По света има много хора, които твърдят следното:

“Аз нямам нужда да ставам силен и да правя мускули! Нужно ми е единствено да развивам ума си!” 

На пръв поглед това звучи логично. Често обаче разликата между логично и вярно е от земята до небето.

Мускулите – пръв помощник на сърцето!

Още преди 70 години украински учени откриват, че слабите пулсации на мускулите подпомагат движението на кръвта в кръвоносните съдове, които преминават през и около тях. Т.е. мускулите подпомагат работата на сърцето.

Това ще рече, че:

  • тонизираните и добре тренирани мускули помагат повече на сърцето от нетонзираните, нетренирани и отпуснати мускули
  • ако имаме повече мускули (разбира се, в рамките на здравето), те ще помагат на сърцето повече, отколкото ако сме хърбичка

А за да работи мозъкът добре, му е нужна богата на хранителни вещества и кислород кръв, която да му бъде доставяна постоянно. Както знаем работата по доставката я върши сърцето, а вече разбрахме, че мускулите му помагат. А това ще рече, че като сме с по-добре тренирани и развити мускули, и чутурата ще ни работи по-добре.

Инсулинът бие по мозъка!

Инсулинът е основният хормон, отговарящ за регулацията и складирането на кръвната захар. Дългосрочно завишените нива на този хормон са една от водещите причини за развитието на диабет. От своя страна диабетът и пред-диабетните състояния бият стабилно по когнитивните ни способности и по работата на мозъка като цяло. Т.е. пречат ни да използваме главата си пълноценно! (Jarbas S. Roriz-Filho et al., (Pre)diabetes, brain aging, and cognition, 2009)

Тук ще опитам да редуцирам сложни биохимични процеси до едно изречение, така че точността няма как да е на 100%, но основните фактори за високите нива на инсулин са инсулиновата чувствителност и високата кръвна захар.

Здравите тренировки и по-голямото количество (отново подчертавам – в рамките на здравето) мускулна маса спомагат да подобряването на инсулиновата чуствителност и регулирането на инсулина и кръвната захар.

Мускулите обичат здравето и здравето обича мускулите!

Съществува корелация между силата на имунната система и мускулната ни маса. Когато сме в добро здраве, на нашето тяло му е доста по-лесно да изгражда мускулна тъкан. Когато сме в лошо здраве, се случва точно обратното – мускулната тъкан доста лесно отлита с птичките на юг и вероятно много от вас са изпитали това на собствен гръб … за съжаление.

От друга страна – когато качваме мускули, обикновено и здравето ни цъфти. Дали има причинно-следствена връзка за това или е само корелация? Нека разгледаме условията:

  • за да качим мускули, е нужно да тренираме редовно, да се храним добре и достатъчно, да спим много и качествено и да поддържаме ниски до умерени нива на стрес
  • за да се поддържаме в добро здраве е нужно да поддържаме ниски до умерени нива на стрес през по-голяма част от времето, да се храним качествено и достатъчно, да се движим и да спортуваме редовно, да спим качествено и достатъчно

Т.е. факторите и условията, които са ни необходими, за да качваме мускули, са същите, които са ни нужни, за да поддържаме добро здраве. Това ще рече, че ако искаме да качваме мускули, оптимално ще правим неща, които се отразяват благоприятно на нашето здраве.

А умът ни работи много по-добре, когато сме здрави, отколкото когато сме болни!

Още една точка за мускулите 🙂

Повече сила, издръжливост и мускули = по-пълноценен и разнообразен живот!

Когато сме по-силни, можем да правим повече неща, отколкото, когато сме по-слаби. Как знам ли? Ами когато сме по-слаби не можем да правим някои неща, които изискват сила.

Ето, примерно, някои жени много обичат да пазаруват, но се ограничават в покупките, понеже нямат сила да го довлачат до вкъщи. Обикновено тези жени след това се женят основно с цел да експлоатират мъжете си за товарни добичета …

Когато сме в по-добра кондиция – имаме енергия по-дълго време да правим нещата, които обичаме. Представете си, че правите секс и по едно време жената под вас ви каже:

“Не мога повече! Нямам сили!”

На мен ми се е случвало – наложи се съквартирантката да помага …

Пък мускулите – за тях вече разбрахме, че изискват същите условия, които са нужни и да ни поддържат в здраве.

Повече сила, издръжливост и мускули за ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ!

Тази тема я разгледахме подробно в статията – Искате по-дълъг живот? Качете сила, мускули и издръжливост!

Сега ще ви я представя накратко:

Много изследвания показват, че ако имаш наднормено тегло, имаш поднормено тегло, имаш голям тýмбак или имаш много мазнини, е по-вероятно да умреш по-рано от хората, които имат по по-малко от тези неща от теб.

До тук нищо ново като информация. По-интересно става, когато започнали да измерват и влиянието на физическите показатели като сила, издръжливост и количеството мускулна маса спрямо теглото и как те влияят на продължителността на живота.

По-скоро очаквано – хората с по-високи нива на издръжливост живеели по-дълго от тези с по-ниски нива, хората с по-високи нива на сила живеели по-дълго от тези с по-ниски нива и хората с повече мускулна маса живеели повече от тези с по-малко.

И тук вече става интересно! Оказва се следното:

  • по-издръжливите хора живеят по-дълго от по-малко издръжливите, дори първите да имат по-големи тýмбаци, повече мазнини и/или по-висок BMI от вторите
  • по-силните хора живеят по-дълго от по-слабите, дори първите да са по-скоро с подномерно тегло
  • хората с повече мускулна маса, живеят по-дълго от тези с по-малко, дори вторите да са по-малко мазни, с по-малки кореми и да тежат по-нормални килограми

Т.е. ако сте твърде тежки, твърде слаби или твърде мазни – качете сила, издръжливост и някой друг мускул и е по-вероятно да живеете по-дълго и по-качествено от по-“нормалните” си връстници, които се намират в по-лоша кондиция.

Да обобщим:

Тренировките и развитите и добре кондиционирани мускули помагат на сърцето и от там – на мозъка.

Тренировките и мускулите ни помагат да регулираме нивата на кръвна захар и инсулин и от там подпомагат здравето и когнитивната функция на мозъка.

Грижейки се за мускулите си, едновременно с това се грижим и за здравето си!

Като сме по-силни, издръжливи и имаме добре работещи мускули, можем да живеем по-пълноценно, качествено и забавно!

Когато сме по-силни, по-издръжливи и имаме повече мускули, е по-вероятно не само да живеем по-добре, но и по-дълго!

А сега марш към залата, после към кухнята и след това в леглото!

Амин! 🙂

 

П.П. Ако пък сте сред стотиците, които искат, но не знаят от къде да я подхванат!!! Спокоооооойно, точно за вас си мислехме когато подготвяхме Курса Live To Lift BASICS с Богдан Василев и Цветан Недев. Разгледайте, помислете…после се върнете тук и прочетете още веднъж статията от начало. 😉

>> Запиши се за курса <<

 

Лазар Радков
Следвай ме
Bullshit I Hear: “Нямам нужда от сила и мускули!”

Коментари