Сърцето ми се къса, когато гледам как множество най-различни хора се пре_бават сами по най-различни начини … Но такъв е животът.

Надявам се това, което ще напиша по-долу, да ти помогне ти да се пре_баваш поне малко по-малко.

Да започваме!

Наскоро в статията “Какво е общото между постигналите дългосрочни резултати?” писах за това, че в основата на всичко дългосрочно лежат образованието и осъзнаването.

Сега ще дам примери, за да разбереш какво точно имам предвид и как в някои неща просто си губиш времето и наливаш услия в каца с дупка.

Пример от практиката

Тренирах здраво, храних се по план през 3 часа, ядях предимно пилешко и салати, бях много стриктна и за една година свалих от 95 на 56кг. От това обаче тялото ми се изтощи, нямах енергия и спрях .. сега пак съм 95.

Какъв е проблемът?

Момичето е следвало режим механично. Правила го е дълго време стриктно, което е похвално, понеже като цяло подобна последователност е рядко срещана.

Първият проблем е, че механичното следване е ок само в началото. След това е нужно да разбереш кое работи по-добре, кое по-малко добре, кое не работи и да адаптираш системата по себе си.

Вторият проблем е, че е работила за резултати, но не и за здравето си.

Припомнете си Първия принцип на Лазар:

  • По-трудно е да постигаме и е по-лесно да поддържаме, когато сме в контекста на здравето.
  • По-лесно е да постигаме и е по-трудно да поддържаме, когато сме извън контекста на здравето.

Всичко, постигнато извън контекста на здравето, ще бъде загубено след време.

Третият и най-голям проблем е, че за една година нищо не е научила. Грам.

Вероятно е научила, че като спазва стриктен режим има резултати. Вероятно, ако го повтори, пак ще има резултати, пак ще се изтощи в един момент и ако пак нищо не е научила, пак ще изгуби всичко постигнато. Т.е. нищо не е научила.

Това момиче искаше да ѝ направим хранителен и тренировъчен режим … първо такива неща не правим от доста време и второ – това момиче иска от нас да ѝ помогнем да преповтори сценарий, за който очевидно се е показало, че вече не работи.

Най-тъпичкото

в цялата история е, че това не е изолиран случай. Даже, ако трябва да бъдем честни, това е по-скоро правило, отколкото изключение.

Не ми вярвате? Погледнете колко хора се опитват  да постигнат нещо, колко малко от тях успяват да постигнат нещо и колко от тях успяват да го задържат.

Много малко постигат, още по-малко задържат. Сеш’ ли се?

Още по-тъжното

е, че въпреки че по-горе пише “Пример от практиката” – това не е конкретен пример, а по-скоро тип запитване, което сме получавали не веднъж или дваж. Обикновено само по килограмите разбираме, че не ни пише един и същи човек от различен мейл.

Как да не се прее_а?

  1. Да следваш даден план е ок и дори препоръчително само в началото. Наблюдавай какво се случва с тялото ти, кое как ти се отразява и адаптирай по себе си.
  2. Каквото и да правиш – прави го в контекста на здравето, за да не му ядеш …
  3. Каквото и да правиш – наблюдавай, документирай и анализирай. Ако не се учиш от опита си – виж точка две, за да знаеш какво ще ядеш!

В едно изречение – много внимавай и се учи от опита, адаптирай системите по себе си и се грижи за здравето си!

За част от тези неща ще се опитаме да помогнем и ние с курса за начинаещи, който ще проведем през ноември. За уважителното отношение към тялото и грижата за здравето, можем да дадем само значително количество знания и опит, съзнателните действия и бездействия, обаче, си остават твоя отговорност.

Прочети информация за курс Live To Lift BASICS

>> Запиши се за курса <<

 

По-здрави!

Успех … дано!

Л

П.П. Сподели тази статия с приятелите си, за да спрат да се пре_бават!

Прочети още:

Какво е общото между постигналите дългосрочни резултати?

Най-добрите резултати за 2014-та

Лазар Радков
Следвай ме
Три причини защо никога няма да имаш резултати!

Коментари

Tagged on:             

58 thoughts on “Три причини защо никога няма да имаш резултати!

Comments are closed.