НикулWeek: Сьомга с орехи

Това е най-любимата ми рецепта за сьомга. Става лесно, бързо и е много ароматна. Тук са горе-долу продуктите за около 600-700 гр.риба. Последният път, когато я правих, май беше толкова, но всеки път е различно и увеличавам или намалявам пропорционално продуктите. Можете да използвате парчета филе или пък котлет.

Необходими продукти:

Сьомга – филе или котлети – 600-700 гр.

Чесън – 2-3 скилидки

Джинджифил – около 2см. корен

Соев сос – около 8 супени лъжици

Мед – малко по-малко от половината на соевия сос. Ако ползвате домашен, гъст мед, внимавайте колко са пълни лъжиците. Аз опитвам на вкус.

Лимонов сок – на око, не прекалявайте

Зехтин

Черен пипер на вкус

Шепа орехи за поръсване

Приготвяне:

  1. Забърквате в една купа смес от соевия сос, меда, нарязаните на ситно чесън и джинджифил и малко лимонов сок. Хубаво овалвате рибката отвсякъде в соса и я оставяте в купата да си покисне. Не че е задължително, но може да й дадете половин, един час време в марината.
  2. Пускате фурната да се загрява. Аз я нагласям на 190 градуса.
  3. Оформяте си „купички“ от алуминиево фолио – за всяко парче рибка да има купичка – така сосът си се запазва и е готова на порции. Редите купичките, вече с рибата в тях, в тава. Орехчетата ги топвате в соса за рибата и после ги редите върху парчетата. Разпределяте равномерно между порциите целия сос. Овкусявате с черен пипер по желание, наръсвате и с малко зехтин и пъхате да се пече. Готова е след около 10-12 минути. Не я мъчете във фурната повече от 15 минути, не искате сосчето да се изпари.
  4. Наслаждавайте се!

Даниела Попова
#НикулWeek: Сьомга с орехи

Коментари

2 thoughts on “#НикулWeek: Сьомга с орехи

Comments are closed.