sugar

НЕВЕРОЯТНО е колко много се изписа за злините, които захарта причинява, последните няколко години. Това ми намирисва доста на онзи период през 80те и 90те години, когато се шумеше много по отношение на мазнините и как те ни правели дебели. Сега щафетата се прехвърли в ръцете на бялата сладост. И откривайки виновника за нашата дебелост, сега вече знаем, че само ако го елиминираме, бихме могли да бъдем слаби, атлетични и пращящи от здраве.  И, о не, това изобщо не прилича на бума относно вредата от мазнините в онзи отминал период. Сега е по-различно! Станали сме по-умни, научили сме си урока и не свеждаме проблема със затлъстяването само до един причинител. Съвсем не е така!

Обаче има и някои неща за захарта, които никой никъде не упоменава, а е редно един проблем да бъде разглеждан и анализиран от различни гледни точки. Защото захарта, колкото и вредна да е, би могла да има и своите положителни страни. Не мислите ли? За това тази статия има за цел да покаже, че не всяко зло, което бива дефинирано като такова трябва да бъде тотално заклеймявано и обвинявано за даден проблем.

И така да започнем с

Номер 1: Приемът на добавена захар трайно спада от 1999г насам.

„Хората консумират захар в прекомерни количества. Чух това по новините!”

Всъщност приемът на добавена захар от 1999г, когато е пикът на консумацията, е намалял с цели 24% до 2008г. (1) Това е доста значителен спад и се дължи не само на по-малкия прием на газирани напитки (-39%), но и на всякакви подсладени храни(-29%). И въпреки това не се отбелязва спад в заболяванията от диабет, както и в честите случаи на хора с наднормено тегло. Напротив. И в крайна сметка какво се оказва: наистина ли захарта е основният виновник и причинител на диабет и затлъстяване?! Може би има нещо друго някъде по веригата или пък повече от едно нещо?

Междувременно се изписаха доста книги и доста диети, забраняващи захарта и … О не! Ние разумните и помъдрели човешки същества не свеждаме отново проблема до един причинител, както сме го правили вече. В никакъв случай не бихме повторили старите си грешки, нали?

Следващия път, когато прочетете някъде колко много захар консумира съвременният човек, първо проверете от коя година са данните на автора и дали не датират от преди 2000та. Защото както беше отбелязано по-горе приемът на захар значително намалява след 1999 насам, а доста от плашещите със захарта корифеи в проучванията се позовават на твърде остарелите данни.

sugar-1304500_640

Номер 2: Захарта не води до пристрастяване при хората.

Ясно ми е , че сега веднага ще се намерят опоненти, които да посочат поредното изследване върху плъхове и как  захарта влияе върху онези центрове от мозъка им с подобен на кокаина ефект! Ама разбира се, че тези изследвания ни показват очевидното, а именно: ЗАХАРТА е пристрастяваща!

Е да де, обаче все пак ние сме хора, а не плъхове! И според едно човешко изследване (2) моделите на пристрастяване към сукрозата (т.е. захарта), които се наблюдават при животните ( например, това при плъховете) не са релевантни към изследвания върху човешкия организъм и няма доказателства, че захарта води до пристрастяване при хората. Всъщност зависимостта от захар при хората не е напълно доказана. Интересно нали?

Да не говорим, че когато плъховете били лишени от храна, те се нахвърляли стремглаво към енергизиращи храни  (като захар), когато са им били давани такива.  Това изобщо не прилича на периодите, в които даден човек е подложен на стриктна диета за определен период от време и неизбежно накрая се стига до някаква крайност, нали? О не, изобщо даже не прилича на това. Ама никак!

Според друго изследване (3) не захарта води до пристрастяване, а даден вид поведенчески модел на хранене би могъл да доведе до такова крайно състояние. И в такъв случай, когато установим, че проблемът всъщност се намира в отношението ни към храненето, а не във физиологичната зависимост към даден макронутриент, би било по-правилно да се прибегне към лечение (като осъзната поведенческа терапия), а не към “терапия” тип „Захарен Детокс”. ДА, при някои хора се наблюдават пристрастителни симптоми към храна, но изследванията сочат, че тези симптоми са по-скоро поведенчески, отколкото физиологични.

И всъщност, защо трябва да се стига до очерняне на нещата, които отключват центровете на щастие в мозъка ни? Това са секс, храна, смях, танци, забавление… все неща, които водят до бебета, до набавянето на достатъчно калории за преживяване или повече социални контакти… следвайки логиката всички тези неща, трябва да бъдат заклеймени като едно огромно зло, защото оказват влияние върху мозъка и по-точно тази част от него, която отговаря за развлеченията. Сигурно тези центрове са били поставени в мозъка ни от самия дявол, за да ни изкушава към непристойно поведение, което би могло да застраши нашия вид или нещо от сорта. О, какъв ужас! Гадост! Не можем да си го позволим, в никакъв случай!

sugar-1092668_640

Номер 3: В определени случаи захарта има своите ползи

Какво? Това не може да бъде истина! Моят треньор (някой от хилядите със собствен блог и страница във фейсбук) ми каза, че захарта е ТОКСИЧНА!

Неговото мнение е единствено и меродавно, независимо, че е подплътено с нула доказателства или някакъв вид научно изследване. Не, не може захарта да има някакъв вид полза, точка!

Това е като да кажеш, че прекомерната употреба на витамин А или прекомерните количества вода могат да са полезни. Няма начин нещо да бъде едновременно токсично И полезно.  А на това дали има някакво значение дозата или ситуацията, в която се използват, изобщо се пренебрегва като нещо важно да бъде отбелязано.

Всъщност, има стабилно количество научна литература за това, че захарта е полезна (“полезна” да се чете като подобряваща постиженията) в контекста на високоинтензивните и изискващи издръжливост тренировки (4). Захарта също така е използвана като част от различни лечения като такива за стомашно-чревни заболявания, възстановяване след гладуване (включително по време на лечение на хранителни разстройства), както и на рак. Нарича се парентерално хранене (хранене, което се осъществява чрез вливане на хранителни вещества под формата на разтвори директно в кръвта). Т.е. захарта май може да се разглежда и като полезна, ако е използвана в правилната дозировка и контекст, не мислите ли?

 Номер 4: Захарта всъщност не ни прави дебели.

Знам какво си мислите сега – е след като мазнините не ни правят дебели, значи захарта е злосторникът! Дебели сме, защото ядем захар! Край на спора!

Както вече беше споменато по-нагоре, затлъстяването не е в следствие на консумацията на захар. Продължава да има много дебели хора, въпреки спада в употребата й.  Според едно епидемиологично прочуване:

„Високият прием на захар напразно се асоциира с индекса на затлъстяване”(5)

Всъщност консумацията на повече захар била свързвана с по-малко затлъстяване. Тук е редно да се отбележи, че това не значи, че консумацията на захар предотвратява напълняването, а просто, че не е причината за него. И освен това, според друго подобно проучване става ясно, че не захарта, а консумацията на прекомерни количества храна и твърде много калории са причината за пълнеенето и наднорменото тегло. (7)

Всичко това ни отвежда до последното 5то нещо, което никой не ни казва за захарта.

sugar-1354787_640

Номер 5: Много от информацията по отношение на захарта бива смесвана с информацията за калорийния прием.

Причината за напълняването не трябва да бъде търсена в самата захар, ами в увеличения калориен прием. (7) Което обяснява факта, че въпреки спада в консумацията на захар, случаите на диабет и затлъстяване не са намалели. Ядем повече от всякога. (8) И докато се опитваме да обвиняваме един единствен макронутриент, повтаряйки грешките от миналото си, ще се проваляме отново и отново в откриването на начин да се справим със съвременните заболявания и все повечето случай на наднормено тегло.

Прочети още: Колко шоколад да ядем?

В заключение:

Захарта е най-модерната изкупителна жертва в дългата история по очернянето на различни хранителни съставки. Здравните агенции ни съветват да се храним балансирано, с умерен прием на калории, с по-малко преработени захари. Това не означава, че захарта е самият дявол и че не трябва да го допираме до устните си дори! Или пък , че яденето само на захар е фантастична идея! И двете твърдения са погрешно и крайно тълкуване на думата умерено. Захарта в определени, балансирани количества няма да навреди на вашето здраве (ако имате здравословен проблем обаче задължително трябва да се консултирате с медицинско лице по въпроса).

Не, нямате нужда да ядете захар, за да сте здрави! Но също така няма нужда да я изключвате напълно, за да сте здрави.

Всъщност това, на което си заслужава да обръщате повече внимание, е колко храна консумирате като цяло, за да поддържате нормално здравословно състояние. И също така, има ли разнообразие на макронутриенти в храната ви. Освен това е редно да тренирате и да се наспивате добре, но това са теми за други статии.

И накрая, моля този материал да не се разбира като апел да ядем още и още захар, защото в крайна сметка тя има своите ползи. Не! Тази статия е апел да НЕ се хващаме за един единствен макронутриент – бич и причинител на болести, неправди и дебелост. Погледнете по-отгоре на нещата, внимавайте с цялостното количество храна, което приемате, спортувайте, наспивайте се, забавлявайте се и бъдете здрави!

Абонирай се за БЕЗПЛАТНИЯ ни бюлетин!

Харесай страницата ни във Facebook!

Запиши си час за консултация!

free_650

 

Източници:
(1) http://ajcn.nutrition.org/content/94/3/726.full

(2) http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614%2809%2900239-8/abstract

(3) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763414002140

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7598080?dopt=Abstract

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7598083

(6) http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/850S.long

(7) http://circ.ahajournals.org/content/106/4/523.full

(8) http://www.usda.gov/factbook/chapter2.pdf

www.gokaleo.com

Изображения:
www.freepik.com

www.pixabay.com

Вяра Василева
Пет (5) неща, които НИКОЙ не ти казва за ЗАХАРТА!

Коментари

Tagged on: