шоколад

БРИТАНСКИ УЧЕНИ установиха, че противно на очакванията, най-съкровената мечта на всяка жена не е да намери мъжа на сърцето си, да се оженят и да живеят щастливо до края на дните си, а да яде колкото си иска, без да надебелява!
  шоколад

В мокрите сънища на повечето дами (а и на някои господа) често фигурира шоколада. И това е не само като атлетичен млад мулат, а и като 30-сантиметров … шоколад (истински!), който ядеш и никъде не ти се лепи. Не знам, дали защото много дами обичат някой нежно да докосва задните им части или поради друга причина, но повечето са решили, че шоколадът им се лепва точно там. Т.е. веднъж ги милва по небцето, веднъж ги милва по дупето … ама от второто май не са особено доволни. шоколад

И докато истината е, че:

 1. няма храна, която сама по себе си да се лепи по нас
 2. съвсем не съществува храна, която да се лепи на точно определени места по тялото ни

все пак съм наясно, че някой ще попита:

Ама, ще ми се залепи ли?

Така. Дали шоколадът ще ти се залепи зависи от няколко други фактора:

➤ колко често ядеш шоколад и в какви количества, с какво друго се храниш и по колко, колко се движиш, колко спортуваш, колко мускули имаш, каква е инсулиновата ти чувствителност, колко добре спиш!

т.е. дори нещо да зависи от шоколада, то е в пъти-пъти по-малко, отколкотo повечето хора си мислят.

След като стана ясно (ако ми вярвате), че само от шоколада не се дебелее, нека разгледаме какво казва научната литература относно ефекта му върху здравето:

Яжте по 6,7г шоколад на ден!

Италиански учени взели да мислят и стигнали до следните размишления – възпалението е един от основните рискови фактори за развитие на различни здравословни проблеми на сърдечно-съдовата система в това число – удар и инфаркт на миокарда. Един от основните маркери за измерване на нивата на възпаление е С-реактивният протеин (CRP). Та, същите учени, оглавявани от Romina di Giuseppe, събрали 4849 здрави субекта, мерили им CRP и следили колко шоколад ядат.

Идеята им била, че в шоколадa има стабилни количества полифеноли заради какаото, а въпросните полифеноли са антиоксиданти и – ненаучно казано – борят високите нива на възпаление. Резултатите показват, че консумацията на умерени количества шоколад понижава нивата на CRP с 12%, което е достатъчно да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Най-добри резултати имали хората, консумиращи до 20г тъмен шоколад за три дни. Това прави по 6,7г тъмен шоколад на ден. При по-големи количества положителните ефекти в CRP се губят. (1)

Тъмният шоколад помага на холестерола!

Тук група финландски учени начело с Jaakko Mursu събират 45 здрави щастливци и ги принуждават да ядат по 75г шоколад на ден!!! Ужас ти викам!!!

Разделят ги на три групи:

 • Първата група ръфат бял шоколад (БШ)
 • Втората група набиват черен шоколад (ЧШ)
 • а Третата група се самозадоволяват с черен шоколад, обогатен с какаови полифеноли (ЧШПФ)

Мерят им липопротеините – HDL, LDL и VLDL, наречени неправилно от журналята “добър” и “лош” холестерол. Бърза скоба – всички тези съкращения са липопротеини с различна плътност, които превозват мастноразтворимите молекули като мастни киселини, холестерол и мастноразтворими витамини в кръвта.

Та, след три седмици набиване на 75г шоколад на ден HDL, познат като “добрия холестерол”, се повишил в ЧШ и ЧШПФ групите и спаднал в БШ групата. А LDL- познат като “лошия холестрол” – спаднал и в трите групи.

Учените заключват, че полифенолите влияят положително на HDL, а специфичните за шоколада мастни киселини спомагат за понижаването на LDL. (2)

 white_choc

Помага след инфаркт?

Сега, силно се надявам никой от четящите този текст да не е претърпял инфаркт на миокарда. И все пак ще ви разкажа и за едно интересно изследване от Швеция. Д-р Imre Janszky разглежда случаите на 1169 пациента и открива, че има слаба обратна корелация между смъртността и консумацията на шоколад. Т.е. тези, които хапвали шоколад по-често, по-рядко стигали до фатален завършек след инфаркт на миокарда. (3)

Имайте предвид, че корелация не значи причинно-следствена връзка и освен това … съветвам ви да съблюдавате рисковите фактори за превенция от инфаркт като наднормено тегло, високо кръвно, пушене, стрес … вместо да разчитате на шоколад след това!

Шоколадът май верно помагал!

Тук ще разгледаме едно мета изследване – т.е. изследване, което разглежда всички изследвания, отговарящи на даден критерий и даден контекст. През 2011-та Adriana Buitrago-Lopez и колегите ѝанализират изследвания, които разглеждат връзката между консумацията на шоколад и кардиометаболитните нарушения. Откриват предимно корелационни изследвания. Корелациите, които въпросните изследвания откриват показват, че хората, консумиращи най-много шоколад, имат 37% по-нисък риск да развият заболявания на сърдечно-съдовата система и 29% по-нисък риск от удар от хората, консумиращи най-малко шоколад.

Отново имайте предвид, че корелацията не значи причинно-следствена връзка и може да има друг фактор, който е причината за по-ниския риск от смъртност. Дори авторите на мета анализа наблягат на това, че са нужни по-задълбочени изследвания, за да бъде потвърдена подобна положителна роля на шоколада. (4)

яж шоколад и отслабвай

Експериментите на Данчо

Съвсем независимо от всички научни институти, моят колега Данчо провеждал собствени експерименти у дома. Как ги провеждал? Провеждал ги като ял шоколади!

Преди да продължа, искам да кажа, че НЕ сме взели и стотинка от никоя марка, производител на шоколад. Напротив! Даже сме дали много! В името на науката, разбира се. Е, и не само.

Та, Данчо беше открил следното:

По негови думи – “Като си купя два шоколада – обикновен, примерно Milka, и тъмен Lindt:

 • ако първо изядях обикновения, след това нямах проблем да изям и тъмния Lindt
 • ако първо обаче изядях тъмния Lindt, след това Милката не ми се ядеше

Т.е. шоколадът с по-ниско качество е стимулирал желанието му за още шоколад, докато шоколадът с по-високо качество е задоволявал желанието му за шоколад.

Откритието на Лазо

Аз от своя страна, провеждайки експерименти с шоколад, бях открил нещо много интересно, консумирайки обикновен евтин шоколад и качествен скъп шоколад.

Когато хапнех едно парче качествен скъп шоколад и оставех парчето да се разтопи бавно в устата ми, мозъкът ми превеждаше усещането като:

 • “Уау! Колко дълбок вкус и аромат има това парче шоколад!”

Когато обаче хапнех парче обикновен шоколад (примерно Milka) и го оставех да се разтопи бавно в устата ми, мозъкът ми превеждаше усещането като:

 • “Уау! Колко ще е яко да хапнем още едно парче!”

Нямам представа на какво се дължи, може и да си въобразявам, но при качествения шоколад кефът ми беше от самия шоколад, който ядях в момента, а при обикновения шоколад кефът сякаш ми беше в … следващото парченце?

При вас може да не е така, но ако не сте си правили подобен експеримент – направете го!

Прочети за нашето Предизвикателство – “Яж шоколад и отслабвай!”

Какви са заключенията?

Заключенията са прости.

Първо лошите новини:

Ако набивате много шоколад и това доведе до калориен излишък, ще качите килограми (най-вероятно под формата на мазнини) и ако това продължи дълго време – със сигурност няма да ви се отрази добре на здравето!

След това добрите новини:

Ако се храните разумно и разнообразно, ядете достатъчно протеин и фибри и не се осирате с калориите – шоколадът има потенциал да се отрази по-скоро положително на здравето ви!

Въпроси и отговори

Въпрос: Откъде да знам, че не прекалявам с шоколада?

Отговор: Ако наддаваш килограми – 100% прекаляваш с калориите. Пробвай да намалиш шоколада или другите храни. Или и двете. Или да се движиш повече.

Въпрос: Ама колко точно шоколад мога да ям?

Отговор: Ако искаш да намалиш възпалението в тялото си – до 6.7г тъмен шоколад на ден. Ако ли не – гледай да имаш разнообразна храна, 1-1.5г протеин на килограм тегло, зеленчуци на всяко хранене, избягвай твърде ниските мазнини и твърде ниските въглехидрати, спи нормално, движи се доволно и тренирай здраво, и на база всичко това адаптирай количествата шоколад според това, дали килограмите се движат в правилната посока.

Като цяло – ако не се готвиш за фитнес състезание – малко шоколад тук-там изобщо няма да го усетиш (освен на небцето де!). Ако обаче изпитваш желание за шоколад всеки или почти всеки ден – значи имаш дефицити някъде другаде и най-добре прегледай:

 • качеството на съня си
 • нивата си на стрес
 • храниш ли се достатъчно

Желанието за шоколад може да бъде показателно за магнезиев дефицит на организма.

Един прост трик за финал

Ако редовно набиваш обикновени шоколади, опитай следното – пресметни колко пари даваш редовно за шоколад и за същите пари започни да си купуваш предимно (по-)тъмен шоколад.

С това автоматично ще намалиш калориите, които приемаш от шоколад, два-три пъти, от една страна, защото хубавият шоколад е поне два-три пъти по-скъп (т.е. за същите пари ще приемаш по-малко количество).

От друга страна, от Данчовите и моите експерименти можем да заключим, че по-качественият шоколад е по-задоволителен за сетивата, така че е доста по-вероятно дори от по-малкото количество качествен шоколад да получаваш същото или дори по-голямо задоволство, отколкото от по-голямото количество евтин шоколад при това за същите пари.

На мен ми се струва като доста добра сделка, не мислиш ли!

Грижи се за тялото си, използвай главата си и …

Успех!

Абонирай се за БЕЗПЛАТНИЯ ни бюлетин!

Харесай страницата ни във Facebook!

Запиши си час за консултация!

free_650

Източници:

(1) http://jn.nutrition.org/content/138/10/1939.abstract

(2) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584904004551

(3) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2796.2009.02088.x/full

(4) http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4488.full

Лазар Радков
Следвай ме
Колко шоколад да ядем?

Коментари

Tagged on: