batki1

Много хора търсят предимно визия като следствие от тренировките и това е напълно ОК, когато е в контекста на здравето.

Много хора смятат, че за да постигнат въпросната визия, която търсят, трябва да свалят/качат килограми и/или да свалят мазнини. От практиката си, а и благодарение на изследванията на г-н Дънинг и г-н Крюгер знаем обаче, че мнението на повечето хора рядко става дори за чеп за зеле.

Да, понякога промяната в килограмите или %-та мазнини влияят на визията, но доста често въпросното влияние е трудно забележимо, а понякога може дори да бъде подвеждащо.

Нека ви обясня защо

Разгледайте снимката в началото на тази статия. Това сме моят добър приятел Пешо и аз. С Пешо сме толкова добри приятели, че се засичаме веднъж на половин година в някоя зала колкото да се снимаме в огледалото и да обсъдим живота накратко.

И двамата тренираме предимно за здраве и удоволствие … добре де, вероятно и за малко визия поне. Тренировките не са професия за никого от двамата – той ръководи екип, с който пишат софтуер, аз ръководя екип, с който помагаме на хората да се чувстват и изглеждат по-добре, да са здрави и нищо да не ги боли.

Т.е. дори моята професия и призвание в живота да са свързани с тренировките, това което правя в залата, не е свързано с никой спорт или представяне някъде. Правя го първо за себе си – за здраве, тонус и т.н. и второ – за да експериментирам и научавам нови неща.

Това, че нито един от двамата не е бодибилдър, трибоец или фитнес модел е видно както от визията ни, така и от твърде некадърните ни силови резултати – тяга с два пъти собствено тегло вече правят дори децата с основно образование.

Та след като накратко ви запознах кой какъв и за какво се бори, идва ред на най-важните два въпроса:

Кой е по-тежък и кой – с по-малко мазнини?

Не съм сигурен доколко е показателна снимката, но по принцип като ни видят  един до друг, хората обикновено решават, че:

  • Пешо тежи повече
  • Моя милост има по-малко мазнини

Пешо има по-здрави ръце, рамене и гръб и определено изглежда по-здрав. Аз имам видима преса и за това вероятно хората решават, че имам по-малко мазнини.

Действителността обаче е друга …

В действителност в момента, в който беше направена снимката:

  • моя милост тежи поне 6-7кг повече от Пешо
  • почти всички кожни гънки, които мерим, са много по-тънки при Пешо

Т.е. според кантара Аз тежа повече, а според калипера Пешо има по-малко мазнини. Дори по корема.

К’во стана, брат?

Факт е, че на Пешо ръцете винаги са му вървели, както на мен ми е вървяла пресата. Тук няма да обсъждаме дали той си тренира некадърно пресата или аз – ръцете (за второто мога да ви гарантирам).

Идеята е, че

Визията рядко има връзка с килограмите

А понякога има и твърде незначителна връзка с %-та мазнини. В практиката си сме наблюдавали много случаи на хора със сходен ръст, килограми и мазнини, които изглеждат по коренно различен начин.

Идеята ми с всичко изписано до тук е:

Ако искате да подобрите визията си – мерете визия!

Какво ви пука колко %-та мазнини сте свалили, ако не си личи? Какво ви пука колко килограми сте качили или свалили, ако не изглеждате респективно по-здрави или по-стегнати?

Ако искате да промените външния си вид в дадена посока – правете си снимки и сравнявайте! Има ли промяна, няма ли промяна? В желаната посока ли е или не?

Намаляването на процента мазнини обикновено повлиява положително на външния вид, но не винаги. А някои хора толкова се вторачват в това дали са свалили 2 или 4%, че пропускат да обърнат внимание как се отразява това на визията им … а понякога и на здравето.

И понеже обичам винаги да давам практически съвети – ето ви два:

Ако искате да изглеждате по-слаби и по-стегнати:

  • поставете си за цел да свалите мазнини и да качите мускули. Ако свалите 2-3кг мазнини и качите 2-3кг мускули, кантарът няма да мръдне, мазнините ще паднат като %, а визията ще е БУУУММ! – разликата ще е забележима от самолет. И за да запазим препоръката в духа на статията – търсете промени във визията, без да ви пука какво показва кантарът.

Ако искате да изглеждате по-масивни:

  • наблегнете на гърба и раменния пояс. Дори генетично тесните рамене се “оправят” с тренировки. А широките рамене изглеждат добре както с дрехи, така и без тях. Ако успеете да намалите мазнините като цяло и особено в областта на пояса – раменете ви ще изглеждат още по-широки. Разбира се – търсете симетрия – гърдите, ръцете и трапецът трябва да са добре оформени, без да е нужно да са масивни. Разбира се, не забравяйте краката, че Фики дебне 😉

Финални думи

С риск да се повторя за петнайсти път – когато търсите визуална промяна, правете си снимки и следете за визуална промяна, без да се втелясвате в числата.

Успех!

free_650

Лазар Радков
Следвай ме
Търсете не килограми и %-ти, а ВИЗИЯ!

Коментари

Tagged on: