд. Разменя по няколко реда с приятели във Фейса. Взема си душ и хоп.. ама то станало време да ляга пак. Спи 6 часа и пак отначало.

Доста често именно този тип хора идват в залата с думите

„Искам промяна!“

и с огромното желание да отделят време за тренировки 2 или 3 пъти седмично. Дотук добре. Чудесно! Започват да тренират, да спят повече, да се хранят по-добре, да закусват, да пият достатъчно вода. Чувстват се по-добре. Всичко върви чудесно. В един момент неизменно стигат до стресов период в личен или работен план, и поддържането на устоновения режим за хранене и сън става изключително трудно, на моменти дори невъзможно. Те продължават да идват в залата с надеждата поне там всичко да бъде наред. Когато обаче видят, че не могат да напредват, се сдухват. Какво, като са под стрес? Нали за да имаш напредък в тренировките, е достатъчно да си редовен и прилежно да си правиш упражненията.

Да, ама НЕ.

Не е достатъчно. Най-нормалното нещо на света е да не прогресираш в тренировките когато си подложен на стрес в работа, не можеш да се наспиваш добре или да се храниш добре. Или не дай си Боже и трите накуп. Тук не искам да преразказвам научни изследвания (не че няма 🙂 ), а да споделя личния си опит.

Когато започнах да тренирам в Live to Lift, можех да си приготвям закуската и обяда вкъщи и да спя по 7 часа на денонощие, което за мен е напълно достатъчно. Имах това време. В един момент ми се насъбра много стрес и в личен и в професионален план. Кортизолът дойде в комплект с недоспиване, недостатъчно качествена храна поради свръх ограниченото време, с което разполагах, за да върша каквото и да е вкъщи и т.н. Мислех си, че като тренирам през ден и ходя на танци, няма да ми се отрази.

Опитах да вдигна 40 кг тяга…

иии греда!

Успях с много зор и в салса стил. Направо не се побирах в кожата си от яд. Но реших, че първо ще започна да спя повече докато тренирам по-спокойно, колкото да поддържам приемливо ниво на сила и мобилност. После, да се храня по-добре и докато продължавам с поддържането на формата. После да бъда по-спокойна, и чак след това да се ядосвам ако нещата са все толкова зле.

Ами направих го. И знаете ли какво стана? Един месец по-късно не само се бях върнала към пред-стресовата си тренировъчна форма, но и започнах да надграждам. Имах чувството , че е без усилия и направо се учудих от себе си. Направо се почувствах като Супермен 😀

Реших да го споделя с вас точно сега, защото съм в стресов период с елементи на недостиг на време и трябва да го направя отново. Колкото и да не ми се иска, ще трябва пак да си укротя малко лудорията и амбицията, за да не прегоря, докато започна отново да спя и да се храня достатъчно. Защо? За да тренираш здраво, трябва да можеш да осигуриш на тялото си

здраво възстановяване.

Щом не можеш, поддържаш формата му по-ниско – според възможностите за възстановяване, които можеш да му осигуриш СЕГА. Когато можеш да осигуриш по-качествено възстановяване на тялото си, му даваш повече зор в залата. Простичко. Толкова простичко, че понякога го забравяме.

Ти, който четеш това – не го забравяй, когато си под стрес. Ще се чувстваш по-добре и ще бъдеш по-спокоен и в залата, и извън нея. Все повече с всеки изминал ден. Обещавам ти 🙂

⇒ Контузен, с болежки или пръснат от работа и стрес? Научи повече за нашия проект “30 дни до БЕЗ болка”

⇒ Искаш да започнеш да тренираш по малко, но редовно? Включи се в нашата инициатива 30за30! Можеш да изтеглиш безплатен наръчник със съвети и примерни тренировки от сайта на кампанията тук >>

 

Прочети още за стреса:

Има ли връзка между холестерола и стреса?

Тренировка за сваляне на мазнини, когато сме под стрес

30 минутна тренировка за Маса, когато сме под стрес

30 минутна тренировка за сила, когато сме под стрес

Пет прости съвета какво да правим, когато сме под стрес!

Стела Пенчева
Стрес? Резултати? Първо оправете храната и съня!

Коментари