Според изследователски екип от университета в Луизиана, САЩ, да. Професорите провели две изследвания. В първото проследили индекса на телесната маса (ИТМ) при 188 жени, като нито една от тях не била с наднормено тегло. Иначе казано – жените като мен и като вас. Всички искали да отслабнат – кой малко, кой повече. Част от тях били на строг хранителен режим,  а друга част – на гъвкав.

Какво мислите, че се случило?

Дамите, които решили да дадат мило и драго, за да стигнат до заветните цифрички на кантара, се оплаквали повече от хранителни разстройства, колебания в настроението и проблеми с „физическите размери и форми“. Онези от тях, които следвали по-гъвкав режим, доста по-рядко се оплаквали от подобни проблеми.

Доброволците във второто изследване били 223 мъже и жени, от които 49% с наднормено тегло, но едва 18% с изявено желание да отслабнат. Хмм…. И познайте какво се оказало. Тези с „гъвкавия“ режим не преяждали, имали по-малък ИТМ и по-ниски нива на депресия, а онези на строгите диети редовно преяждали, щом останат на саме със себе си и тежали повече.

Подобна съдба застига и голяма част от 639-те мъже и жени с тегло от под- до наднормено, участвали в съвместно изследване на други два щатски университета. Според него, колкото по-голяма е невъзмoжността на мъжете и жените да се хранят „гъвкаво“, толкова по-силна става зависимостта между строгите диети и по-големия ИТМ.

Струва ли ви се изненадващо? Да?

Да, ама не е 🙂 

Оставете настрана факта, че 365 дни липса на движение при изобилие на банички, чипс и кроасани с шоколад трудно се неутрализират с  10 дни „диета“, колкото и да е строга тя…

Помислете логично. Първо, когато сте на строг режим, той е за определено време. След това, ако храненето и движението се върнат в изходна позиция, рано или късно и килограмите, и формата на тялото ви ще се върне там. По-инатливите тела дори правят напук и за наш ужас отиват по-далеч.  Второ, строгият режим е свързан с лишения. Чисто психологически, при повечето от нас, мисълта тип „от какво трябва да се откажа“ не работи в наш интерес в дългосрочен план – доста по-добре е да насочим съзнанието към това какво можем да спечелим. Доказателство е фактът, че когато организмът е в състояние на глад дълго време (често срещано явление при строгите диети), той решава, че идат гладни дни, и още по-усилено си пази мазнинките, защото го лъжем, че ще му трябват като източник на гориво, за да оцелее.  И трето – за строг режим ни трябва воля. „Ама аз имам!!!“. Всички имаме. Но волята е като мускул – тя има ограничен капацитет. И ако не я тренираме редовно с малки тежести, ще ни предаде, когато имаме нужда от нея. А когато ни предава, ставаме криви и тъжни. И ядем шоколад. После се качваме на кантара… пак ставаме тъжни… и пак ядем шоколад…

Какво искат да ни кажат учените?

Това, което знаем, но рядко правим – че трябва да се грижим за себе си всеки ден, за да не стигаме до момента „Олеле на море съм след 48 часа – трябва спешно да отслабна“. И че е по-вероятно да не се сърдим на себе си и да се харесваме всеки ден в огледалото, ако сме „гъвкави”, а не строги.

А какво означава това?

Да заместим „вчера бях на рожден ден и преядох, диетата замина, майната му“ с „вчера преядох, затова днес го карам по-леко“. Или „леле успах се, ще забърша кроасан с шоколад по пътя … е… така и така ще ям шоколад, дай и едни бисквитки“ със „Довечера ще легна рано, за да не се успя и утре и да си закуся нормално“. Или депресиращото (и обикновено водещо до ядене на шоколад) „не мога като нея, това не е за мен, отказам се“ със „това не го мога, затова ще правя друго“.

Ама защо?

Защото снегът не е опасен. Подхлъзването също. Лавините обаче вече са друга бира…

Иначе казано – ако искате дълготрайни резултати, пригодете храненето и тренировките към вашето ежедневие, а не ежедневието си към поредната модерна диета или програма. Първото може да ви подхлъзне, но вероятността второто да стане лавинообразно, е голяма.

Изводът?

Всъщност, казахме го в самото начало – мислете логично и не вършете (прекалено много) хранителни глупости 😉 И ще разцепвате без да ви текат лигите по всичко, което хората около вас ядат 😀

» Ако статията ти е харесала, сподели я с приятели и си свали нашата Безплатна книга “Защо нямам и как да имам резултати!”, за да научиш как да подходиш, за да разцепваш! «

free_650

Стела Пенчева
Може ли строгият режим да ни докара хранително разстройство и килограми?

Коментари

Tagged on: