podvejdam

„Хората са глупави! Те биха повярвали на една лъжа, защото много искат да бъде истина или защото се страхуват, че може да бъде истина!“

– Тери Гудкайнд, „Първото правило на магьосника“

Преди време четох за интересно изследване. В него изследователите разделят тестовите субекти по двойки и задачата на единият от двойката е да задава въпроси на другия в област, в която първият има стабилни или поне относително стабилни познания.

Втората задача била първият да отговори подробно на въпросите, на които вторият не е успял да отговори. След това изследователите изисквали от втория да определи субективно нивото на собствената си интелигентност, както и това на партньора си.

Не е изненада, че повечето от анкетираните определят партньора си (този, който им е задавал въпроси и след това им е обяснявал) като по-интелигентен от тях.

Да, точно така!

Хората сме склонни да се подвеждаме доста лесно и ако установим, че някой човек е по-вещ от нас в дадена област, сме доста по-склонни да му се доверим за почти всичко останало.

И сега – ВНИМАНИЕ!!!

Ще ви разкажа как да подвеждате хората в която и да е област на познанието … но, грешка! Ще ви разкажа колко лесно е вие самите (както и аз самият, разбира се) да бъдете подведени, с надеждата, че ще започнете по-често да разпознавате случаите, когато някой иска да ви подведе.

Първото правило на Лазо!

Аз доста често извеждам правила, които все са „първото“, но понеже така и не съм седнал да ги запиша – нека това да е номер едно:

„Който се оставя да бъде подведен – сам си е виновен!“

Вярно е, че опитът учи (поне някои хора), но като знаеш къде да гледаш – ученето се случва по-бързо и качествено. Може би.

Да влязат трите начина, по които разни хора най-редовно подвеждат разни други хора.

№1 – Говорете убедено за нещата!

Едно време, в бурната ми младост, когато бях студент в специалност „Наука за храненето“ в Хамбург, 95% от състудентите ми бяха жени. Едно от най-интересните неща, които се случиха бе, че след първия месец лекции почти всички с много малки изключения започнаха да хвърлят под път и над път разни твърдения, започващи с:

  • Научно доказано е, че …

След което обикновено следваше някоя „истина“, която са прочели в немската версия на „Космополитън“ или „Жената днес“.

Стана още по-интересно, когато въпросните – явно натрупали самочувствие, че близките им се връзват на глупости (справка – виж изследването в началото) – започнаха да се опитват да пробутват подобни мъдрости и на професорите.

Тогава не ядях пуканки (не че сега ям), но в доста случаи съжалявах, че нямам под ръка.

Как да подвеждате?

Пишете и говорете уверено! Правете го така, сякаш това е толкова ясно, че да си помислиш, че не е така е като да натиснеш бутон с надпис „Край на света!“. Пишете и говорете така, сякаш няма друга опция – не като онези некадърници от Live To Lift, дето всяка статия им пише „може и така, ама може и така“, „вероятно“, „при повечето хора, ама не при всички“ – не бъдете като тях!

Кажете: „Това е така и точка!“.

При нужда добавете: „научно доказано е!“ преди или след горното твърдение!

№2 – Използвайте научен жаргон!

Не е нужно да е много – един два термина и по-незапознатите са ваши.

Ако човекът пред вас или аудиторията ви са съвсем боси – може да повторите един-два пъти протеини, въглехидрати и кръвна захар и смятайте, че вече са припаднали и ви боготворят.

В случай, че имат някаква представа – използвайте инсулин във всяко трето изречение и ще клекнат.

Ако обаче нещастниците са се напъвали да се образоват – една кратка псевдо-логическа и най-вече измислена история за mTOR и фосфокиназата ще ги срази. Вѐрвайте ми!

Научно доказано е!

№3 – Дайте на хората просто решение!

Не че за да се реши даден проблем, решението е нужно да е сложно – дори напротив – често повечето решения представляват нещо просто и много правене.

Но не бъркайте посоката – това, че повечето решения са прости, не значи, че всяко просто нещо е решение.

В противен случай рискувате да получите подарък от Българското дружество за защита на животните – фланелка с надпис „ЛАПНИШАРАН!“

Ако става дума за отслабване, можете да дадете следните прости решения:

  • В случай, че човекът е необразован по темата – използвайте: „Не яж след 18:00“ или „Спазвай 90-дневната диета“. Ако пита колко време да спазва 90-дневната диета, дайте му още по-просто решение, че това явно му е над нивото.
  • Ако той има някаква представа, посъветвайте го: „Намали въглехидратите!“ или направо „Не яж въглехидрати!“
  • Пред вас се е оказал някой екзактен тип – кажете му, че най-важни са калориите, дайте му една таблица, една формула или калкулатор и .. да се оправя.

Един пример

Срещу вас имате пълен човек.

Кажете му, че е научно доказано, че човек дебелее заради инсулина и че трябва да намали въглехидратите.

Това е.

Друг е въпросът, че ако споменатият човек не се движи грам, удря по някоя друга водка, ляга си в три през нощта и редовно преяжда с мазнини и протеини – вашият съвет няма да му помогне грам.

Ама пък, ако е купил псевдо-логико-научните ви обяснения, ще бъде точно като онзи пияния, който си изгубил ключа в една тъмна пряка, но го търсил под една лампа малко по-надолу по улицата, защото там било светло.

Финални думи

Направете си първия експеримент. Направете си и експеримент със съветите от точки 1, 2 и 3, и в коментарите споделете какво се е случило.

След това споделете тази статия, за да знаят повече хора как да не лапат шарани.

Или пък платете на руски хакери да съборят страницата на Live To Lift и да затрият тази информация, а вие продължете да лъжете лековерните.

Такъв е животът все пак – едни подвеждат, други биват подвеждани, а трети пишем статии с надежда.

Успех!

free_650

Лазар Радков
Следвай ме
Как да подвеждаме хората в Интернет!

Коментари